Historie: de Tour van 1992

De Tour de France van 1992: 17e etappe
La Bourboule – Montluçon  189 kilometer   
Frans Maassen en Marc Sergeant hadden een hoofdrol in de zeventiende etappe van de Tour de France. Maassen van de ploeg van Jan Raas wilde best rijden in de ontsnapping, maar Sergeant moest van zijn ploegleider Peter Post de benen stil houden. Waar twee honden al jaren vochten om het been, liep al weer een derde hond er mee heen. Dit keer was dat de Fransman Jean-Claude Colotti die een lange neus naar de twee kemphanen maakte. 
Een dag eerder speelden de Nederlandse ploegen hetzelfde spel, maar toen met Jelle Nijdam en Dimitri Zhdanov. “Wielertaktisch gezien is het volstrekt juist wat er is gebeurd”, meende Harry Jansen, “alleen begrijpt het grote publiek er niets meer van.” De PR-manager van ... 
... Buckler had ongetwijfeld gelijk, maar vergat dat ook zijn renners op de fiets zitten om reclame te maken voor een product. De beste manier om publiciteit te maken voor de sponsor is winnen in de Tour. Dat spreekt aan bij het grote publiek en niet de gênante vertoning waar zowel Buckler als Panasonic de afgelopen dagen voor verantwoordelijk waren geweest. 
Negen jaar eerder kwam het tot een scheiding tussen de heren Post en Raas en sindsdien lieten zij hun renners voortdurend eikaars karretje in de poep rijden, zoals dat heet in het métier. Tussen La Bourboule en Montlucon, werd Frans Maassen het zoveelste slachtoffer van deze eeuwige vete. Colotti was de lachende derde die uiteindelijk met de eer ging strijken. De Fransman sloeg zijn slag toen Maassen en Sergeant gewikkeld waren in een oeverloze discussie over wel of niet rijden. 
De zoveelste confrontatie had gelukkig tot gevolg dat de Tourdirectie het niet meer pikte en de beide ploegleiders tot een gesprek dwong. Op een geheime plek in het bos, werden de twee gedwongen elkaar de hand te schudden en de strijdbijl te begraven. De renners waren graag bereid symbolisch de schep te hanteren.
Tot morgen!
Jan Houterman
De uitslag:
1. Jean-Claude Colotti (Fr) 189 km in 4u34’55”
2. Frans Maassen (Ned) op 3’31”
3. Marc Sergeant (Bel) z.t. 
Algemeen klassement: 
1. Miguel Indurain (Sp) 84u49’10”
2. Claudio Chiappucci (It) op 1’42”
3. Anfrew Hampsten op 8’07”
Beste Nederlander: 7. Erik Breukink op 15’54”
Puntenklassement: Laurent Jalabert (Fr) 229 punten
Bergklassement: Claudio Chiappucci (It) 409 punten
Jongerenklassement: Eddy Bouwmans (Ned) 85u12’06”
Ploegenklassement: Carrera (It) 254u47’48”
Door Fred van Slogteren, 22 juli 2015 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web