Herinneringen bij een foto …

Het was tot de komst van het duo Stam-Slippens het enige Nederlandse koningskoppel in de zesdaagsen. Het is ook al heel lang geleden, want zoals de trui van de rechtse renner aangeeft is de foto gemaakt in 1947. Het koppel Schulte-Peters ontstond echter pas in 1951. Ten tijde van deze foto reed Gerrit Schulte nog met zijn naamgenoot Gerrit Boeijen uit Oss, terwijl Gerard Peters zesdaagsen en koppelkoersen reed met Kees Pellenaars. Toen Boeijen en Pellenaars met de actieve wielersport stopten is pas het koppel Schulte-Peters ontstaan, twee gelijkwaardige renners, want Gé ... 
... Peters deed als talent nauwelijks voor Schulte onder. 
Dat heeft Schulte nooit lekker gezeten, want in interviews heeft hij het aandeel van Peters vaak geprobeerd te kleineren. Dan zei hij bijvoorbeeld na hun zoveelste zege in een honderd kilometer ploegkoers dat hij weer eens voor twee had moeten rijden. Ook raakte hij in de zesdaagse altijd geïrriteerd als de Haarlemmer hem bij het aflossen steeds pijnlijk in het vel van zijn rug greep. Tot die plek bont en blauw zag. Er werd toen nog afgelost door de partner in de rug te pakken en hem met een stevige duw in de rug de jacht in te slingeren. In de shirts zat altijd een opgerold washandje genaaid voor het houvast, maar Peters had grote handen, waardoor een opgerolde handdoek beter zou zijn geweest.
Daar was op deze foto echter nog geen sprake van, omdat de heren elkaar slechts tegenkwamen in achtervolgingstoernooien en omniumwedstrijden. Schulte werd in de zomer van 1947 kampioen van Nederland in die discipline. Op de foto feliciteert Peters hem daarmee. Maar Peters was op dat moment de regerende wereldkampioen, omdat hij in augustus 1946 in Zürich de regenboogtrui had veroverd na een bizarre finale met de Fransman Piel. 
Een paar dagen nadien maakte hij door toedoen van diezelfde Piel een bijna-doodsmak op de baan van Gent. Hij hield er een verbrijzelde arm aan over. Het is na vele operaties en maanden van revalidatie weer allemaal goedgekomen, maar de macht om aan het stuur te rukken was verdwenen. Er was echter genoeg over om als gelijkwaardige van Schulte de blauwe trein in de zesdaagsen te besturen en de Bossche Reus in de aflossingen stevig in het vel te grijpen. Peters heeft daarbij op de slechte dagen van Schulte net zo vaak voor twee moeten rijden als andersom. 
Een mooie foto vol nostalgie, al is het alleen maar door de man in het midden die we op de rug zien. Dat is de toenmalige voorzitter van de Nederlandsche Wielren Unie Jonkheer I.L. van den Berch van Heemstede, en man over wie vele ankedotes bestaan. Maar daarover een volgende keer. (Foto: archief Peter Knops)
Door Fred van Slogteren, 25 augustus 2015 10:00

Toeval bestaat wel degelijk

Toeval bestaat niet, zeggen ze, maar willen diezelfde 'ze' mij dan eens uitleggen hoe het komt dat Fred vandaag exact dezelfde foto publiceert als die ik twee dagen terug op Marktplaats heb gekocht van Niels Kleefman, die het bedrijfje Sportmemorabilia exploiteert?

Tussen twee haakjes: Fred rept van "de rechtse renner" op de foto, maar zal zijn linkerarm toch ook niet linkse arm noemen? Hij gooide twee begrippen door elkaar. Het had óf "de renner rechts op de foto" moeten zijn óf "de rechter renner op de foto".

Van iemand die ghostwriter van Henk Theuns blijkt te zijn en zichzelf op de borst ramt door in zijn eigen blog te zeggen dat hij meent aardig te kunnen schrijven, had ik dergelijke fouten niet verwacht.

Overigens deel ik zijn mening dat hij lekker vlot schrijft, al glijdt de man soms uit. Zo beweerde hij laatste dat iemand in een trui was gehezen met een z in plaats van een s. Eens te meer het bewijs dat Amsterdammers moeite met het verschil tussen beide letters hebben. Sien se in Santvoort immers niet de son in see sakken?

