Herinneringen bij een foto …

Een bijzondere foto, gemaakt in 1968 het jaar dat Jan Janssen de Tour de France won. Een groep van vijf jongetjes en een begeleider. Met racefietsen die die naam nauwelijks verdienen. Maar zij waanden zich Jan Janssen en allemaal vast van plan diens prestaties te overtreffen. Twee van die jongetjes zijn later beroemde wielrenners geworden. De een werd ook wereldkampioen, net als Janssen en de ander was een keer Nederlands kampioen, maar geldt toch voornamelijk als een van de de grootste ... 
... pechvogels in de Nederlandse wielergeschiedenis. 
Ze zijn volle neven van elkaar, Jos Lammertink, geheel links op de foto, en Hennie Stamsnijder, derde van rechts, in een truitje van Amstel Bier. Het verhaal van Jos is dat van een man die alles heeft tegengezeten en die nu als een ernstig zieke huisvader nog altijd een bewonderenswaardig optimisme uitstraalt.
Hennie is voornamelijk bekend geworden als veldrijder en was als zodanig jarenlang een topper. Zijn wereldtitel in 1981 bepaalde zijn toekomst. Hij kon zich met een privé sponsor gaan specialiseren, nadat hij daarvoor op weg, baan en in het veld als beroepsrenner moest zien rond te komen. Hij reed onder andere twee keer de Tour de France. Hij heeft nu een heel goede baan bij Shimano en is de trotse vader van beroepsrenner Tom.
Twee gewone jongens uit Tukkerland, waar zoveel wielertalent vandaan komt. Geen branieschoppers of praatjesmakers, want zoals Rob Harmeling mij verzekerde, met die eigenschappen red je het niet in Twente. (Foto: archief Jos Lammertink)

Door Fred van Slogteren, 21 juli 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web