Herinneringen bij een foto …

Toen Hein Verbruggen in 1991 de hoogste baas van de UCI werd, had hij een belangrijke ambitie. De wielersport moest veel internationaler worden met de jaarlijkse wereldkampioenschappen als belangrijkste graadmeter. Daar doen van oudsher tientallen landen aan mee, maar renners uit de Fiji Eilanden of Bolivia werden al gelost als de renners uit de traditionele wielerlanden nog hun biefstuk zaten te verteren. Die grote landen waren Frankrijk, Italië en België op enige afstand gevolgd door Spanje, Zwitserland en Nederland, die weer voorafgingen aan West-Duitsland, Engeland, Ierland, Portugal en de Scandinavische landen. 
Nog voor het bewind van Verbruggen had Greg LeMond namens de Verenigde Staten al twee maal de wereldtitel behaald als bewijs dat er ... 
... ook buiten Europa hier en daar aardig werd gefietst. Dat luidde de nivellering in waardoor de traditionele wielerlanden veel meer concurrentie kregen. Daarin in belangrijke mate geholpen door het vallen van het IJzeren Gordijn, als symbool voor de scheiding tussen professionalisme en staatsamateurisme in de wielersport. Nadat de Italianen in de jaren nul van deze eeuw nog drie keer aaneen de wereldtitel hadden gewonnen, ging het hek van de dam en is er nu echt sprake van globalisering. In 2009 won voor het eerst een Noor, een jaar later een Australiër, in 2013 een Portugees, vorig jaar een Pool en nu dus een Slowaak. En wat voor één. 
Peter Sagan verscheen een aantal jaren geleden als een stralende ster aan het wielerfirmament en hij gaat daar voorlopig niet weg. Hij lijkt het prototype van een schoffie, dat vanwege zijn aanleg voor het hardfietsen en zijn gevoel voor show mateloos populair is geworden. Hij manifesteert zich als een type van lang leve de lol en schijt aan dronken Naatje. En natuurlijk is hij ook die zielepoot die grossiert in tweede plaatsen. Dat beeld heeft hij eergisteren ruimschoots bijgesteld. Hij bleef 257 van de 259 kilometer onzichtbaar om in de laatste twee kilometer genadeloos toe te slaan. 
Iedereen gunde het hem en verwachtte bij het interview een paar mooie kwinkslagen waar we allemaal om zouden gaan lachen. Maar toen kwam die vrolijke Oost-Europeaan met een uiterst serieuze verklaring waarin hij zijn zorg uitte over de stand van zaken in ons oude werelddeel met al die vluchtelingen en Russische oorlogsdreiging. Een statement, een wereldkampioen waardig, zou ik zeggen. 
Op de foto zien we hem in 2010 als winnaar van het puntenklassement op het erepodium van de Ronde van Californië. Hij kreeg er een cheque voor van vijfduizend dollar. Ik denk dat hij voor dat bedrag nu niet meer is te contracteren, tenzij hij het weg kan geven aan de vluchtelingen. We hebben een mooie wereldkampioen, nu maar hopen dat de spreekwoordelijke vloek hem bespaard blijft. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 29 september 2015 10:00

Wat het een kat of niet?

Zes uur lang had ik de bruine oogjes open kunnen houden, me afvragend hoe lang de oranje truien in vredesnaam het vuile werk bleven opknappen voor de rest van de wereld. Daarna ben ik in slaap geflikkerd en dus gingen zowel de finale als de serieuze tekst van Peter Sagan aan me voorbij. Tja, een mens kan tenslotte niet álles op de buis zien.

Gelukkig zijn we in sportland goed in nakaarten en zo drong toch nog een quote van de nieuwe wereldkampioen tot me door. Met pretlichtjes in de ogen bedankte hij zijn twee ploeggenoten. Bewijzen kan ik het niet, maar mij zou het niks verbazen als die geijkte woorden een kat aan de grote ploegen moesten voorstellen. Een lange neus naar Belgen, Duitsers, Italianen én Oranje met hun ploegentactiek.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 29 september 2015 13:38:02

Reactie

Beste Han
Moet je aanhef nu beginnen met Wat met een t,of moet het woordje Wat,eigenlijk op een s eindigen,zodat er Was komt te staan in plaats van Wat?

Groetjes uit Limburg!!

Geplaatst door Harry Hermkens, 29 september 2015 19:06:22

Scherp gezien, Harry

Hallo Harry, mijn toetsenbord is een jaartje of tien oud en veel van de letters zijn daardoor vervaagd tot restanten van afbeeldingen. Zo wil ik er nog wel eens naast tikken, met als resultaat vaak onleesbare toestanden. Die bagger probeer ik dan in tweede instantie wel enigszins te fatsoeneren, maar soms ontbreekt de lust daartoe en denk ik: lang genoeg naar dat ruitje zitten staren, tijd om wat anders te gaan doen en de schaarse lezertjes zijn gis genoeg om te snappen dat er een tikfout staat. Het bewijs lever jij nu. Wat had inderdaad was moeten zijn. Goed gezien, jochie!

