Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

“Groene Leeuw was het topmerk van fietsenfabrikant De Kimpe in Deinze. In 1956 werd al de eerste amateurwielerploeg gesponsord, onder leiding van Berten De Kimpe. In 1958 was er vervolgens de eerste profploeg met zestien renners en die ploeg groeide uit tot niet minder dan 39 coureurs in 1965. Co-sponsors waren achtereenvolgens: limonadefabrikant Sinalco, bierbrouwerij Wiel’s en het vermouthmerk Gancia.
Groene Leeuw behaalde met hoofdsponsor Wiel’s de meeste successen en die formatie heeft vele vermaarde renners onder contract gehad, zoals de sprinter Willy Vannitsen. Verder Lucien Matthijs, Jean-Baptiste Claes (die tegenwoordig een keten van herenmodezaken heeft), Yvo Molenaers, Frans Demulder, Walter ...

... Godefroot, Gustaaf en Armand Desmet en die twee andere Desmets met de voornaam Gilbert. De meest succesvolle renner uit die periode was Benoni Beheyt, de wereldkampioen van 1963. Gelukkig bestaan er tegenwoordig websites van enthousiaste mensen die proberen de lijsten met namen compleet te krijgen en als je op zoek gaat vind je dan nog André Messelis (de cyclocrosser), Jaak De Meulemeester, Jaak De Boever, Arthur Decabooter, Roger Declercq, Eric Deroose, Eddy Pauwels, Martin Vandenbossche (de latere meesterknecht van Eddy Merckx), Firmin Van Kerrebroeck, Frans Verbeeck, de Nederlander Dick Enthoven, de Duitsers Dieter Puschel, Hennes Junkermann en Karl-Heinz Kunde en de Engelsman Michael Wright. De bronnen, waaruit die wielerenthousiasten putten, blijken heel vaak de reeksen kauwgomplaatjes te zijn die in de jaren zestig verwoed verzameld werden, en nu ‘collectors items’ zijn.
In ieder jaar van het bestaan behaalden de Groene Leeuw renners met elkaar zo’n vijftig overwinningen, waaronder één wereldkampioenschap op de weg, tweemaal de Omloop Het Volk, de eindoverwinning in de Ronde van Zwitserland en het ploegenklassement in de Vuelta. Glorierijke tijden.

Tot volgende week,!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 19 januari 2007 9:00

Groene Leeuw

Overigens heeft Limburger Jef Lahaye ook een jaar voor Groene Leeuw gereden. Lahaye, in 1958 kampioen van Nederland bij de profs, maakte deel uit van de Groene Leeuwploeg die met kopman Frans De Mulder de Ronde van Spanje won. En Huub Harings heeft zelfs twee seizoenen (1963 en 1964)als onafhankelijke de kleuren van Groene Leeuw verdedigd. Overigens heb ik nog een originele Groene Leeuw-racefiets in huis, uit 1976, waarop ik dat jaar zelf koerste.Ik reed toen als jonge prof voor de ploeg Maes Pils-Rokado, met Berten de Kimpe als ploegleider. Groene Leeuw, een rijwielfabriekje in een krakkemikkig onderkomen in Deinze, was eigendom van De Kimpe. Vandaar wij (o.a. ook Walter en Willy Planckaert, Staf van Roosbroeck en André Dierix) op Groene Leeuw fietsten. Walter Planckaert won dat jaar de Ronde van Vlaanderen op zijn Groene Leeuw. Volgens mij de allerlaatste grote overwinning op een fiets van Berten de Kimpe, een racefiets zonder franje maar wel heel degelijk.

Geplaatst door Bennie Ceulen, 23 februari 2009 16:23:11

Groene Leeuw

Beste , ik heb verleden week via ebay een blauw-geel Gouden leeuw frame kunnen kopen. Het is nog onderweg van uit Amerika. Ik vermoed dat het gaat om een frame in de kleuren van de Maes-Pils -Rokado ploeg van 1976. Heeft iemand een idee hoe deze fietsen werden afgemonteerd, fotos of andere info die me kan helpen om deze fiets correct op te bouwen? . Alvast bedankt!

Geplaatst door Thielemans Jos, 10 oktober 2011 08:00:04

Rokado - Groene Leeuw

http://www.cyclingarchives.com/ploegfiche.php?id=4831

Waar wordt aangegeven dat de Rokado fietsen door Colder (?) werden vervaardigd. Afgaande op de foto's uit die tijd waren de fietsen doorgaans afgemonteerd met Campagnolo Record.

Maar misschien was je zover al gekomen, al google-end ;-)

Geplaatst door marco V, 10 oktober 2011 09:48:35

Groene Leeuw Maes Pils

Jos, ik heb een Groene Leeuw (Maes Pils) staan. Hoeveel mag ik hiervoor vragen? Hij is wel in gebruikte staat met her en der sporen. Kleuren : Grijs, goud en groen/blauw.

Grtn Filip

Geplaatst door filip.cruyssaert@telenet.be, 19 januari 2014 13:21:50

Arthur Decabooter

T.a.v. dhr. Bennie Ceulen

De eerste grote overwinning voor Groene Leeuw was die van Arthur Decabooter in de Ronde van Vlaanderen 1960 voor Graczyck en Van Looy. (Tuur won die Ronde 3 x, als liefhebber, onafhankelijke - ook Groene Leeuw - en prof. Voorts vergeet u ook dat hij ook de Ronde van Spanje won in 1960 op punten. Arthur was een heel degelijk klassiek wegrenner met een ontstuimig aanvallende stijl, wat hem zeer populair maakte. Hij overleed al fietsend langs de Schelde, 26/5/2012. Ere aan wie ere toekomt!

Geplaatst door Jean-Marie Schepens, 28 januari 2014 11:14:15

LENING AANBIEDING NU AANVRAGEN

Heeft u een dringende lening nodig om een bedrijf te starten; heeft u een lening nodig om uw schuld af te lossen? Heeft u een lening nodig om een auto of een huis te kopen? Tegen 3% rentevoet. We geven maximaal 95.000.000,00 USD tot minimaal $ 5.000. Neem voor meer informatie contact met ons op.

E-mail: cash.flows@mail.ru
WhatSapp: +17314687334
Beste wensen
Joe Campbell
Geplaatst door JOE CAMPBELL, 22 februari 2020 10:59:56

Snel, gemakkelijk en laagrentende lening

Goede dag,

Zit u in een financiële crisis?
Is u een lening geweigerd door de bank?
Heeft u een lening nodig om uw financiële probleem op te lossen?
We verstrekken leningen binnen een beperkte periode en de rente is betaalbaar. Contactpersoon: E-mail: hopkinsonloan@yahoo.com
Sfeer: +1 669 437 8779
Whatsapp/Skype: +33 7 53 14 75 57
Website: http://hopkinsonloans.webs.com/

Bedankt.
Geplaatst door hopkinson lance, 29 september 2022 07:49:06

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web