Hoezo, Charly Gaul?

Met verbazing gelezen dat Piet van der Meer iets blijkt te weten dat mij nooit ter ore of oge is gekomen. De Westlander beweert dat Charly Gaul in de slotrit van de Tour de France van 1955 bewust de remmen toe kneep, opdat hij niet tweede maar derde in de eindstand zou worden. Merkwaardig verhaal. 
Van wielerprofs mag toch worden aangenomen, dat ze niet alleen voor de sportieve eer maar ook voor de centjes fietsen? Zelfs een kopman als Gaul, voor wie een duizendje meer of minder inkomsten misschien ... 
... niet zo belangrijk was, zal toch ook aan de financiële belangen van zijn ploeggenoten, zijn 'knechten', hebben moeten denken. Om van zijn morele verplichtingen jegens de sponsor nog te zwijgen.
Bovendien vraag ik mij af wat nou helemaal het verschil tussen een tweede en derde plaats in de eindstand van de Tour is. Een Poulidor- of Zoetemelk-plek zou voor Charly gezichtsverlies zijn geweest, in tegenstelling tot een denkbeeldige bronzen plak? Toe Piet, meek it uh liddel, om met wijlen Toon Hermans te spreken, dat kun je toch zelf ook niet geloven? Anderzijds moet ik bekennen dat Piet van der Meer nooit zomaar iets roept en altijd verdomd goed gedocumenteerd is, dus misschien heeft hij tóch wel gelijk. Charly Gaul was trouwens een vreemde vogel, die na zijn carrière een weinig alledaags leven ging leiden.
Maar hoe betrouwbaar was hij? Denk aan de woorden van oud-wielerprof Pieter de Jongh, die als lid van de Nelux-ploeg het snot uit zijn zadel heeft gereden om kopman Charly aan de Tourzege te helpen. De eerste keer lukte dat fantastisch en waren de revenuen navenant, maar de tweede keer liet de kopman het lelijk liggen in de cols, was de sfeer in de ploeg dus minder, wat ook gold voor het aantal pepernoten. Wat bleek? Ik heb dat hier al eens eerder verteld, maar voor de nieuwe lezers: meneer Gaul had onderling iets geregeld met zijn grote Spaanse concurrent Federico Bahamontes. Die zou dat tweede jaar mogen winnen. Aldus Pieter de Jongh.
Misschien wil Piet van der Meer ons nog eens opbiechten aan welke betrouwbare bron hij zijn opzienbarende informatie heeft ontleend. Bij voorbaat dank.
Han de Gruiter
Door Fred van Slogteren, 15 november 2015 9:00

Charly Gaul

Beste Han,
Het was niet in 1955 maar in 1961 dat Gaul bewust de tweede plek liet schieten. Bij de start van de laatste etappe stond Gaul op 1002 en Carlesi op 1006 van Anquetil.
In die etappe van Tours naar Parijs met finish op de wielerbaan van het Parc des Princes, liet Gaul vlak voor het opdraaien van de wielerbaan een gaatje vallen (bron brt radio Piet Thys) zodat hij niet op de ondankbare tweede plaats hoefde te eindigen. Anquetil zat in die etappe in de kopgroep en liep wat verder uit op zijn concurrenten. Eindstand van de Tour 1961: 1 Anquetil in 122.0133; 2 Carlesi op 1214 en 3 Gaul op 1216.

Echte toppers worden niet graag tweede. In de Giro van 1967 stond Anquetil tweede achter Gimondi. In de laatste vlakke etappe kneep hij in zijn remmen en liet Balmanion voorgaan. Eindstand van de Ronde van Itali 1967 1 Gimondi in 101.0534 2 Balmanion op 336 en 3 Anquetil op 345

PS
Excuses dat ik weer voor schoolmeester moet spelen,maar Naantje de vrouw van Pieter de Jongh is in mei 2014 overleden.
Ik heb van de week nog een mooie tocht van ca 70 km met Pieter gereden.