Voor wie me nu een sijkert begint te vinden, iemand die altijd anderen onderuit probeert te halen, tot slot een bekentenis. Als perfecte kenner van de Nederlandse taal (hum hum) schreef ik ooit in de krant over een kindercrash. Collega Jan Houwen moest me toen onthullen dat kroost in een creche zit en bezopen chauffeurs in een crash kunnen belanden. Kan me er nog altijd om bescheuren, want zelfspot is me allesbehalve vreemd. Net als de Engelse taal.

Sorry Fred, ik verkneukel me nu al op je reactie. Even goeie 'vrienden' hè? Of zijn we van nu af aan gebrouilleerd? Zou jammer zijn. Groet van Grijze Gruit.

Hannes de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 augustus 2015 15:19:06

Beste Grijse Gruit

Ik heb ooit een uitgetikt manuzcript mogen insien van een van Neerlandz grootzte zchrijverz na eindredactie. Nog nooit soveel doorhalingen en verbeteringen met rood potlood gesien. Ook mij iz vele malen door een eindredacteur de lez gelesen, waarde vriend. Duz vergeef me. Vroeger sette ik onder mijn ztukjes de afkorting S E & O, maar dat iz in onbruik geraakt zedert de Franze taal niet meer op zcholen wordt onderwesen. Het feit dat ik meself in ztaat acht aardig te zchrijven, wil niet seggen dat ik dat ook foutlooz doe. Groeten uit Seizt. PS. De versorger van Zchulte op de foto is Willem Meezter.

Geplaatst door Fred, 25 augustus 2015 16:33:05

Wat een kater

Je reactie valt me vies tegen, beste Slog (of Zlog)! Had nog zo gehoopt je lekker op de kast te hebben gejaagd, maar waarschijnlijk hebben jullie daar in Zeist geen kasten. Zit ik nou voor Jan Lol te katten? Enfin, laten we hopen dat je door mijn grove provocaties niet alleen wat melig bent geworden, maar ook alerter.

Als voormalige zzp'er, die in zijn slaapkamer stukkies zat te tikken (het toppunt van geestelijke armoe), heb ik jarenlang gehunkerd naar het tegengas (raar woord eigenlijk) van kritische collega's die me scherp konden houden, want eerlijk gezegd liep ik vaak rood aan van schaamte om mijn puberale schrijfsels. Een mens alléén is al niks, maar een creatief geacht schepsel dat nooit eens op z'n flikker krijgt, is een ramp voor het vak. Schenk maar een konjakkie van me in en stuur gerust het nummer van je bankrekening, dan bestel ik ook meteen nummer twee van je trilogie. Zag nog net op tijd triologie te hebben getikt.

Mien en haar biografie

Heel ander onderwerp nog even. Er zit alwéér een nieuw boek aan te komen. De gelukkige hoofdpersoon is deze keer ene Mien van Bree. Zal de naam nog een keer herhalen. Mien van Bree, zoals bekend de wereldkampioene van 1938. Ik denk dat Theo ten Dam nog wel met haar zal hebben gereden. Ze moet een stadgenote van hem en mij zijn geweest, die in 1933 was toegetreden tot de net opgerichte Haagse Dames Rennersclub. Wist ik ook al niet, maar Vilan van de Loo, vaste columniste van de huis-aan-huis-bladen Zuidwesterkrant en Rijswijkse Krant bleek beter op de hoogte. Zij bracht het nieuws vorige week.

Zo kan ik het Slogvolk melden dat Mariska Tjoelker zich als auteur (autrice?) van deze biografie heeft opgeworpen en haar kind volgend jaar hoopt te baren. In eigen land werd Mien in de jaren dertig niet gepruimd, althans niet op haar racefiets, dus week ze uit naar België en vierde voor dat land triomfen. Aldus Vilan. Het zij zo.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 augustus 2015 22:48:34

Mien van Bree

Beste Gruit,
Mien van Bree is geen stadgenote van jou of Theo ten Dam, maar een dorpsgenote (Loosduinen) van mij.

Geplaatst door Piet van der Meer, 25 augustus 2015 23:55:57

Loosduinen

Misschien heb ik dan nieuws voor je, Piet. Loosduinen is jaren geleden al ingepikt (geannexeerd, met een duur woord) door buurman Den Haag. Wees alsjeblieft tevreden met Piet Moeskops en Koos Storm, de échte sterren uit je geboortedorp, maar ook die hebben de kuierlatten genomen, net als jij. Zo heel boeiend moet dat Loosduinen van jou dus niet zijn geweest. Des te merkwaardiger dat Joop van der Putten op z'n ouwe dag juist van Den Haag naar Loosduinen verkaste. Misschien wist hij wél wat jij blijkbaar nog altijd niet weet, dat je dorp al jarenlang een doodgewone wijk van Den Haag is. Triest maar waar. Sterkte daar in Naaldwijk. En de mazzel.

