Van de boekenplank van Wim …

26 ONTMOETINGEN IN HET GROENE HART
 
door mijzelf
 
Vorige week schreef ik op deze plaats over een klein boekje dat ik ter gelegenheid van de 1e Ronde van het Groene Hart in 2007 mocht maken. Een jaar later mocht ik het vervolg schrijven voor de 2e Ronde van het Groene Hart. De meeste bekende wielrenners, schaatsers en een enkele triatleet had ik al in het eerste boekje geportretteerd en daarom dacht ik dat het leuk zou zijn om naast enkele sportmensen ook andere Bekende Nederlanders uit het Groene Hart, plus de vier grote steden die de grens ervan markeren, te bevragen wat voor gevoelens ze hebben bij ... 
... het gebied waar ze geboren zijn, wonen of gewoond hebben. 
Met dat uitgangspunt werd de voorraad kandidaten heel groot. Om met de wielermensen te beginnen ging ik eerst langs bij Michael Boogerd, Hennie Marinus, Herman Krott, Petra de Bruin en Tim Krabbé. Toen volgden een aantal mensen uit de politiek. Oud-ministers als Elco Brinkman en Roger van Boxtel reageerden enthousiast, net als enkele wethouders van Groene-Hart-gemeenten als Jan Slagt, Ron Gast en Loes Ypma, toen wethouder van Woerden en nu tweedekamerlid voor de PvdA. Bekende journalisten mochten ook niet ontbreken. Zoals John Jansen van Galen, Ferdinand Fransen, Christiaan Ruesink en Johan Derksen, die in een heel prettig gesprek bekende helemaal niet zo van voetballen te houden en liever naar wielrennen keek. Radio- en TV-persoonlijkheden als RTL-anchorman Roelof Hemmen, KRO-icoon Aad van den Heuvel, NCRV radio-tuinman Krijn Spaan en acteur en de enige echte TV-sinterklaas Bram van de Vlugt. Mensen uit het bedrijfsleven, als vastgoed-tycoon Cor van Zadelhoff en Ton Bocxe, biljartfabrikant en verwoed toerfietser. Dijkgraaf Patrick Poelmann van De Stichtse Rijnlanden, Joke Radius, auteur van reisgidsen, en niet te vergeten Joop van Tellingen, de beroemde roddelfotograaf, die als geboren stadsmens intens heeft genoten van de jaren dat hij in de mooie natuur rond het dorp Lopik heeft gewoond. Hij vatte zijn omstreden beroep prachtig samen met de tekst: “Kijk, ik ben er het liefste bij als Bekende Nederlanders hun privé-momenten beleven en net als ze van zo’n moment staan te genieten, kom ik uit de vuilnisbak of onder een struik vandaan met ‘knip ik heb je’. Dat vinden ze natuurlijk niet leuk, maar het is een spel. Ik gebruik de Bekende Nederlanders en zij gebruiken mij.” Gebruikten, want Joop is inmiddels niet meer onder ons. 
Met al die bekende mannen en vrouwen ben ik samen met fotograaf Henk van Helvoirt naar hun favoriete plek in het Groene Hart gegaan om daar te vernemen, wat precies hun emotie is als ze daar zijn. De toenmalige chef Sport en huidige hoofdredacteur van het AD - Christiaan Ruesink - voelde dat intens toen we in zijn woonplaats Rijpwetering bij het beeld van Joop Zoetemelk stonden. Journalisten geven niet graag van hun gevoelens blijk, maar ik meende toch iets van ontroering te horen toen hij zei: “Toen Joop in 1985 wereldkampioen werd heb ik mijn vader voor het eerst zien huilen. Hij vond het zo mooi. Op een leeftijd dat je eigenlijk niet meer kunt winnen, toch winnen. Joop hoort bij Rijpwetering, ook al woont hij al meer dan dertig jaar in Frankrijk.”
Door Fred van Slogteren, 26 november 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web