Geplaatst door Piet van der Meer, 15 november 2015 11:48:41

tweede of derde

Heren, het is mijn schuld dat er 1955 staat in de tekst van Han. Hij liet dat onvermeld en daarom in de eindredactie dat geprobeerd te herstellen als service aan de lezer. In 1955 werd Gaul derde, maar zag over het hoofd dat hij ook in 1961 derde werd. Excuses. Gr. Fred

Geplaatst door fred, 15 november 2015 13:42:01

Gaul en Piet Thijs

Weinig tegenin te brengen, Piet. Ik kan me slechts afvragen hoe die voormalige Belgische radioreporter zo zeker wist dat Gaul bewust in de remmen had gegrepen en bijvoorbeeld niet omdat de ene of andere krotenkoker hem in de weg reed. Heeft hij het de Luxemburger na afloop gevraagd? En was het antwoord serieus genoeg of kon het ook als zelfspot worden opgevat? Maar goed, dat is misschien mijn journalistieke argwaan en zou je de bekende spijkers op laag water kunnen noemen. Ik ga je bewering dus niet verder in twijfel trekken en blijf Gauls handelwijze bijzonder onprofessioneel vinden.

Dat Pieter de Jongh gisteren al voor de tweede keer een verjaardag zonder zijn vrouw Naantje moest vieren en niet de eerste keer, zoals ik had geschreven, is een teken dat het leven nog sneller aan me voorbij gaat dan ik dacht. Sorry. Groet van Grijze Gruit.

Geplaatst door Han de Gruiter, 16 november 2015 10:49:00

In de remmen knijpen

Een coureur grijpt natuurlijk niet in (maar nr) de remmen en knijpt erin om vaart te minderen.

Gr. Gr.

Geplaatst door Han de Gruiter, 16 november 2015 10:52:51

In de remmen knijpen

Dank voor deze mededeling. Nu begrijp ik het tenminste!

Geplaatst door Jan Quax, 16 november 2015 11:45:11

De (k)nijptang

Niks te danken, Jan. Toch nog imand die me begrijpt. Maar wak vragh wou: ben jij toevallig verre familie van Kees/Cees, de voormalige ADO-keeper met drie of vier interlands op zijn naam maar meestal reserve achter grootheden als Gejus van der Meulen en Leo Halle?

Na deze vraag komt er vast en zeker een reactie van Theo ten Dam, want "meneer Quax" heeft jarenlang schuin boven hem gewoond in de Staverdenstraat. Als doelman stond hij in Den Haag bekend als De Knijptang, omdat hij de ballen bij hoge voorzetten klemvast uit de lucht plukte. Dat was nieuw voor die tijd waarin collega's gewend waren het lederen monster weg te stompen. Tot zover mijn tweede lezing over grijpen en knijpen. Groetjes!

Haegsche Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 17 november 2015 12:56:10

Cees Quax

Beste Han, tot mijn spijt moet ik je mededelen dat ik Cees Quax me nauwelijks herinneren kan, was nog te klein toen hij scheidde van zijn toenmalige echtgenote Ans Quax, welke ik mij heel goed herinner, tante Ans zoals de buurt haar noemde was een goed ogende vrouw met een boezem waar je U tegen zei en ogen in haar hoofd om jalours om te worden. Wanneer je een boodschap voor haar deed werd je altijd beloont met wat snoep, in die tijd een reep chocolade van Verkade te krijgen was een feest, vandaar dat ik menig concurrent bezat die ook op zon repie uit was. Jaren nadien kwam er een glazenwasser bij haar in huis, ene ome Henk, maar sinds die tijd was haar gulheid verdwenen, echter met plezier denk aan tante Ans Quax terug, echter wat er van de Knijptang geworden is, is mij totaal onbekend, alleen zijn naam staat in mijn geheugen gegrift! De groeten uit een zonnig Tenerife! Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 17 november 2015 13:55:11

Cees/Kees Quax

Ben geen familie van...... Hou ook niet van voetbal.

Geplaatst door Jan Quax, 17 november 2015 14:47:45

Drie jaar geschorst

Dat je niet van voetbal houdt, is geen ramp, maar het is toch evenmin een reden om geen verre familie van wijlen de vroegere oelman van ADO en Oranje te kunnen zijn? Enfin, misschien zou je er niet eens fier op zijn geweest, want in een van mijn vooroorlogse kranten las ik ooit dat het ADO-bestuur de eigen doelman voor ik meen drie jaar moet hebben geschorst wegens onsportief gedrag in een wedstrijd tegen HBS. Er is niks nieuws onder de zon. Dag Jan.

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 18 november 2015 13:19:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web