Historie: de Tour van 1992

De Tour de France van 1992: 15e etappe
Le Bourg d’Oisans – Saint Etienne  198 kilometer
    
Twee dagen na Sestrières, waar Claudio Chiappucci de legende van Coppi deed herleven, waarde de geest van de in 1960 overleden ‘campionissimo’ andermaal door het Tourcircus. Dit keer dankzij Franco Chioccioli, die in Saint-Etienne zijn werklust in la Grande Bouclé beloond zag met een dagprijs. Niet zo'n heroïsche triomf als die van Chiappucci afgelopen zaterdag, verre van dat zelfs, maar dat mocht (voor hem) de pret niet drukken. Coppino, oftewel ‘de kleine Coppi’ vanwege zijn opmerkelijke gelijkenis in uiterlijkheden met de grote Coppi, had weer eens een beetje respect afgedwongen. Want als er iets is dat hem mateloos stoort, is het wel het gevoel dat hij geen erkenning krijgt.
Hij gaat als een miskend ... 
... talent door het wielerleven. Zelfs nadat hij ruim en jaar geleden, op 31-jarige leeftijd, de Giro had gewonnen, bleef de Italiaanse pers hem zien als een renner van de tweede garnituur. In Saint-Etienne kreeg Chioccioli de terechte bekroning voor zijn levensgevaarlijke capriolen in de vijftiende etappe van de Ronde van Frankrijk.
Onder het motto: de dood of de gladiolen zette de kersverse vader in een spekgladde afdaling zijn leven op het spel. Daardoor bleef hij uit de greep van zijn achtervolgers om op 33-jarige leeftijd tijdens zijn debuut in de Tour voor het eerst een etappe te winnen. 
Miguel Indurain behield de gele trui. Nederland werd gisteren geconfronteerd met twee uitvallers. Cees Priem, de ploegleider van de TVM-ploeg, verliet de karavaan omdat zijn vader plotseling was overleden. Een van zijn renners, Jan Siemons, verliet volledig uitgeput eveneens de Tour na honderd kilometer lang zich te hebben voortgesleept.
Na aankomst in Saint Etienne kon hij moeizaam nog een verklaring geven: “Op Alpe d’Huez heb ik veel water aangenomen. Had ik alleen over mijn kop moeten gieten, maar ik heb er ook van gedronken. Stom! Stom! Nadien kon ik niets meer in mijn lijf houden.” 
Tot morgen!
Jan Houterman
De uitslag:
1. Franco Chioccioli (It) 198 km. in 4u43’59”
2. Dimitri Konisjev (GOS) op 42”
3. Giancarlo Perini (It) op 43”
Beste Nederlander: 10. Steven Rooks op 49”
Algemeen klassement: 
1. Miguel Indurain (Sp) 74u04’55”
2. Claudio Chiappucci (It) op 1.42
3. Andrew Hampsten (VS) op 8’01”
Beste Nederlander: 7. Erik Breukink op 15’48”
Puntenklassement: Laurent Jalabert (Fr) 192 punten
Bergklassement: Claudio Chiappucci (It) 386 punten
Jongerenklassement: Eddy Bouwmans (Ned) 74u27’33”
Ploegenklassement: Carrera (It) 222u35’50”
Door Fred van Slogteren, 20 juli 2015 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web