Wederom een zwarte dinsdag …

Het was gisteren een zwarte dag. Een zwarte dinsdag, niet voor de beurs maar voor de wielersport. Twee gebeurtenissen in België hebben de toon gezet voor misschien wel het hele komende seizoen. De krant Het Laatste Nieuws bracht een groot verhaal waarin teammanager Patrick Lefevere van QuickStep-Innergetic wordt beschuldigd al 30 jaar lang met doping bezig te zijn. Eerst als renner en daarna als ploegleider en teammanager bij grote ploegen als GB, Mapei, Domo en QuickStep. Hij zou de spil zijn in een groot dopingnetwerk, waarin het niet alleen om epo zou gaan maar ook om cocaïne, XTC en speed. Ook de bekende ploegarts Yvan Van Mol is in opspraak en de namen van Ferrari en Cecchini worden in dit verband genoemd. Het Laatste Nieuws baseert het hele verhaal op 8 getuigen, waarvan er 6 anoniem wensen te blijven. Lefevere reageerde woedend en hij dreigt met een rechtzaak waarin hij 50 miljoen euro aan schadevergoeding zal eisen.

Het tweede verhaal is de bekentenis van Johan Museeuw dat hij in de laatste fase van zijn indrukwekkende wielerloopbaan doping zou hebben gebruikt om in grootse stijl met overwinningen afscheid te kunnen nemen. Zijn bekentenis, waarin hij ook zijn afscheid als PR-man bij QuickStep aankondigde, getuigde bepaald niet van stijl. De Leeuw van Vlaanderen was verschrompeld tot een onzeker zenuwachtig mannetje dat met zachte stem zijn zonden bekende.
Het is allemaal te droevig voor woorden. Het is te hopen dat Lefevere die rechtzaak ook inderdaad aanspant en de onderste steen boven komt. Ik heb geen idee wie ik moet geloven. Ik hou niet van getuigen die anoniem willen blijven, maar ik geloof ook niet dat een grote krant het risico neemt om voor het gerecht te worden gedaagd met gigantische miljoenen-eisen. Bovendien moeten de feiten makkelijk te controleren zijn, want bij de vier genoemde ploegen samen hebben honderden mensen op de loonlijst gestaan.
Als het verhaal waar is, is dat gelijk ook een antwoord voor al diegenen die ervoor pleiten doping maar vrij te geven. Wie laat zijn kind nou aan de wielersport doen als hij weet dat het dan vroeg of laat in aanraking komt met cocaïne, XTC en speed?
Ik heb vannacht slecht geslapen.

(Foto's: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 24 januari 2007 7:13

Quick Step

Ja, hier slaap je slecht van. Je moet er niet aan denken als een geldschieter als Quick Step er besluit mee op te houden.

De laatste bekentenis zou zijn dat een renner van Quick Step, uiteraard anoniem, bevestigt dat het nog steeds zo gaat.

Verder moet ik na deze beschuldigingen aan voormalig Quick Step-renner Marc Lotz denken. Wellicht niet zo'n individueel geval.

Geplaatst door Philip, 24 januari 2007 07:57:38

Johan Museeuw

Het was gisteren echt onthutsend,toen ik de bekentenis van Johan Museeuw od de T.V.zag!Als je alle verhalen en verslagen van de laatste dagen langs elkaar legt,blijft er wel een heel vreemd gevoel van ongeloof achter!
Nu lees ik hier in de plaatselijke krant,dat Marc Lotz zijn training en begeleiding krijgt van Yvan de Mol!Wie moeten we eigenlijk nog geloven?
Straks blijft er niemand meer over!
Hopenlijk laat het verweer van Lefevere niet al te lang op zich wachten en komt er eens en voor altijd duidelijkheid!

Geplaatst door Harry Hermkens, 24 januari 2007 16:05:23

Museeuw en Lefevere

Over Lefevere zie mijn eerdre discussie met Fred! Ben benieiwd of de rechter de waarheid naar boven krijgt.Die eens en vooraltijd duidelijkheid komt er niet dat kan ik je nu al zeggen hoezeer we ook allemaal hopen dat dat het geval is of zou moeten zijn!Wijze woorden werden de afgelopen week gesproken door voormalig UCI-president Hein Verbruggen: Hier zitten we een generatie lang aan vast, we zullen er dus mee moeten leven.Musseeuw zie ik als een sportman die met de leugen niet meer kon leven. Lefevere die zichzelf op onjuridische manier als dopingbestrijder meld(veroordelen zonder bewijs: Ullrich Basso c.s.)neemt wel eerder een Virenque in dienst.Het lijkt me nogal opportunistisch allemaal wat hij doet.Maar laat de rechter maar spreken dat is beter!

Geplaatst door Hans Prakke, 28 januari 2007 13:32:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web