Het was me het dagje wel …

Gisteren heb ik een heerlijke wielerdag beleefd. Niet alleen vanwege de fantastische zege van Tom Dumoulin in de negende etappe van de Vuelta en het feit dat hij de rode leiderstrui terugpakte die hij in de afgelopen week al een dag had mogen dragen. Hij leidt nu met bijna een minuut voorsprong op Joaquim Rodriguez, maar zal aanstaande woensdag alle zeilen moeten bijzetten om zijn trui te verdedigen in de rit van Andorra naar Els Cortals d’Encamp. Het zijn slechts 138 kilometers, maar die verdienen in alle opzichten het bijvoeglijk naamwoord ‘hels’. Het is ongetwijfeld de ... 
...  koninginnenrit van deze ronde. Eén col van de tweede categorie, vier van de eerste en dan nog één van de buitencategorie. Eusebio Unzue, de ploegleider van Movistar, zei na kennis te hebben genomen van alle verschrikkingen over ‘de zwaarste bergrit aller tijden’.
De prestaties van Tom komen bovenop een ongekend mooie Nederlandse sportweek met de wereldporestaties van Dafne Schippers, de Nederlandse hockeymannen en –vrouwen bij de Europese kampionschappen en de ritzege van Bert-Jan Lindeman in de Vuelta.
Ik heb slechts het staartje van de rit van gisteren gezien, want ik ben de hele dag in de Ronde van Midden-Nederland geweest. De tweede etappe, want zaterdag was er al een ploegentijdrit, gewonnen door de formatie van Verandas Willems. Toen stond al vast dat het een renner van die ploeg zou zijn die ook het eindklassement zou winnen, als de koers van zondag net als in de vorige jaren in een massaprint zou eindigen. Hoewel er lang een kopgroep was met meer dan twee minuten voorsprong, leidde het tot niets en zo werd de Belg Olivier Pardini eindwinnaar. Op de foto staat hij geflankeerd door de twee rondemissen en de nieuwe koersdirecteur Jochem Uytdehaage, tweevoudig Olympisch medaillewinnaar langebaanschaatsen. 
Het was net als in vorige jaren een fantastische wielerdag, waarvan Nol van ’t Wiel, onze slogblog-huisdichter en ik zeer genoten hebben. Mede dankzij onze eminente chauffeur André van Plateringen. Met veel dank aan het geweldige organisatieteam onder leiding van Rob de Moor. (Foto: © T&T Tekst & Traffic) 
 
Door Fred van Slogteren, 31 augustus 2015 12:00

Kelderman.....

Fred, je schrijft Bert-Jan Kelderman, maar uiteraard begrijp ik dat je Bert-Jan Lindeman bedoeld.

Geplaatst door jan zomer, 31 augustus 2015 14:39:16

Jochem Uytdehaage

Fred, Jochem won drie olympische medailles, goud op de 5 en 10 km en zilver op de 1500 meter.

Geplaatst door Schoolmeester Piet, 31 augustus 2015 14:53:29

Je hebt gelijk Jan. Ik ga het direct veranderen. En schoolmeester, ook U heeft gelijk (ik ben van een generatie toen we de meester nog met U aanspraken) maar het is helaas zo dat alleen goud in je geheugen blijft hangen.
Gr. Fred

Geplaatst door Fred, 31 augustus 2015 15:16:46

Het was me het dagje wel...

Utrechts Mooiste verdiende een gedicht
en op de vraag van Fred
om mee te gaan als gast,zei ik: allicht.

Voor het eerst op een geheel nieuwe plek,
Buseniss Park Papendorp,
klonk klokslag twaalf de knal voor het vertrek.

André, de chauffeur van de gastenwagen,
zorgde voor optimaal genieten
en deze gasten kennen wel saaiere dagen.

Van dichtbij zagen we de renners onderweg
en via de radio
hoorden we over lekke banden en andere pech.

