Het was met het Tourdagje wel …

Gerrie Knetemann zei het al, een koers kan ontzettend saai zijn, maar op het eind wordt het altijd spannend. Zoals gisteren maar weer eens werd bewezen. Je kon in de uren dat het peloton voortkroop en de grote kopgroep ietsje sneller reed je hele huis schilderen zonder iets te hebben gemist. Maar met uitzicht op de Col de Manse in het laatste stukkie, een klim van de tweede categorie, met daarna de beroemde afdaling waar Beloki en Armstrong geschiedenis schreven, werd die saaie rit ineens een thriller. De kopgroep werd in stukken getrokken, Sagan werd getest en verslagen door het schrikkelkind. Elk jaar kom ik Rubèn Plaza Molina op 28 en 29 februari tegen in de Burgerlijke Stand van de Slogblog. Eén keer in de ... 
... vier jaar mag hij er alleen staan als het een schrikkeljaar is.
Schrikkelkinderen zijn geluksvogels, zegt men, maar wie naar de carrière van Rubèn kijkt mag daar vraagtekens bij zetten. Om kort te gaan, De Spanjaard won, Sagan werd maar weer eens tweede en vele minuten daarachter ontspon zich de strijd tussen de tenoren. Nibali sprokkelde wat tijd terug en Barguil pleegde een moordaanslag op Geraint Thomas. 
Dat is geen schrikkelkind, want wat hem overkwam, daar draaide mijn maag van om. Hij werd door de manoeuvre van Barguil het publiek in gereden, werd uit het zadel gewipt, knalde met zijn hoofd tegen een paal en verdween in de diepte. Ik dacht direct aan Casartelli en diens lot leek een zekerheid voor de arme Geraint. 
We werden lang in onzekerheid gehouden, maar wat schetste ieders verbazing toen er 38 seconden na het finishen van de groep met Froome, Gesink, Mollema en de andere toppers van het klassement twee Sky-renners over de finish reden. Wout Poels met in zijn wiel de vermeende dode. Op het oog ongeschonden. Hij was alleen zijn zonnebril kwijt, liet hij weten. Wat een geluksvogel.
De foto van de dag is uiteraard voor hem, als het schrikkelkind van de zestiende etappe. Rubèn Plaza was al gelukkig genoeg met zijn fraaie etappezege. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 21 juli 2015 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web