Uit de ordners van Jan …

Morgen gaat de achttiende editie van de Holland Ladies Tour van start. De openingsetappe voert het peloton door de gemeente Montferland,  waarbij gestart wordt in Zeddam en de finish in ‘s-Heerenberg zal zijn. Hierna strijkt het peloton vervolgens twee dagen neer in Tiel, waarna op vrijdag in het Brabantse Oosterhout een tijdrit wordt verreden. Op zondag zal traditioneel in Limburg gestreden worden om de eindzege. De ‘ladies’ finishen op zondag 6 september boven op de Cauberg in Valkenburg. In het mooie Zuid-Limburgse land zal op die dag de ... 
... afsluitende etappe worden verreden en daarbij ligt de eindstreep op de befaamde beklimming in Valkenburg. 
Sinds vorig jaar heeft de organisatie een nieuwe voorzitter, te weten Henk Zomerdijk, oud-burgemeester van Ochten en Duiven. Zomerdijk is de zoon van wijlen Ben Zomerdijk, die veertig jaar lang de Ster van Zwolle organiseerde. “Als kleine jongen zat ik al op de motorfiets met een schoolbord en een krijtje, om de renners die vooruit reden te informeren. Ook met het vrouwenwielrennen heb ik zeker wel wat, want ik ben ruim 25 jaar journalistiek actief geweest en in die periode heb ik ook vaak mijn vader vervangen als het ging om het verzamelen van de wieleruitslagen. Daar zaten ook veel vrouwenwedstrijden bij. Ik vind het heel mooi dat via de Holland Ladies Tour het vrouwenwielrennen toch een gezicht heeft gekregen in Nederland Daar wil ik dan ook graag verder aan meewerken.” 
Diva Van Moorsel
Toen de geschiedenis van de Holland Ladies Tour op 15 september 1998 begon, was Henk Zomerdijk burgemeester van de Gelderse gemeente Echteld. Dat jaar was Leontien van Moorsel de grote favoriet. Ze  won die eerste editie van de Holland Ladies Tour echter niet. Tinus controleerde en heerste zoals in die tijd wel vaker. Onder haar regie reed Elsbeth Vink op de slotdag op indrukwekkende wijze naar de eindzege. Vink, tot dan tweede in het klassement achter Van Moorsel, sprong veertig kilometer voor het einde met drie andere rensters weg uit het peloton. Het kwartet nam een voorsprong van een minuut. Kopvrouw Van Moorsel  controleerde de achtervolgende groep. In de aankomstplaats Valkenburg demarreerde Vink met groot gemak en trok ze zowel de etappe als ook de eindzege naar zich toe. 
The Animal wint
Op de cover van het programma van 2014 staat Ellen ‘The Animal’ van Dijk prominent als winnares van de editie 2013. De renster uit Harmelen wist in de laatste etappe haar achterstand van vier seconden op ploeggenote Trixi Worrack goed te maken. Grootste belager voor de eindzege was Annemiek van Vleuten, die bij het ingaan van de laatste omloop, virtueel aan de leiding kwam. Waar Van Vleuten slechts steun had aan de Italiaanse Guderzo, daar had Van Dijk in de achtergrond steun van onder meer Anna van der Breggen, Claudia Haussler en Lizzie Armitstead. Van Dijk werd uiteindelijk zesde op 26 seconden achterstand van Annemiek van Vleuten. In de eindstand was de voorsprong van Ellen van Dijk 1 minuut en 5 seconden op Van Vleuten. Lizzie  Armitstead , de nummer drie in de eindstand had 1 minuut en 11 seconden achterstand.
Tot volgende week!
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 31 augustus 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web