Het was me het weekje wel …

Het was gisteren natuurlijk de dag van Dafne Schippers en hoewel dit een wielerblog is, kan ik eindeloos kijken naar de herhalingen van haar gouden tweehonderd meter race. Pure Girlpower. Nog maar drie maanden geleden besloot ze om zich geheel op het sprinten te concentreren en ze komt met zilver op de honderd en goud op de tweehonderd thuis. Geweldig.
Deze wereldprestatie zet de fantastisch mooie etappezege van Bert-Jan Lindeman in de Vuelta helaas in de schaduw, maar ik denk dat de Drentse Lotto/Jumbo coureur dat ... 
... niet erg zal vinden. Toch leverde ook hij een prestatie af, die bijzonder is. Niemand zal van deze rasaanvaller verwacht hebben dat hij zich in de finale bergop terug aan de kop zou knokken toen hij gelost was. Maar hij kwam terug en nam de regie daar vooraan over. Bert-Jan heeft iets in huis dat het verschil maakt: karakter, een eigenschap die er voor zorgt dat je op bepaalde momenten boven jezelf uit kunt stijgen. 
De 26-jarige Drent komt uit Emmen en als belofte kwam hij als negentienjarige in een continentalploeg terecht. Eerst bij Krolstone en vervolgens bij Jo Piels. Zijn belangrijkste wapenfeit in die categorie was het winnen van de Ster van Zwolle. Dat was voor Daan Luyckx voldoende om hem een stageplaats aan te bieden in de Vacansoleil-ploeg. Vanwege zijn aanvalslust kreeg hij al gauw een echt contract en ik herinner me Bert-Jan in die jaren als een aanvaller pur sang die het meestal niet haalde, maar wel in de kijker reed. Wel won hij de Ronde van Drenthe en het bergklassement in de Ster van Bessèges, prestaties die je soms in kleine berichtjes op de sportpagina’s leest, terwijl er een hele pagina in de sportkaterns wordt ingeruimd als een speler van Ajax of Feyenoord een wind laat.
Toen Vacansoleil er mee stopte werd Bert-Jan opgenomen in de opleidingsploeg van Rabobank en in die kleuren beleefde hij vorig jaar een geweldig seizoen. Hij won andermaal de Ster van Zwolle, triomfeerde in de Ronde van Bretagne, een Franse etappekoers waarin hij ook het puntenklassement won. Dat was nog niet alles, want ook de overwinning in de Tour de l’Ain, waarin hij ook de koninginnenrit won, is een parel aan zijn kroon.
Hij verdiende er een contract mee bij Lotto/Jumbo en het in hem gestelde vertrouwen heeft hij niet beschaamd. Hij reed in het voorjaar de Ronde van Italië en was daar ook enkele malen in de aanval. Nu in de Ronde van Spanje was hij in zes etappes drie keer met een groepje vooruit met het geweldige resultaat van gisteren als beloning. Hij stond vervolgens indrukwekkend de pers te woord. Zelfverzekerd en in goed Engels. 
Ik hoop dat dit karaktermannetje niet zal worden weggestopt in een knechtenrol, maar dat hij de ruimte krijgt om zo vaak mogelijk in de aanval te gaan. 
Zo en nu als de donder met de slogblog-huisdichter Nol van ’t Wiel naar de start van de Ronde van Midden-Nederland, waar ons een plaatsje is aangeboden in een gastenwagen om hopelijk een mooie spannende koers te zien. Met eigen ogen, voor de verandering. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 30 augustus 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web