Van de boekenplank van Wim …

UTRECHTS MOOISTE

door redactieteam met o.a. Jeroen Wielaert
Dit leuke boekje is verschenen in 2006 ter gelegenheid van de vijftigste editie van Utrechts Mooiste, de terechte bijnaam van de Ronde van Midden-Nederland. Vroeger een amateurklassieker, maar sinds 1995 een koers voor eliterenners. Ik ben de laatste jaren een paar keer mee geweest in een gastenauto en ik heb daar zeer van genoten. 
Het is een mooie koers over de molshopen van de Utrechtse Heuvelrug. Ik noem ze met enig dedain molshopen, maar ik heb er als toerfietser behoorlijk op moeten zwoegen, terwijl de renners in de ... 
... Ronde van Midden-Nederland er op het buitenblad opvliegen alsof het een biljartlaken is. 
Mooi is altijd halverwege de koers de doorkomst op de Grebbeberg met uitzicht op de nationale begraafplaats als stille getuige van die rampzalige meidagen van 1940 toen hier een ongelijke strijd plaats had tussen onvoldoende en ouderwets bewapende Nederlandse militairen en de perfect voorbereide en tot de tanden bewapende legers van Hitler. Een droeve gebeurtenis warover cabaretier Jaap van de Merwe in de jaren zestig een prachtig liedje heeft gemaakt: Twee eskadrons huzaren zijn gereden …
De Ronde van Midden-Nederland is een koers met een geweldige erelijst, ga maar na: Gerrit Voorting, Hein van Breenen, Adri Voorting, Rik Van Looy, Krijn Post, Piet Steenvoorden, Pieter de Jongh, Gijs Pauw, Jan Janssen, Henk Nijdam, Daan Holst, Henk Benjamins, Ger Harings, Aad van den Hoek, Jan Raas, Adri van Houwelingen, Frits Pirard, Jos Lammertink, Jacques Hanegraaf, Piet Kuys, Joop Ribbers, John van den Akker, Johnny Broers, Louis de Koning, Robèr van de Vin, Godert de Leeuw, Wim Stroetinga, Niki Terpstra als ik me tot de bekendste namen beperk. Hun overwinningen staan in dit boekje beschreven.
De Ronde van Midden-Nederland is drieënhalve week geleden voor de 59ste keer verreden en dat betekent dat de voorbereidingen voor de zestigste jubileumeditie al in volle gang zijn. Dat valt niet mee, omdat het dit jaar maar een haar heeft gescheeld om de 59ste editie doorgang te laten vinden.
Sponsoring is een wisselwerking met media-aandacht en die laat al jaren ernstig te wensen over. Daarom komen de sponsornamen niet in beeld en haken veel bedrijven af. Tot er geen voormalige amateurklassieker meer over is. Laten we hopen dat het zover niet zal komen, want de Ronde van Midden-Nederland heet niet voor niks Utrechts Mooiste.
Door Fred van Slogteren, 24 september 2015 10:00

Boek

Is er onder de lezers,van bovenstaand item,misschien iemand,die dit boek,wil missen?
Ik zou het graag in mijn bezit hebben!

Geplaatst door Harry Hermkens, 24 september 2015 20:09:34

Nog steeds mooi?

We mogen de ogen niet sluiten voor de realiteit. Waarom zou de ooit zo roemruchte Ronde van Nederland minder publiciteit dan voorheen trekken? Is het niet een beetje vergelijkbaar met pakweg de Omloop der Kempen en de Ronde van Zuid-Holland? Het zijn te vlakke wedstrijden zonder veel spektakel geworden doordat het moderne wegdek beter loopt en de hedendaagse renners dermate goed getraind zijn en het beste van het beste materiaal onder de kont hebben dat gesloten koersen eerder regel dan uitzondering zijn geworden.

De plomp in

In de eerste edities van Midden-Nederland wachtte de renners nog de Hel van het Westen, maar de grindpaden in de buurt van Woerdense Verlaat zijn allang geasfalteerd. En waar vind je nog kasseien in de Kempen?

Ik herinner me een Ronde van Midden-Nederland die door zulk bloedheet weer werd geteisterd dat sommige renners spontaan de plomp in doken. Joop van der Putten vluchtte bijvoorbeeld een boerderij binnen om zijn oververhitte lijf daar af te koelen. Maar waar vind je vandaag de dag nog een boerderij?

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 september 2015 14:03:32

alternatieven

Behoudens je negatieve conclusie ga ik een eind met je mee. Net als de organisatie van de Ronde van Midden-Nederland. Dit jaar werd die over een heel weekend verreden. Op zaterdag een ploegentijdrit met op zondag de rit in lijn. Dat had tot gevolg dat de winnaar van zondag niet de winnaar van het weekend was. Er wordt verder gezocht naar oplossingen om de wedstrijd verrassender te maken.

Geplaatst door Fred, 25 september 2015 16:36:44

vlakke wedstrijden...

kan vaak meegaan met stadsgenoot de Gruiter in zijn opinies. Hij weet het ook zeker "leuk" te brengen. Voor wat betreft onze (zijn) Ronde van Zuid-Holland moet ik het met hem oneens zijn. Al sinds jaar en dag komt de wedstrijd op de wagen op de Maasdijk. Als de wind een beetje verkeerd staat, (en da's bijna altijd in die tijd van het jaar) dan zit je zomaar op het kantje. Kijk, ze kunnen niet allemaal als de Ronde van Drenthe of Limburg zijn, maar elke amateur-klassieker (als ik die naam nog mag voeren) kan altijd nog welk de moeite zijn. Want maken immers de renners de koers niet?

Geplaatst door marcoV, 25 september 2015 20:29:21

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web