Hannes

Geplaatst door Han de Gruiter, 26 augustus 2015 00:30:55

Jalours Piet

Ik weet beste Piet van der Meer,jullie door onze gemeente "s-Gravenhage geroofde dorp Loosduinen een warm hart toedraagt, ja overigens een dorpsgenoot van jou is een ver familielid van mij, je kent hem vast wel Peter Nottet, bronzenmedaille winnaar bij de Winterspelen in Frankrijk. Ook beoefende Peter de wielersport, meestal in clubverband bij Westland Wil Vooruit, Peters vader Simon is jarenlang mijn directe buurman, tot zijn overlijden geweest. Nadat zij noodgedwongen uit de Rozenburgstraat te Loosduinen moeste verhuizen. Ja Hagenaren worden geasocieerd met "Kauwe Kak " echter de Loosduiners, ook Piet Moeskops moesten het doen met doen met "Peenbuikers", wellicht omdat er veel peen uit jullie dorp kwam.Wat dorpsgenote Mien van Bree aangaat, is dat niet een feministische wielrenster uit uit het begin der vorige eeuw? Indien ik mij niet vergis las ik er wat van in de "Oud Hagenaar ", welk blad om de 14 dagen verschijnt. Als ik er naast zit vergeef het mij, wan je kan tenslotte niet alles weten, en ik ga het ook niet uitzoeken bij de Koninklijke Bibliotheek zoals jij weldoet bij het napluizen van historische verhalen wat betreft de Tour de France, neem mijn valhelm voor je af om in wielertermen te blijven. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 26 augustus 2015 15:13:13

Joop vd Putten, Carel Hamelink en Loosduinen

Beste Gruitmans,
Joop van der Putten keert terug naar zijn roots. In de jaren zestig was hij ongeveer mijn buurman. Hij woonde een straat verder in de Hovybuurt in Loosduinen. Loosduinen is per 1 juli 1923 geannexeerd door Den Haag. Dat was vooralsnog een bestuurlijke/administratieve kwestie. Alles bleef hetzelfde. De RK Kerk bleef, de RK voetbalclub (GDA) en nog veel meer (ook niet katholieke) zaken bleven onveranderd. Buiten de door jou genoemde sporthelden Piet Moeskops, Koos Storm en Mien van Bree hadden we Piet de Zoete (Nederlands elftal) en Peter Nottet (Theo ten Dam merkte het al op) winnaar van een bronzen medaille op de 5 km tijdens de winterspelen van 1968. Het lied O,o Den Haag en Over de muur is geschreven door Harrie Jekkers en Loosduiner Koos Meinderts .
Om even terug te komen op Carel Hamelink (ook in Loosduinen geboren, Kijkduinsestraat); hij heet voluit Carel Frederik en is genoemd naar de opa aan moederskant Carel Frederik Racké. Carel is een neef of achterneef van Fred (Frederik) Racké.

Geplaatst door Piet van der Meer, 26 augustus 2015 19:05:45

Nog geen bril?

Beetje interessant lopen doen, Van der Meer? De door jou geannexeerde Putten woonde volgens mij in de jaren zestig in de Groenesteinstraat. Da's een zijstraat van de Zusterstraat waar Begtus "De Neus" Ouwehand resideerde oftewel Hagtje De Haag. Zoek maar op in de Wielerspogt. Had je in die tijd soms nog geen bril? Goet van Guit.

Hannes

Geplaatst door Han de Gruiter, 26 augustus 2015 19:26:02

Joop van der Putten

Gruit,
Joop van der Putten heeft vele jaren in de Burgemeester Waldeckstraat Loosduinen gewoond.

Geplaatst door Piet van der Meer, 26 augustus 2015 20:02:40

Rozenburgstraat

volgens mij niet in Loosduinen maar de Rozenburgstraat loopt in Den Haag van de 's-Gravezandelaan via de Zusterstraat naar de Loosduinsekade (bij de koffietent daar op de hoek)... :-)

Geplaatst door marcoV, 26 augustus 2015 21:56:58

Groenesteinstraat 6?

