Uit het museum van Hans

© Hans Middelveld

Aanstaande dinsdag wordt hij 88 jaar en dat is natuurlijk hoogbejaard. Maar alles is relatief, want in 1957 werd Jan Derksen al tot de oudjes gerekend. 38 jaar en 7 maanden is natuurlijk oud voor een topsporter en er werd niet veel meer van hem verwacht toen hij eind augustus 1957 met zijn vriend, collega en tegenstander Arie van Vliet zijn intrek nam in een hotel in Maastricht. Vandaar zouden de twee dagelijks naar het nabijgelegen Luik rijden waar op de baan van Rocour het WK 1957 werd verreden. Van Vliet was nog drie jaar ouder dan Derksen en die werd helemaal niet meer voor vol aangezien, aangezien hij had aangekondigd met dit WK zijn rijke loopbaan te willen besluiten. En laten die twee afgeschreven oudjes nou uitgerekend de finale halen van het sprinttoernooi. Het was ...

... niet te geloven. Samen meer dan tachtig jaar oud hadden zij in een lang en zenuwslopend toernooi afgerekend met de voltallige internationale concurrentie en nu moesten ze het samen uitvechten.
Die finale was eigenlijk het meest eenvoudige duel voor Derksen, want het toernooi had Van Vliet gesloopt. De jaren telden inderdaad en dan is een 38-jarige toch iets in het voordeel tegen een 41-jarige. Nog één keer kwam het publiek een paar dagen later massaal naar het Olympisch stadion om de twee sprintcoryfeeën te huldigen voor de lange reeks van jaren met zoveel sportieve hoogtepunten. Dat er nog een hele reeks andere goede renners op het affiche stond, was voor niemand die avond van belang. Het ging voor de laatste keer om Arie en Jan, de meesters van de sprint. Van Vliet hield er inderdaad mee op en Derksen reed nog door tot zijn 44e jaar. Hij werd daarna bondscoach van de baanrenners en vervolgens de manager die alle baanprogramma’s in Europa in elkaar zette. Hij stopte er pas met tegenzin mee toen hij 80 jaar werd. Nog maar een paar jaar geleden, zei hij tegen me dat hij het mooiste leven heeft gehad dat een mens zich kan denken. Dat kunnen niet veel mensen hem nazeggen. Arie en Jan, ze konden er wat van.

Namens Hans Middelveld, tot volgende week!

Door Fred van Slogteren, 21 januari 2007 9:00

Bammens

Goede middag Hans.
Mijn schoonvader heet Cees Bammens 86 jaar jond en rijdt nog steeds op de fiets en woont in Heiloo.
Hij heeft samen met Jan Derksen ( neef van hem geweest) en Arie van Vliet gereden en was dus ook zelf een renner op de fiets. Ik kan niet zoveel van hem op de site vinden. Weet jij waar ik de naam Bammens (wielrenner) moet vinden.

Geplaatst door Nico, 19 oktober 2011 15:29:50

Bammens

Op de site:'de Wielersite ' staat hij vermeld onder de naam:Bammers

Geplaatst door Harry Hermkens, 19 oktober 2011 15:52:14

Bammers vs bammens

Ik heb hier een foto uit 1944(?) uit het archief van de nazaten van Henk Boskemper, waarop achterop een foto staat geschreven Bammers of Bammens.
hoor graag meer.
Geplaatst door henk bruggeman, 02 september 2019 11:40:22

Bammens

Het is c.j
Bammens
Geplaatst door Nico, 21 oktober 2020 10:43:31

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web