Uit de wasserette van Henk …

Zou Luca Guercilena, de baas van Trek Factory Racing, tevreden zijn over Bauke Mollema, zijn kopman voor de Tour de France? Hij werd vorig jaar door die ploeg aangetrokken als vervanger van Andy Schleck die ineens helemaal de weg kwijt was en er toen maar mee stopte. De tevredenheid van Bauke’s baas hangt af van de perceptie. Hij werd samen met Fränk Schleck aangewezen als kopman voor de heuvelklassiekers en als enig speerpunt voor de Tour de France. In de Waalse Pijl eindigde hij als 19e, maar zat niet bij de eersten in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. 
In de Tour de France eindigde Bauke als zevende en verder werd hij tweede in de Ronde van Murcia en de ... 
... Tirreno Adriatico en won hij een paar weken geleden de Ronde van Alberta in Canada. 
Een zevende plaats in de Tour is op zich een mooi resultaat, maar we hebben verder niet veel van Bauke gezien. In het eerste deel van de Tour was hij niet helemaal in orde, hoorden we, maar in het tweede deel ging het beter. Eén vergeefse aanval is me bijgebleven, maar verder was het aanklampen. Ik had hem graag eens voor een etappezege zien gaan, maar dat was er niet bij. 
Is daarmee de vraag, of zijn nieuwe broodheren tevreden zijn, beantwoord? Ik denk het wel, tenzij hij zondag in de Ronde van Lombardije goed in beeld komt. Dan kan alles nog in zijn voordeel veranderen. Hij is in vorm, want afgelopen zondag in het WK deed hij met Boonen in de kopgroep het meeste werk. We zullen zien wie er het minste last heeft van de jetlag. 
Ik ben altijd een fan van Bauke geweest. Die ongecompliceerde Groninger die iedereen van de sokken reed toen hij als wielrenner debuteerde. Hij sloeg in zijn  ontwikkeling drie klassen over toen hij al snel in het A-team van Rabobank werd opgenomen, nadat hij als jong ventje de Tour de l’Avenir had gewonnen. De laatste jaren vind ik hem echter teveel aanklampen met te weinig initiatief. Ik hoop steeds op wat meer durf, want ik geloof niet dat hij al aan zijn plafond zit. Het kan ook zijn dat de rol van kopman hem te zwaar weegt. Het valt niet mee om in de Tour tegen iconen als Cancellara en Schleck te moeten zeggen dat ze een uitlooppoging teniet moeten doen of een bidon voor hem moeten halen. Ik weet ook niet of hij daar moeite mee heeft, maar wat weerhoudt hem dan van zijn definitieve doorbraak? Hij kan volgens mij meer dan hij tot nu toe heeft laten zien. 
Het zijn vragen waar ik vooralsnog geen antwoord op heb. Het enige dat ik weet dat Bauke een aardige jongen is, van wie ik dit mooie truitje heb gekregen voor mijn verzameling. Als hij zelf inziet dat er nog een mooi slotakkoord nodig is, dan heb ik nu al trek in zondag.
Tot volgende week!
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 30 september 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web