Historie: de Tour van 1992

De Tour de France va 1992: 19e etappe
 
Tours – Blois  ind. tijdrit  64 kilometer   
 
Zijn ploegleider, José Echavarri, had het in de ochtenduren al voorspeld; zo gek als in Luxemburg zou Miguel Indurain het niet gaan maken. In het Groothertogdom verpulverde de Spaanse TGV, met een nog nimmer vertoonde suprematie de met stomheid en verbazing geslagen concurrentie. Een nieuwe Monsieur Chrono was, in navolging van wijlen supertijdrijder Jacques Anquetil, opgestaan. Tussen Tours en Blois, bewees 'de lange uit Pamplona' gisteren zijn meesterschap in deze nobele discipline van het cyclisme. Alleen stonden er dit keer minder grote verschillen op de uitslaglijst dan een kleine twee weken eerder.
Echavarri: “Dat was ook niet ons voornaamste doel. Deze Tour heeft twee heldendaden opgeleverd, die van Indurain in Luxemburg en die van Chiappucci in Sestrières. Dat is toch mooi genoeg geweest.”
Vandaar dat er lange tijd druk op de ketel stond inzake ... 
... de dagprijs. Eindelijk was er een duel op het scherpst van de snede tussen Bugno en Indurain, dacht men. De tussentijden waren er naar: na 15,5 kilometer liet Indurain een voordelige marge van drie seconden noteren, bij de volgende tijdmeting (29 kilometer) was dat nog maar twee tellen en weer een chronometrage verder (46 kilometer) hoefde Bugno nog maar een luttel secondje goed te maken.
Zou de almachtige Spanjaard, die de proloog in San Sebastian ook al naar zijn hand had gezet, dan toch nog op zijn favoriete terrein te kloppen zijn? Nee, want de stevig uit de kluiten gewassen boerenzoon, gooide er vervolgens nog even de overdrive op in de resterende achttien kilometer. Over die afstand fietste hij liefst 39 seconden sneller dan de wereldkampioen.
Tot morgen!
Jan Houterman
De uitslag:
1. Miguel Indurain (Sp) 64 km. in 1u13’21”
2. Gianni Bugno (It) op 40”
3. Dimitri Zhdanov (GOS) op 2u28”
Beste Nederlander: 7. Erik Breukink op 2’57”
Algemeen klassement: 
1. Miguel Indurain (Sp) 91u09’46”
2. Claudio Chiappucci op 4’35”
3. Gianni Bugno (It) op 10’49”
Beste Nederlander: 7. Erik Breukink op 18’51”
Puntenklassement: Laurent Jalabert (Fr) 253 punten
Bergklassement: Claudio Chiappucci (It) 409 punten
Jongerenklassement: Eddy Bouwmans (Ned) 91u38’21”
Ploegenklassement: Carrera (It) 273u59’00”
Door Fred van Slogteren, 24 juli 2015 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web