Historie: De Tour van 1992

De Tour de France van 1992: 16e etappe
Saint Etienne – La Bourboule  212 kilometer      
Schrijf grote kampioenen nooit te vroeg af. Stephen Roche bevestigde deze uitspraak maar weer eens. De Ier won in de mist, op de top van de Côte de Charlannes, een col van de tweede categorie. Op 1180 meter hoogte, op zes kilometer afstand van het kuuroord La Bourboule.  Voor Erik Breukink was de zestiende etappe de voorlaatste mogelijkheid zijn teleurstellende optreden in de Tour nog een beetje glans te geven. Voor de tijdrit van vrijdag in Blois maakt hij zich weinig illusies. Daarvoor is het ontzag voor veelvraat Miguel Indurain te groot. 
De kopman van PDM probeerde het wel. Twee keer zelfs. Bij de eerste poging, toen Roche al ontsnapt was, grepen Chiappucci en Indurain persoonlijk in. De tweede met Nevens was ... 
... weinig overtuigend. “Ik kreeg geen ruimte. Ze zaten meteen aan mijn wiel. Cadeautjes worden in de Tour niet uitgedeeld.” 
Terwijl TVM-directeur Ad Bos en zijn zoon Arjan, die de PR van de ploeg verzorgde, voor het oog van de camera's pronkten met minister-president Lubbers en zijn vrouw Ria, zat Rob Harmeling als een dood vogeltje in de ploegleidersauto van Guido Van Calster. De nacht was hem slecht bekomen. Het lichaam was volledig van slag geraakt, wellicht als gevolg van oververmoeidheid. 
's Morgens kreeg de glorieuze overwinnaar van de etappe in Bordeaux bij het ontbijt al geen hap naar binnen en toen was het in feite al over en uit. De wielerprof uit Nijverdal tekende nog wel de presentielijst, ging ook van start, maar niet lang daarna meldde de Tourradio zijn opgave. “Armelinque, Robert Abadon!”.
Tot morgen!
Jan Houterman
De uitslag:
1. Stephen Roche (ler) 212 km in 5u52’14”
2. Viatcheslav Ekimov (GOS) op 46”
3. Jon Unzaga (Sp) op 50”
Beste Nederlander: 10. Erik Breukink op 57”
Algemeen klassement: 
1. Miguel Indurain (Sp) 79u58’00”
2. Claudio Chiappucci (It) op 1’42”
3. Andrew Hampsten (VS) op 8’07”
Beste Nederlander: 7. Erik Breukink op 15’54”
Puntenklassement: Laurent Jalabert (Fr) 207 punten
Bergklassement: Claudio Chiappucci (It) 409 punten
Jongerenklassement: Eddy Bouwmans (Ned) 80u20’56”
Ploegenklassement: Carrera (It) 240u14’18”
Door Fred van Slogteren, 21 juli 2015 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web