Beste Heren Han, Marco,Han zit volledig goed echter Marco zit aardig in de buurt waar de ouders van Ab en Joop van der Putten woonden, alsmede hun 2 zusters n.l. de Groenesteinstraat nr. 6?, toen zij nog niet gehuwd waren, echter zij waren wel wielrenner!Hun boven buurjongen is ook gaan wielrennen, n.l. Ton van Schie, en deze lange jongen heeft vooral bij de toenmalige Nieuwelingen heel veel overwinningen behaald. De vader van Ton had een garage naast de woning van fa. v.d. Putten, en handelde in kaas en eieren, terwijl Pa v.d. Putten een aardappelenhandel had.Wat betreft Piet v.d. Meer, meen ik dat, dat Joop na zijn huwelijk met Herna van der Spek in Loosduinen is gaan wonen. Wat Ab van der Putten betreft die heeft tot zijn overlijden,, zijn laatste levensjaren bij mij in de straat gewoond, weliswaar het 1e gedeelte, vlak bij Han. Wat Bertus Ouwehand aangaat, die woonde inderdaad in Zusterstraat 66 ( een hoog ) met zijn Nettie, naderhand is hij verhuisd naar de Leyweg, flatgebouw, hoek Veenendaalkade , tot zijn overlijden. En hoe gek het ook moge klinken op de Veenendaalkade 245, woonde de Fam. Hamelink met geloof ik 2 zonen, en een van die 2 jongens was Carolus, die na zijn huwelijk met Zus van Soldt verhuisde naar de Amsterdamsestraat 42 ( 1 hoog te Scheveningen), het was verrassende te horen dat Carolus en Zus Scheveningen verlieten en zich in Zoetermeer vestigde, alwaar zij nog steeds naar hun zin wonen. Bijna naast de Amsterdamsestraat 42 woonde Piet van der Lans wiens schoonvader en tante Jo (schoonmoeder van Piet) een viswinkel uitbaatte ( Fa. vh Fieret) heette deze viszaak. Door het huwelijk van Piet v.d.Lans, met de zuster van alweer een Piet, Piet Burger, kunt U het nog volgen? een reus van een vent, en aardige sprinter op de piste. Piet van der Lans begon naast de viswinkel van zijn schoon ouders een winkel in de reclame en aanverwanteartikelen , wat hem aardig gelukt is, nadien opende Piet v.d. Lans bij de 1e haven te Scheveningen een grote Sportwinkel gespecialiseerd op Skigebied, de "Skihut "genaamd ook deze zaak leverde Piet gouden eieren op, nadat hij deze zaak na enkele jaren had verkocht, heeft hij een grote zeilboot aangeschaft, en bevaard hij nog steeds, bij mijn weten, gelijk Gerben Karstens de wereldzeeën! uit bovenstaand blijkt dat de wielersport vele wielerliefhebbers aan elkaar verbonden heeft! Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 27 augustus 2015 00:36:09

Appie en Joop

Klopt als een zwerende bus, Piet, maar dat moet later zijn geweest. Hij kwam oorspronkelijk toch heus uit de Groenesteinstraat, net als zijn oudere broer Appie die later op vijftig meter van mij en zeventig van Louis en Theo ten Dam in de Staverdenstraat neerstreek. Met Riet, die als weduwe een blauw oog opliep na voor een blaagje van uitheemse makelij de buitendeur te hebben geopend, waarna ze rap met onbekende bestemming onze buurt verliet. Misschien weet Theo ten Dam wel waar ze tegenwoordig uithangt.

Laten we anders hopen dat Piet of een andere Kettenis zich nog in de discussie mengt, dan krijgen we het uit de eerste familiehand te lezen.

Ben nog wat geschrokken van de reactie van Marco V. Dacht Rozenburgstraat in plaats van Groenesteinstraat te hebben getikt, maar dat viel mee. Ik denk dat Marco er naast zit met zijn straat> Om honderd procent zekerheid te hebben, zou ik het nu eigenlijk moeten opzoeken in de Wielersport, maar daar is momenteel het tijdstip niet naar. Maf ze!

Gruit

Geplaatst door Han de Gruiter, 27 augustus 2015 00:37:14

En Gerrit Bontekoe dan?

Theo Theo Theo, niet alleen Hamelink en Ouwehand hebben op de Veenendaalkade gewoond, maar ook Gerrit Bontekoe junior. In een woonboot, om precies te zijn.

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 27 augustus 2015 00:46:08

Theo bedankt, Theo bedankt!!!

Kijk eens aan, we hebben die hele Kettenis-dynastie al niet eens meer nodig. Ons wandelende (strompelende) naslagwerk uit de Staverdenstraat heeft ons alweer vergast op zijn enorme kennis van de Haagse wielersport. Mijn dank, Theo ten Dam.

Haegsche Han.

