Herinneringen bij een foto …

Deze foto uit 1948 toont drie Nederlandse deelnemers aan de wereldkampioenschappen wielrennen in Valkenburg. Het zijn drie Limburgers, dus is deze foto waarschijnlijk gemaakt voor een Limburgse krant. Links staat Jan Lambrichs, in het midden Huub Sijen en rechts Jefke Janssen. Dat het net na de Tweede Wereldoorlog was, is te zien aan de uitmonstering van de heren. Van een renner die een jaar eerder aan het amateur WK deelnam, weet ik dat de oranje truien gebreid waren en het gerucht ging dat het mevrouw Stol is geweest die dat voor de hele afvaardiging heeft gedaan. Na afloop moesten de truien direct bij haar man, John Stol, voorzitter van de sportcommissie worden ingeleverd, want dan konden ze ... 
... na een wasbeurtje het jaar daarna weer gebruikt worden. 
Er deden in 1948 toen zes Nederlanders mee en als ik goed ben ingelicht waren de overige drie Gerrit Schulte, Theo Middelkamp en Wim de Ruyter. Alleen Sijen heeft de finish gehaald en wel als tiende. Het was de Belg Briek Schotte die die dag wereldkampioen werd. Hij deelde het erepodium met de Fransen Apo Lazarides en Lucien Teisseire. Het was Schotte’s eerste titel, want twee jaar later werd hem in eigen land nog eens de regenboogtrui uitgereikt. 
Die Sijen moet volgens kenners uit die tijd een geweldige coureur zijn geweest, maar hij was eveneens een grote pechvogel. Hij startte drie keer in de Tour de France, maar haalde geen enkele keer Parijs. Lambrichs startte maar twee keer. De eerste keer in 1939 werd hij achtste in de eindstand en tien jaar later was hij vijf dagen al weer thuis. De in december 2014 overleden Janssen stond vier keer aan de start en reed de Tour twee keer uit.
Een mooie foto van de toenmalige fine fleur van de wielerprovincie Limburg. Er is veel veranderd en ik denk niet dat Limburger Tom Dumoulin er veel in herkent en als hij dat doet, moet hij maar snel iets anders gaan doen in het leven. (Foto: archief Peter Knops)
Door Fred van Slogteren, 20 oktober 2015 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web