Heb je nog reacties gehad op je poging een exemplaar van het jubileumboek 'Utrechts Mooiste' (Ronde van Midden-Nederland) op de kop te tikken? Zo niet, ik heb er een liggen dat ik je desnoods wel wil schenken. Het is weliswaar een naslagwerk dat ik node zou missen, maar een mens moet op z'n tijd ook wat realistisch zijn. Ik zit niet elk jaar meer in dat boek te bladeren, ben een oud ventje dat menselijkerwijs gesproken nog maximaal twintig jaar voor de boeg heeft en vrijwel zeker weet dat mijn nabestaanden het naar De Slegte zullen brengen. Dan kan ik het maar beter nu al afstaan aan een jongere van wie ik al even zeker weet dat hij er blij mee zal zijn.

Groet van Haegsche Gruit.

Geplaatst door Han de Gruiter, 30 september 2015 11:55:06

Koers hard maken

Om nog eens terug te komen op het WK in Richmond, ik hoorde na afloop dat de oranjehemden zo'n 250 km. op kop van de grote groep hadden gereden "om de koers hard te maken". Wat ik heb gezien, was echter een soort processie met altijd en eeuwig dezelfde man op kop, voor mij onherkenbaar, voor Wuyts en De Cauwer de door z'n gele pet geïdentificeerde Jos van Emden, steevast gevolgd door een kwartet robots in gelijke plunje, zij het met ander hoofddeksel. Daarachter de rest van de wereld, lurkend aan bidons, 'dzjelletjes' consumerend en landerig converserend over van alles en nog wat. Het zal je vak maar wezen.

Als joch dat nooit coureur is geweest, wil ik maar niet begrijpen waarom Oranje met die tactiek de concurrentie zou hebben afgemat. Machinist Van Emden fietste niet zelden met de handjes boven op het stuur, ogenschijnlijk als een veredelde toerist, werd nooit afgelost door een ploegmaat en achter Oranje zag ik nooit gaten vallen. Hoezo afmatten?

Kan een van de praktijkmensen mij eens uitleggen wat nou het effect van de Nederlandse tactiek is geweest? Ik ga niet roepen dat het 'ons' geen regenboogtrui heeft opgeleverd, want dat zou te goedkoop zijn, maar waarom niet lekker voor profiteur gespeeld, zoals pakweg de Italianen, en het kopwerk overgelaten aan de Tartaren, Syriërs en Hondurezen?

Een dom Hageneesje

Geplaatst door Han de Gruiter, 02 oktober 2015 11:38:11

kleren van de keizer

U lijkt op dat jongetje in dat sprookje van Andersen, heer De Gruiter, die als enig riep dat de keizer geen kleren aan had, terwijl de rest dat ook zag maar niets durfde zeggen. Een jongetje van tachtig jaren.

Geplaatst door Michel van Vuren, 02 oktober 2015 13:36:02

Boek

Goede avond Han.
Ik heb Fred gevraagd om mijn adres aan je door te geven.Zo kan je het besproken boek toe sturen.Als er kosten aan verbonden zijn,hoor ik dat graag!Alvast bedankt en een fijn weekend!!
Groet uit Limburg.

Geplaatst door Harry Hermkens, 02 oktober 2015 21:14:03

Waarom die omweg?

Waarom moet dat via Fred? Die knul heeft al genoeg te doen. Je kunt je adres toch gewoon hier op slogblog onthullen! We leven in 2015 hoor, dus graag een beetje openheid.

Natúúrlijk zijn er kosten aan verbonden. Wacht dacht jij dan? Ben geen filantroop. De porto alleen al en ik heb het destijds moeten KOPEN. Nee Harry, ik zit je te stangen. Lees mijn aanbod nog een keer en zie dat ik het werkwoord schenken gebruikte. Het is niet mijn gewoonte dan in tweede instantie met een factuur te komen.

Misschien kun je mij op jouw beurt dan ooit nog eens helpen aan een jubileumboekje van de voetbalclub Venlosche Boys. Voor zover die naam nog iets zegt in Noord-Limburg.

Groet uit Grijs Den Haag.

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 03 oktober 2015 11:35:35

Venlosche Boys

Ik ga mijn best doen Han!
Groet uit Meerlo
Harry

Geplaatst door Harry Hermkens, 03 oktober 2015 20:09:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web