Geplaatst door Han de Gruiter, 27 augustus 2015 01:04:25

Riet van der Putten

Beste Han, we hebben bijna gelijktijdig een verhaal zitten typen, zonder contact vooraf, over hetzelfde onderwerp. Je vroeg je af hoe het met de vrouw van Ab van der Putten, na die overval op haar, is vergaan. Ik kan je mededelen dat zij naar een kleine vrijstaande woning aan de Generaal Spoorlaan te Rijswijk is verhuisd, woongemeenschap, alwaar ze zelfstandig woont, maar indien ze hulp nodig heeft, dan zijn er voorzieningen heel dicht in de buurt. Overigens is Riet van der Putten- Braam, een schoonzus van Koos van Kuijen, eens 3e bij de Wereldkampioenschappen te St. Johan te Oostenrijk,bij de 80 plussers.Ook is Koos de vader van Stella van Kuijen, jarenlang voorvechtster van het dameswielrennen, vooral in de heuvels blies Stella haar partijtje mee, mede door haar slanke lichaamsbouw, en Stella noemt Riet van der Putten "tante Riet", Nu Han ik hoop dat ik jou op je wenken bediend heb, en zeg wat later dan jou "Maf ze!"Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 27 augustus 2015 01:07:29

Kom bij elkaar

heren Ten Dam, Van der Meer en De Gruiter, bel elkaar op maak een afspraak, koop een krat bier en/of een fles jenever en kom op een jullie conveniërende locatie bij elkaar om uitputtend het stratenboek van Den Haag door te nemen. Dit heeft toch niks met wielrennen te maken?

Geplaatst door Michel van Vuren, 27 augustus 2015 07:17:40

te

Nee, ik reageerde op een bericht van Theo ten Dam die meldde: "... noodgedwongen uit de Rozenburgstraat te Loosduinen moeste verhuizen...". Bij nader inzien vermoed ik een stijlfout in de taal en dat hij bij "te" bedoelde "naar".

Geplaatst door marcoV, 27 augustus 2015 10:01:25

Niet lullen maar vullen!

Leuke suggestie, Michel, maar ik kijk wel uit om met Theo ten Dam samen te komen. Ben nog altijd niet hersteld van zijn bezoek op 11 juni toen hij plots opdook tijdens mijn verjaardag. Amper één woord kunnen uitbrengen. De man blééf maar lullen, gewoon niet tussen te komen.

Maar effe zonder gekheid, je suggestie komt als geroepen. Ik had al willen schrijven dat het allemaal wat klef begon te worden. Anderzijds gaat het aan echte stamtafels ook niet continu over Ajax, lekkere wijven en de IS-hakkers. Het hoeft op deze plek evenmin alleen over balhoofdplaatjes en fietsen met bovenliggende nokkenas te gaan. Niet mee eens? Kom uit je luie stoel en publiceer zelf eens wat dat anderen in het geweer brengt.

Dan help je tenminste deze (of dit?) blog te vullen, want van de in het colofon vermelde medewerkers laten sommigen het er lelijk bij liggen. Ik vrees dat het eind van slogblog in zicht komt. Groet van Gruit.

Hanneman

Geplaatst door Han de Gruiter, 27 augustus 2015 10:50:03

Te 2x

Beste Marco V. ik heb het wel degelijk goed vermeld, oh nee ik ben er vergeten het woord "OUD "ervoor te typen, deze straat was wel degelijk een straatnaam uit het voormalige dorp Loosduinen, ook de Fa. Jan Knijnenburg had in deze straat zijn Garages, opslag en kantoren, aanvankelijk alleen een transportbedrijf en nadien uitgebreid met grond-en sloopwerken. Helaas heeft dit bedrijf nimmer interesse gehad in de wielersport, besloot zijn sponsorgeld aan ADO- den Haag te besteden, alwaar in het Kyocerastadion" reclame uittingen zijn,"gezien op TV-opnames, ik heb dit niet uit eigen waarnemingen, daar ik er nog nooit geweest ben, en ben dit ook niet van plan, om reden dat ik bijna 50 jaar lid ben geweest van de nu 106-jarige Haagsche Sportvereniging "V.U.C.", en mijn liefde voor de voetbal zal ik altijd aan de Pinquins, gestand blijven, hoewel ik vorig jaar om financieele redenen het lidmaatschap heb opgezegd. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 28 augustus 2015 14:35:30

Zus Hamelink

Zus is op (mijn verjaardagsdatum) 10 augustus van ons heen gegaan.
Wat een prachtmens was ze, dacht ook na al die jaren nog veel aan haar.
Sterkte voor de familie
Geplaatst door Rob ten Hagen, 26 augustus 2021 16:24:09

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web