De Burgerlijke Stand van 30 januari.

Magnus BACKSTEDT (1975, Zweden)

Hij is de onbetwiste reus van het huidige peloton, deze blonde Zweed die naar de 1 meter 90 piekt en een gewicht met zich meedraagt van 90 kilo. Hij moet het dus niet van klimmen hebben, maar van puur hardrijden en daarin is hij een kanjer. Zijn grootste triomf was zijn zege in Parijs-Roubaix 2004, de koers die eigenlijk een prooi voor Johan Museeuw of Peter Van Petegem had moeten worden. Vooral Museeuw was er op gebrand de Hel van het Noorden nog eens te winnen, want zijn afscheid stond al gepland. Hij had er zelfs groeihormonen voor genomen, zoals we sinds vorige week weten. De beide Belgen kregen echter materiaalpech en er bleven vier man op kop over. Een onverwacht viertal, van wie er niemand bij de favorieten stond genoteerd. De vandaag eveneens jarige Brit Roger Hammond, onze landgenoot Tristan Hoffman, de jonge Zwitser Fabian Cancellara en Magnus Backstedt uit Linköping. In een interview aan de vooravond van Parijs-Roubaix had de Zweed na zijn tweede plaats in Gent-Wevelgem zelfverzekerd laten weten dat hij naar Compiègne vertrok om Parijs-Roubaix te winnen, maar niemand nam dat serieus. Hij zelf ook niet echt, want hij reed voor het nietige Alessio en hoefde daardoor niet op veel steun te rekenen. Maar hij flikte het hem. De vier werkten goed samen om te voorkomen dat Museeuw en Van Petegem konden terugkeren en vochten het vervolgens met elkaar uit op de wielerbaan van Roubaix. Daar had Backstedt geen enkele moeite met zijn medevluchters. Het leverde hem niet alleen de kei op, maar ook een contract bij de Italiaanse ploeg Liquigas-Bianchi, nadat hij bij Crédit Agricole wat in de versukkeling was geraakt en hij zijn heil enkele jaren lang bij kleinere ploegen had moeten zoeken. Ook dit jaar zal hij weer in het lindegroen van die Italiaanse formatie aan de start staan. Wie weet wat de reus nog in petto heeft? (Foto: © Philip van der Ploeg)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Eddy BOUWMANS (1968, Nederland)

De kenners wreven zich de ogen uit toen de amateur Eddy Bouwmans in 1989 de Ardense Pijl won. Dat was klasse. Een jaar later reed hij met de beste klimmers over de Mont Ventoux in de Tour du Vaucluse. Hij werd prof en Peter Post lijfde het klimtalent in bij de Panasonic-ploeg. De Amstelvener bracht hem voorzichtig en pas in 1992 verscheen de Brabander in de Tour. Hij stelde niet teleur want hij won het jongerenklassement en hij reed in de bergritten in het spoor van de vedetten. Het resultaat was een veertiende plaats in het eindklassement. Een jaar later won hij de zware Classique des Alpes en een rit in de Dauphiné en werd hij vierde in de Ronde van Zwitserland. Zijn prestaties in de Tour bleven echter ver achter bij die van het jaar er voor. Langzaam is Bouwmans daarna afgegleden naar een modaal niveau en de belofte is altijd een belofte gebleven. Hij stopte al in 1997 op slechts 29-jarige leeftijd en hij begon een aannemersbedrijf in interieurbouw. (archief Wim van Eyle)

De andere op 30 januari geborenen zijn:

HAMMOND, Roger (1974, Groot Brittannië)
LIENHARD, Willy (1954, Zwitserland)
MILESI, Marco (1970, Italië)
SMITS, Harm (1923, overleden, Nederland)
WALLAARD, Freek (1986, Nederland)
WELLENS, Geert (1983, België)

Door Fred van Slogteren, 29 januari 2007 23:00

Backstedt

Goeie renner, die Backstedt. Jammer dat hij in 2006 zoveel pech heeft. Hopelijk kan hij dit jaar laten zien dat zijn zege in Parijs-Roubaix geen toevalstreffer was.

Geplaatst door Jim, 05 februari 2007 21:14:19

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web