Van de boekenplank van Wim …

THE WINNING TEAM

door Theo Koomen
Dit is een boekje in liggend formaat (oblong) dat ik ooit kreeg van de Hilversumse rijwielhandelaar Rijk Vlaanderen. Rijk was in Nederland na Jan le Grand de grootste Raleigh-specialist en hij was dan ook dealer van het merk dat zo’n dertig tot veertig jaar geleden een begrip was in de hele wielerwereld. Het rijk geïllustreerde boekje verscheen in 1983, het laatste jaar van de zo succesvolle wielerploeg.
Na een inleiding van ploegleider Peter Post, beschrijft Koomen de geschiedenis van de ploeg, aangevuld met geschreven ... 
... portretten van de belangrijkste renners die voor de ploeg hebben gereden. Dat zijn achtereenvolgens Raas, Knetemann, Van der Velde, Winnen, Lubberding, Hanegraaf, De Rooij, Wijnands, Peeters, Van Vliet (Leo), Oosterbosch, Veldscholten, Van Houwelingen, Priem, Lammerts en De Keulenaar. 
Tenslotte is er nog een beschrijving van het concern TI Raleigh, toen nog de grootste fietsenfabrikant in de wereld met 75.000 werknemers. Dat was toen ook zo, mede door de successen van de wielerploeg waren Raleigh-fietsen in de grote wielerlanden jarenlang niet aan te slepen. 
Dat is nu wel anders. Het TI Taleigh-concern heeft al lang geleden door mismanagement en de opkomst van de Aziatische fietsenindustrie het loodje moeten leggen. De merknaam bestaat nog wel, maar heeft niets meer met de kanjers te maken die in de jaren en zeventig en tachtig van de vorige eeuw de sterren van de hemel fietsten.
Als je er in gelooft is dat ook de plaats waar Post, Knetemann en Oosterbosch wellicht nog wel eens mijmeren over The Winning Team. Met Theo Koomen uiteraard om het nog eens lekker aan te dikken. Met dank aan Rijk Vlaanderen, die inmiddels ook wel met pensioen zal zijn.
Door Fred van Slogteren, 29 oktober 2015 10:00

herkenning van opzij

Gek eigenlijk dat niemand het opviel, maar mij trof bij het bekijken van die mooie foto onmiddellijk de gelijkenis met Peter Sagan. Kijk vooral naar de houding van de rechte rug. Daarnaast vertoont het spierpakket van Raas en Sagan grote gelijkenis, net zo als de relatief lage zit op de fiets, de houding van het hoofd.

Uiteraard zijn er verschillen vooral veroorzaakt door de tijd waarin ze hun kunsten vertonen/vertoonden. Daarom op deze foto geen dikke carbonbuizen, wel toeclips en gelukkig niet zo'n foeilelijke pot op het hoofd. In plaats daarvan een mooi wit petje.

Of er nog andere verschillen zijn? Karakterologische bijvoorbeeld? Dat zal de tijd leren waarbij ik het vermoeden uitspreek dat Peter Sagan daar al duidelijk afstand heeft genomen. Kijk alleen maar eens naar zijn reactie kort na het winnen van de regenboogtrui. Hopelijk weet die zijn prettige jongensachtigheid gecombineerd met verrassende diepgang tot in lengte van dagen te behouden.

Maar dat het beide klasbakken pure sang zijn, blijft boven elke twijfel verheven.

Joep Scholten

Geplaatst door joepscholten, 04 november 2015 14:13:22

Klasbakken!

Jan Raas was een klasbak, en Peter Sagan staat nog aan het begin van zijn carriere, en nu reeds Wereldkampioen en de nog jeugdige Peter Sagan zal ons , normaal gesproken, nog dikwijls verbazen, maar dat het beide bijzondere figuren zijn staat buiten kijf! Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 06 november 2015 16:28:43

Rijk Vlaanderen overleden

Rijk Vlaanderen is helaas in mei 2014 al overleden.Ik heb de wielerzaak afgelopen maand nog bezocht. Henny, die altijd in de zaak heeft gewerkt, was zo vriendelijk om mij alles te laten zien.Ze was bezig om nog de laatste inventaris te verkopen.Ik was onder de indruk van alle historie die er in het pand hing en over de verhalen die Henny me vertelde. Maar zoals gezegd, helaas.

Geplaatst door R. van Laar, 12 januari 2016 23:01:22

Klasbak Raas

Deze foto was de favoriet van Peter Post. Ook Post was ondanks de onderlinge problemen altijd lyrisch over de renner Jan Raas. En terecht!
14 klassiekers,10 touretappes,1 wk,
3 nk's en nog veel meer kleiner grut.

Toch heb ik bij Jan Raas altijd het idee dat hij nog meer had kunnen winnen als hij nog eerzuchtiger was geweest.de overwinningen van ploegmaats waren vaak het gevolg van de aanwezigheid van Raas in een kopgroep. Nu heeft de oprichter van dit blog dit natuurlijk al uitvoerig uitgediept in zijn boek "op z'n RAAS"

Er is 1 ding in dat boek wat natuurlijk vragen oproept en dat is de reactie van Raas in 1 van de laatste pagina's. Doelt hij daar op het dopinggebruik binnen de ploeg waar hij dus vanaf weet of dreigt hij om andere vuile was buiten te hangen?

Het blijft jammer dat hij al heel wat jaren niet meer in de publiciteit wenst te komen want dat hij verstand van de koers had en heeft staat buiten kijf dus kan hij als analist nog van veel betekenis zijn op tv en/of in geschreven pers.

Geplaatst door Gerard Struik, 13 januari 2016 01:57:56

Rust zacht Rijk

Daar schrik ik van. Rijk Vlaanderen overleden. Ik wist het niet. Ik heb hem drie keer uitvoerig gesproken. De eerste keer i.v.m. mijn boek over Peter Post (1998). De tweede keer voor een interview over zijn eigen fietstochten in het Groene Hart (2007). De derde keer toen ik met hem een exemplaar van mijn boek over Raas ruilde voor een paar klikpedalen op mijn fiets (2009). Hij was toen al met de opheffingsuitverkoop bezig, dis klopten de prijzen enigszins. Hij was als mens geen doorsnee fietsenmaker, maar wel een groot vakman. Rust zacht Rijk.

Geplaatst door fred, 13 januari 2016 07:42:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web