Na twee honderd kilometer was er de kus
voor Alberto Cecchin
van de twee rondemissen, Katinka en Ymke Rus.

Met een nieuwe plek gloort de victorie
voor Utrechts Mooiste
en nog wel in Papendorp, potverdorie!

© Nol van 't Wiel

Geplaatst door Nol van 't Wiel, 31 augustus 2015 21:02:08

Nooit iemand geflikt?

Joop Zoetemelk wereldkampioen omdat hij geen vijanden in het peloton had en nooit iemand zou hebben geflikt? Zit ik er ver naast wanneer ik me meen te kunnen herinneren dat de Zeeuw Cees (of Kees) Bal ooit des duivels op Jopie is geweest, omdat die ploegmaat hem eens uit de leiderstrui reed? Het moet hem voldoende gif hebben opgeleverd voor zijn triomf in de Ronde van Vlaanderen. Corrigeer me gerust als ik zit te ijlen.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 01 september 2015 12:10:37

Kees Bal

Je hebt gelijk Han dat Kees zich geflikt voelde. Je hebt echter geen gelijk dat Zoetemelk hem geflikt zou hebben. In die tijd moest altijd de kopman winnen, ook als de knecht er beter voor stond. Bij Raleigh is die gouden regel pas doorbroken, maar heeft bij andere ploegen nog jaren bestaan. Misschien nog wel. Zoetemelk was bij Gan Mercier de kopman en Bal een van de knechten. Met de goedkeuring van ploegleider Caput heeft Joop toen de Catalaanse Week gewonnen. De woede was van een onervaren jonge prof, dezelfde man die vorig jaar aan mij toegaf dat zijn woede toen onterecht was. Zo staat het ook in deel II. Gr. Fred

Geplaatst door Fred, 01 september 2015 16:45:07

Zoetemelk-Bal

Joop Zoetemelk was in 1974 veruit de beste etappecoureur tot aan zijn bijna fatale val in de Midi Libre. Hij was winnaar van Parijs-Nice, de Cataleense Week en de Ronde van Romandië. Ik ben ervan overtuigd dat hij zonder die val dat jaar de Tour gewonnen zou hebben en een heel andere carrière zou hebben gehad. Het zou vreemd geweest zijn als hij in de Cataleense Week in zijn remmen had moeten knijpen omdat Bal toevallig in dezelfde ploeg zat.Bal was weliswaar een groot talent, maar miste de vechtersmentaliteit zoals bv nu Dumoulin laat zien. Na zijn beenbreuk in de Amstel Goldrace van 1974 is Bal nooit meer op niveau gekomen. Hij had andere dingen aan zijn hoofd. Zie deel 2 van "Als je de Tour niet gereden hebt" en het "Zure leven van Bart Zoet" van Gijs Zandbergen.

Geplaatst door Piet van der Meer, 01 september 2015 19:03:16

Helaas in duplo

Mannen broeders, dank voor alle nadere tekst en uitleg. Ik ben financieel nog altijd niet in staat geweest (er waren andere prioriteiten) deel 2 van Fred's trilogie aan te schaffen en dus loop ik achter. Excuus.

Helaas ook moet ik Piet van der Meer teleurstellen. Mien van Bree, zijn dorpsgenote, blijkt toch niet de eerste wielrenster van Nederland te zijn geweest. Het zal Fred goed doen dat ene Frieda Etten uit zijn geboortestad al in 1926 in het racezadel zat. Ik ontdekte dezer dagen op Marktplaats een knipsel met haar foto. Voor enkele centen heb ik haar gecontracteerd. Misschien lukt het me vandaag of morgen een kopie naar Zeist te mailen. Verwacht er alleen niet te veel van, want mijn printer heeft een gebroken kaak en wat dat ding uitbraakt is doorgaans nergens meer terug te vinden. Ik sukkel nog steeds met die moderne communicatiemiddelen.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 02 september 2015 13:31:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web