Uit het museum van Hans

© Hans Middelveld

Dit was ook weer een mooi wielerprogramma op de zo betreurde wielerbaan van het Olympisch stadion. De aanleiding was de aankomst van de Ronde van Nederland 1957 en het affiche neemt vast een voorschot op de uitslag door de naam Wout Wagtmans met grotere letters te vermelden van die van Wim van Est, Rik Van Looy en Hein van Breenen. De uiteindelijke uitslag was echter 1. Van Looy 2. Van Est en 3. de Limburger Piet van de Brekel. Maar voor het zo ver was, werd eerst een interessant baanprogramma afgewerkt. Het internationale omnium werd gewonnen door Arie van Vliet voor de Fransman Roger Gaignard en de de in de afgelopen week zo veel gememoreerde Jan Derksen.
Hoofdmoot van de avond was een stayerswedstrijd om de Memoriam Koos Storm Prijs. Koos Storm was een stayer van voor de tweede wereldoorlog die op de baan van ...

... het oude stadion (Het Olympisch Stadion was voor de Amsterdammers van toen het nieuwe stadion) adembenemende duels uitvocht met de vermaarde Belgische stayer Victor Linart. De zetter had de grootste letters uit zijn letterbak gepakt om te benadrukken dat Noppi(e) Koch huizenhoog favoriet was voor het winnen van deze prijs. Maar de latere gangmaker werd slechts tweede achter de Duitser Heinz Jacoby en voor de oude meester Jan Pronk. Een totaal vergeten, maar destijds heel populaire stayer was Wil Vreeswijk uit Alphen a/d Rijn. Wat zou er van die attractieve renner geworden zijn. Ook de naam Jean (maar iedereen en ook hijzelf zei gewoon Jan) Mehagnoul is vergeten, maar ik herinner me nog een prachtig interview in Het Parool geschreven door meesterinterviewer Willem Witkampff met vader Mehagnoul, restaurateur van Biedermeyer stoeltjes te Amsterdam. In dat interview zegt senior over de kortstondige stayersbevlieging van zijn zoon: “En dan blijkt dat ie eigenlijk geknipt is voor stayer en twee stayersfietsen kosten je dik over de duizend gulden. En je moet een door de wol geverfde gangmaker hebben, die óók zegt: ‘Mag ik even vangen?’En dan is er die kwestie van de soigneur. Een heel goeie woont in Parijs. Die komt over, doet zijn werk, klutst een fles drinken en dan mag je de hele course niks te drinken van een ander aannemen, omdat anders alles voor niks is geweest. Hij kost een gulden of achthonderd. Enfin, zelf kom ik bij mekaar op veertigduizend gulden dat die acht jaar fietsen me heeft gekost. Dacht u dat ik ooit had vermoed, zo’n bedrag op te kunnen brengen?”

Namens Hans Middelveld, tot volgende week!

Door Fred van Slogteren, 28 januari 2007 9:00

Wil Vreeswijk

Wil Vreeswijk woont nog steeds in Alphen aan den Rijn, in Westerhove (bij het Bospark). Still going strong..
Onlangs stond er nog een interview met hem in een plaatselijke krant. Kan het AD geweest zijn, of het Alphen nieuwsblad. Zijn e-mail is wilvreeswijk AT gmail.com, maar dat leest 'ie nooit :-)

Geplaatst door Gerard Vreeswijk, 23 maart 2008 13:50:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web