De Burgerlijke Stand van 21 januari.

Martin VAN GENEUGDEN (1932, België)

Een klasbak deze coureur uit Belgisch Limburg. Hij had veel inhoud en hij was snel. Hij won in zijn loopbaan maar liefst 204 bloementuilen in zeer uiteenlopende wedstrijden. Hij was goed in eendagskoersen, maar ook in rondritten. Hij won zes etappes in de Tour de France en hij excelleerde ook enkele malen in Bordeaux-Parijs, de monsterrit die hij helaas niet op zijn palmares heeft staan. Zijn belangrijkste overwinning in eigen land was zijn zege in Dwars door België in 1962. Een loodzware koers met bijna uitsluitend karakterrenners op de erelijst. Van Geneugden is een vrolijke man, die nog altijd positief in het leven staat. Hij maakte echter de fout om na zijn carrière te gaan kotsen. Hij bracht een aantal verhalen naar buiten over dopinggebruik en dat moet je niet doen. Dan wordt je door de wielerkerk geëxcommuniceerd. Als je dan zonodig moet praten doe het dan als actief renner en vergeet daarbij dan niet je eigen rol, wordt dan altijd gezegd. Maar dat heeft Van Geneugden niet gedaan, waardoor zijn persoon voor sommige van zijn tijdgenoten persona non grata is. Hij zit er niet mee, want hoewel zijn gezondheid de laatste jaren te wensen overlaat is de Genkenaar nog altijd een goedlachse man en in eigen streek een graag geziene gast in forums bij sportbijeenkomsten. Vorig jaar kwam hij nog in het nieuws als lijstduwer van de politieke partij PVDA in zijn woonplaats Genk. Snel is hij niet meer, want hij beweegt zich voort met een stokje, maar de gulle lach heeft weinig aanmoediging nodig om vol door te breken. De driekwart eeuw maakt hij vandaag vol en de spirit is nog volop aanwezig om er nog een paar jaar aan vast te plakken.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Joop STAKENBURG (1928, overleden 20.10.1989, Nederland)

Toen in het begin van de jaren vijftig wekelijks in Amsterdam de Populaires werden gehouden om aankomend baantalent wedstrijden te laten rijden, was er aan het eind van de avond altijd een koers voor stayers. Motoren in de baan. Die wedstrijden waren niet bedoeld voor de gevestigde orde, maar voor jonge renners die het met geleend materiaal van de wielerbond wel eens achter die motor wilden proberen. Drie Amsterdammers meldden zich. Joop Kunst was een goede renner, maar dat kan niet gezegd worden van de andere twee. Martin Wierstra en Joop Stakenburg stelden als coureur niet veel voor. Achter de motor bleken ze echter over onvermoede kwaliteiten te beschikken en Stakenburg, een ras-Amsterdammer uit de Kinkerstraat, werd nog een behoorlijke stayer, hoewel geen topper. Hij werd in 1961 derde bij het Nederlands kampioenschap en dat was wel zijn plafond. Na zijn carrière werd hij gangmaker en een hele goede. Met Noppie Koch en Bruno Walrave bestierde hij jarenlang het internationale stayersdom. Zijn praktijken op de motor waren niet altijd even netjes, want hij kon gevaarlijke toeren uithalen om zijn renner aan de zege te helpen. Langzamerhand werd de mooie stayerssport door het gedrag van de gangmakers kapotgemaakt. Ze regelden niet alleen de wedstrijd, maar ook de financiën en aan de renners werd meestal niets gevraagd. Piet van der Molen, de toenmalige voorzitter van de KNWU maakte zich ernstig zorgen over de toekomst van de demi-fond en hij vroeg de drie gangmakers eens op het bondsbureau te komen om over de problemen te praten. Van der Molen bracht zijn bedenkingen naar voren, maar de heren waren niet bereid ergens op in te gaan. Bij het afscheid nam Stakenburg de preses even apart en hij zei in plat-Amsterdams: “Van der Molen, je bent een toffe gozer, hier hep je een lollie van me.”

De andere op 21 januari geborenen zijn:

KARMANY, Antonio (1934, Spanje)

Door Fred van Slogteren, 20 januari 2007 23:00

Joop Stakenburg

Toen "Staak" er lucht van kreeg dat ik het ook een achter de motor wilde proberen met de rossige Winnetou, [zijn echte naam ben ik vergeten], nam hij me even apart en maakte me bang door te beweren dat op de achterband van de moter een gevaarlijke bobbel zat.Ik heb met een smoes afgezegd en later begrepen dat het de onderlinge strijd en Amsterdamse humor betrof.

Geplaatst door Jan v d Horst, 21 januari 2007 08:17:07

Joop Stakenburg

Dag Jan
...volgens mij was de echte naam van gangmaker 'Winnetou', Joop Bos.
Groet

Geplaatst door André Stuyfesant, 21 januari 2007 09:53:14

Joop Stakenburg

In de werkplaats van fietsen-
maker Jaap v.d.Bergh, was Joop
altijd prominent aanwezig. Er
was daar veel Amsterdamse lol
waar niet iedereen van hield.
Jan Le Grand was er zijn stay-ersfiets aan het maken en de
verstandhouding met gangmaker
Stakenburg was uitstekend.Ze
hadden het samen altijd over
het veroveren van de regenboog
trui, door hen de witte jurk
genoemd. Dat is er niet van gekomen, ze werden wel samen
kampioen van Nederland en een
paar jaar later begon de zo
succesvolle periode van Jan bij Peter Post.Joop kwam erg
beroerd aan zijn einde maar
waar is Le Grand gebleven?

Geplaatst door Bap van Breenen, 21 januari 2010 10:21:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web