Uit de ordners van Jan …

Bovenstaande cover verraadt natuurlijk al dat het WK wielrennen van 2012 in Valkenburg centraal staat in de inhoud van dit blad. Het ligt nog vers in het geheugen hoe Marianne Vos en Philippe Gilbert, die de druk van het favoriet zijn wisten te dragen, indrukwekkend op de Cauberg zegevierden. Daarom gaat mijn stukje van vandaag niet over de koers, maar over het randgebeuren van zo’n WK. Ruim een half jaar na de titelstrijd werd er namelijk een evaluatie gepubliceerd, in opdracht van de provincie Limburg. Die werd uitgevoerd door de Zuyd Hogeschool in samenwerking met het NHTV, de hogeschool voor Toerisme en Vrije Tijd en het Mulier Instituut. Hierbij werd gekeken naar ... 
... de economische impact van het WK voor de Zuid-Limburgse economie. 
Uit het rapport bleek dat aan die impact een bedrag kon worden gekoppeld van 29 miljoen euro. Twee/derde van de inwoners van de locatiegemeenten was trots dat het evenement er heeft plaatsgevonden. Het WK Wielrennen 2012 heeft 130.000 bezoekers getrokken, die gemiddeld drie dagen een wedstrijd hebben bezocht, wat neerkomt op 390.000 bezoeken. Volgens Paul Hover van het Mulier Instituut zou die 29 miljoen euro zonder het WK niet in Zuid-Limburg gespendeerd zijn. 
Hoge beoordeling
Bijna de helft van de economische impact is veroorzaakt door bestedingen van bezoekers, terwijl de renners en hun begeleiding goed waren voor ongeveer een derde. Bijna de helft van de inkomsten was afkomstig van buiten de Zuid-Limburgse regio. Twaalf procent van de bezoekers was woonachtig in het buitenland, met name in België en Duitsland. Bezoekers beoordeelden het WK Wielrennen met een gemiddeld rapportcijfer van 8,0. 
 
Positieve houding 
Het WK Wielrennen 2012 is dus heel positief beoordeeld. Twee/derde van de ondervraagde Zuid-Limburgers zei trots te zijn op het feit dat het evenement in hun ‘achtertuin’ was gehouden. Eenzelfde percentage was het eens met de initiatieven om meer topsportevenementen naar Limburg te halen. Maar één op de tien ondervraagden had zich gestoord aan het WK. Albert van Schendel van de NHTV schrijft in dit rapport: ‘Positieve cijfers als je ze afzet tegen andere grote evenementen zoals in het verleden de Tour de France en de Giro. Vooral de positieve houding van omwonenden valt op.’
Primeur ploegentijdrit
Het WK wielrennen in 2012 was vernieuwend, omdat in de geschiedenis van het WK er niet eerder zoveel partnergemeenten (Heerlen, Landgraaf, Maastricht, Eijsden, Margraten, Sittard, Geleen en Valkenburg) bij betrokken waren. Bovendien had Limburg de primeur van de ploegentijdrit voor merkenteams. Met het WK is Limburg als fietsregio nog meer op de kaart gezet. Maar of daardoor Colombianen, Italianen, Amerikanen hun volgende fietsvakantie in de Limburgse heuvels zullen doorbrengen in plaats van de Belgische Ardennen of de Zwitserse Alpen, is de vraag. 
Behalve door deze informatie is dit blad de moeite waard om nog eens door te bladeren. Het is een prachtige hommage aan dit in 2012 gehouden toernooi, gezien door de lens van de uit Eijsden afkomstige fotograaf Wouter Roosenboom. Iemand met een grote liefde voor de wielersport, die  alle facetten van het WK op verrassende, originele en gedetailleerde wijze heeft weten vast te leggen.
Tot volgende week!
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 28 september 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web