Nog even terug naar Sijen

Zit me net te bedenken dat de solozege van Huub of Sjaak Sijen in de MPM-
koers (Maas-Peel-Mijn) in mijn stuk van gisteren onvermeld is gebleven. Ten onrechte. Kort voor de Cauberg was de Maastrichtse caféhouder gedemarreerd en iedereen liet hem begaan. Verkochte zaak? Lijkt me stug, want zijn portefeuille bevatte vermoedelijk niet voldoende flappen om enige tientallen collega's schadeloos te stellen. Het zal eerder een kwestie van gunnen zijn geweest. 
De heren hadden het trouwens die hele dag al vertikt om te koersen (lamlendigheid was troef geweest), dus waarom in de finale alsnog zere poten oplopen? De organisatoren waren dermate op de ziel getrapt dat die hele (oh zo veelbelovende) wedstrijd al na twee of drie edities bij het grofvuil lag. Het is die lanterfantermentaliteit geweest die ook opspeelde tijdens de Ronde van België in 1949. Zat woensdagavond nog eens te lezen wat Jaak Veltman (foto) er toentertijd over schreef in het weekblad Sport (later Sport en Sportwereld) van ... 
... oud-Ajax-voetballer Kick Geudeker, die vooral bekend werd door als onderzoeksjournalist in dienst van de socialistische krant Het Volk een moordzaak op te lossen. Een soort Peter R. de Vries avant la lettre
Kosten/baten-analyse
Honderdzeventig man aan het vertrek, vijf dagen later slechts een dertigtal aan de finish op wijlen de winterbaan van Brussel. Oorzaak? Vijf dagen geweeklaag over de sterk gestegen kosten van bijvoorbeeld massage, waardoor het onderweg meer over de kosten/baten-analyse dan over de onderlinge tijdsverschillen ging. Die waren er trouwens niet, want alleen Raymond Impanis had een zekere mate van beroepsernst getoond door in de Ardennen een solovlucht op touw te zetten. Verder dan twee minuten liep het Bakkerke van Bergh echter niet uit en aan de meet was het gat verkleind tot dertig meter. 
De Zwarte Arend
Zelfs Marcel Kint, de wereldkampioen van Valkenburg 1938, volgens Veltman toch een vermogend man. Kint was net vóór en net na de Tweede Wereldoorlog een van de grootverdieners onder de Belgische beroepsrenners. Hij was de eerste vaste maat van Rik Van Steenbergen in de zesdaagsen. De Zwarte Arend had zitten berekenen dat deelname aan deze Ronde van België hem meer kostte dan in het laatje bracht. Nochtans was hij er in van start gegaan, om zich voor een laatste keer in de Belgische Tourploeg te rijden. 
Aldus Jaak Veltman (1909-1976), pseudoniem van de Belgische wielerjournalist Abraham Soep, die later ook ‘onze Belgische correspondent’ van wijlen het blad Wielersport zou worden. Veltman was een goed journalist die ook over politiek en verre continenten schreef die hij allemaal in zijn leven heeft bereisd. Maar de wielersport was toch zijn grote passie. Hij schreef er enkele boeken over en was de schoonzoon van Karel Van Wijnendaele, de nestor van de Nederlandstalige wielerjournalistiek.
Han de Gruiter
Door Fred van Slogteren, 1 november 2015 11:00

Over Goh en Kijk

Stel Belgen op de televisie een vraag en het eerste dat je als antwoord hoort, is een licht geschrokken: "Goh." Stel die vraag aan Nederlanders en het is meteen: "Kijk". Waarna zonder enige aarzeling een exposé volgt met de intonatie van de allesweter. Luister maar eens goed naar iemand als Johan Derksen. Of naar mij. Ik vind dat verschil kenmerkend voor de bescheidenheid van de Belg en het 'zelfvertrouwen' van de Nederlander. Er zijn echter meer verschillen.

Zo bleken wielercommentatoren op de Belg in verwarring te raken over de juiste uitspraak van de naam Jumbo als sponsor van een Nederlandse ploeg. Ze vonden het maar vreemd dat je gewoon Jumbo moest zeggen, net als Jan, en niet Zjumbo. Het was toch ook Zjef en niet Jef, Zjos en niet Jos, Zjaak en niet Jaak (van Jacobus)???

Dat oud-wielerprof Sijen bij onze zuiderburen als Sjaak door het leven moest, zoals de eindredactie aan bovenstaand stukje van mij meende te moeten toevoegen, lijkt me dan ook een open deur. En het Bakkerke van Berg deed het trouwens zonder h in de naam van zijn woonplaats. Heeft de secretaris dat genoteerd voor de notulen?

Han Schoolmeester

Geplaatst door Han de Gruiter, 02 november 2015 15:56:36

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web