Van de smalle bandjes naar de gladde ijzers …

Op de terugreis van een bezoek aan mijn Duitse werkgever liep ik enkele weken geleden een boekwinkel binnen op het Hauptbahnhof in Stuttgart. Bij de krantenschappen viel mijn oog op de afbeelding van een schaatser op een van de voorpagina’s. Ik keek verwonderd naar een iconische foto van Jaap Eden. Ik kon het bijna niet geloven, de negentig jaar geleden op 52-jarige leeftijd overleden nestor van de Nederlandse schaats- en wielersport op de voorpagina van de gerenommeerde Duitse weekkrant Die Zeit. Ik pakte de krant uit het schap en las dat het om een verwijzing ging naar de literatuurbijlage. 
Ik besloot het blad niet te kopen, want ik wilde nog werken in de trein en met een genoeglijk gevoel over die onverwachte ontmoeting op een Duits spoorwegstation met de ... 
... aartsvader van mijn rubriek op de slogblog, legde ik de krant weer terug. Jaap Eden is immers het schoolvoorbeeld van de sportman die meer dan een eeuw geleden jaarlijks de smalle bandjes verwisselde voor de gladde ijzers en omgekeerd. Een sporticoon die in 2015 niet vergeten blijkt te zijn en zelfs in Duitsland nog een voorpagina haalt.
Schaatser/wielrenner van het jaar
Sinds Eden aan het eind van de negentiende eeuw wereldkampioen in het schaatsen en het wielrennen was, wordt er vaak gezegd en geschreven dat dit in de moderne sport niet meer mogelijk is. Daar ben ik het wel mee eens, maar in elke generatie topsporters zijn er uitzonderingen die het tegendeel aantonen. Bijzondere sportmensen die in beide sporten prestaties lever(d)en en niet gehinderd worden door een ‘kan-niet-mentaliteit’. Een fictieve verkiezing van de schaatser-wielrenner van het jaar 2015 zou immers kandidaten opleveren als Erik Jan Kooiman, Daniel Oss,de gebroeders Stroetinga en Berden de Vries. Ooit actief in de ene sport, komen deze internationale topsporters in de andere regelmatig met WK-medailles, titels en records thuis.
Berden de Vries
De 26-jarige wielrenner Berden de Vries van de Pro-Continentale Roompot-ploeg was in 2008 bij de junioren wereldkampioen ploegachtervolging op de schaats. Onder de hoede van Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel zagen we deze Drent dit voorjaar aan het werk in een keur van Vlaamse (semi-)klassiekers, waar op de kasseien de soepele bochtentechniek van de schaatser ver te zoeken was. Hij is voorlopig voor het schaatsen verloren, want De Vries is volop bezig met de voorbereiding op het komende wielerseizoen. Slechts zijn nog altijd niet verbeterde juniorenwereldrecord op de kleine vierkamp herinnert nog aan zijn schaatsverleden.
Daniel Oss
In hetzelfde profpeloton realiseerde de 28-jarige Daniel Oss in 2015 een gedegen seizoen in dienst van de Amerikaanse BMC-formatie. Een sterke ploeg die met kopmannen als Philippe Gilbert, Taylor Phinney, Sammy Sanchez en Greg Van Avermaet zowel in de klassiekers als de grote rondes voor de hoofdprijzen strijdt. Die mannen hebben in de Italiaanse allrounder een betrouwbare en ijverige helper. Als belangrijkste wapenfeit prolongeerde Oss, die rond het jaar 2000 een grote belofte op de schaats was en internationale jeugdwedstrijden op zijn naam schreef, met zijn teamgenoten de wereldtitel ploegentijdrit bij het WK in het Amerikaanse Richmond.
Bloodbrothers
Dat prestaties op de schaats en op het smalle zadel van een racefiets binnen één familie ook door twee personen verricht kunnen worden, bewijzen de broertjes Stroetinga al jaren. Arjen, de 34-jarige topschaatser en zijn vier jaar jongere broer Wim, die ieder jaar weer een aantal wielerkoersen op zijn naam schrijft, zijn niet alleen broers, maar ook grote rivalen als het gaat om de grootste prestatie Wie is de succesrijkste in de familie? Arjen werd vorig schaatsseizoen de allereerste wereldkampioen in het nieuwe onderdeel Mass Start en was regelmatig deelnemer aan Wereldbekerwedstrijden en Wim is behalve een succesvol wegrenner ook een vaste oproepkracht in de zesdaagsen.
Wie van de twee?
Arjen, vijfvoudig Nederlands kampioen marathonschaatsen won vorige week bij de World Cup in Inzell nog de ploegachtervolging en werd, voor het eerst op een individuele afstand, derde op de vijfduizend meter. Wim, die als junior al Europees en wereldkampioen in het baanwielrennen was, neemt als lid van de nationale baanselectie meerdere malen per jaar deel aan baanwedstrijden om de World Cup. Wie van de twee broers, die ook uitgebreid elkaars sport beoefend hebben, zal als eerste uitgezonden worden naar de Olympische Spelen? Een familiewedstrijd die tot ver buiten Drachten door de fans gevolgd wordt.
De zoon van …
De 29-jarige Erik Jan Kooiman mag als rising star van de huidige generatie schaatsende wielrenners en fietsende schaatsers niet in deze opsomming ontbreken. De zoon van ex-werelduurrecordhouder en gerenommeerd Elfstedentochtrijder Jan Kooiman en Ineke Kooiman-Van Homoet verbeterde afgelopen week het werelduurrecord op de schaats door in één uur tijd bijna 44 kilometer af te leggen. Ook zijn tweede plaats vorig jaar op de tien kilometer bij het WK Afstanden is nog niet vergeten, terwijl hij tot en met 2012 als wielrenner regelmatig prijs reed in de criteriums en als deelnemer aan het NK tijdrijden goede prestaties leverde.
Zijn doel is om als schaatser uitgezonden te worden naar de volgende Olympische winterspelen. Om dat te bereiken heeft hij vorig jaar zijn baan als onderwijzer opgegeven om als professioneel schaatser er alles aan te doen om dat ticket te bemachtigen. Voorlopig staat zijn naam bovenaan op de lijst van wielrennende schaatsers die het werelduurrecord hebben verbeterd. Daarop, staan behalve zijn beide ouders ook grootheden als Coen de Koning, Marius Strijbis en Casper Helling. Met het uurrecord komt ook de Prestatiebeker van Marius Strijbis (zijn mijn bijdrage van vorige week) in zijn bezit. Hij zal er de voorpagina van Die Zeit niet mee halen, maar je kunt niet alles hebben in een sportleven.
IJs en wieler dienende, tot volgende week!
Ad van der Linden
Door Fred van Slogteren, 12 december 2015 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web