Historie: De Tour van 1992

De Tour de France van 1992: 18e etappe
Montluçon – Tours 212 kilometer
  
De sportieve wraak bleef uit. In de achttiende etappe moest de fel bekritiseerde Jelle Nijdam buigen voor de Franse proloogspecialist Thierry Marie. Hij vond zelf dat hij de zwartepiet had gekregen voor de eerder in deze Tour voorgevallen ruzies tussen de Bucklers en de Panasonics. In de sprint kwam Snelle Jelle echter kracht tekort om op de allerlaatste versnelling van Marie te reageren. 
De veelbesproken controverse tussen Buckler en Panasonic die tot diverse door Nijdam bedoelde aanvaringen had geleid, leek uit de wereld. Nadat eerst de renners vrede hadden gesloten gingen Raas en Post om de tafel zitten om om elkaar eindelijk eens recht in de ogen te kijken. Ze hadden elkaar negen jaar lang genegeerd en hun renners steeds weer opgedragen de vijand waar mogelijk in ... 
... de wielen te rijden. Ze werden min of meer gedwongen de vredespijp te roken en over de toekomst na te denken. Zo er van een toekomst voor de heren sprake was, nu zij allebei nog geen zekerheid hadden over een nieuwe hoofdsponsor. 
De gele trui bleef in Tours om de schouders van Miguel Indurain en voor Marie was het de zevende ritzege in de Tour de France, inclusief de winst in een tijdrit voor ploegen in 1989. Drie keer schreef hij de proloog op zijn naam en werd hij drager van de gele trui. Meestal duurde het geluk niet langer dan een halve dag. Marie had in Tours aan minder dan een kilometer voldoende om zijn 51ste overwinning sinds zijn debuut als professional in 1985 te behalen. Meer dan de helft pakte hij in tijdrittten: Zevenentwintig, waarvan dertien in prologen. De laatste was tijdens de Giro van 1992, waardoor Marie van alle grote ronden een leiderstrui thuis in de kast heeft hangen. 
De Normandieër, die behalve op de fiets ook uitblinkt op de trompet, zorgde in Tours voor de zesde Franse dagzege. “Ik ben opzettelijk twee keer gedemarreerd. De eerste keer om de sprinters voor te blijven. Toen ik voelde dat Nijdam zou versnellen heb ik zijn wiel gepakt en de zege was binnen.” De uit Bénouville in de omgeving van Caen, afkomstige renner vergat te vertellen dat hij in de laatste meters helse pijnen moet hebben gevoeld als gevolg van een gebroken rib, opgelopen tijdens een massale valpartij in de etappe naar Brussel.
Tot morgen!
Jan Houterman
De uitslag:
1. Thierry Marie (Fr) 212 km in 5u07’15”
2. Jelle Nijdam (Ned) z.t.
3. Johan Museeuw (Bel) z.t.
Algemeen klassement: 
1. Miguel Indurain (Sp) 89u56’25”
2. Claudio Chiappucci (It) op 1’42”
3. Andrew Hampsten (VS) op 8’07”
Beste Nederlander: 7. Erik Breukink op 15’54”
Puntenklassement: Laurent Jalabert (Fr) 253 punten
Bergklassement: Claudio Chiappucci (It) 409 punten
Jongerenklassement: Eddy Bouwmans (Ned) 90u19’21”
Ploegenklassement: Carrera (It) 270u09’33”
Door Fred van Slogteren, 23 juli 2015 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web