De Burgerlijke Stand van 18 januari.

Gerrit VOORTING (1923, Nederland)

Het mooiste vond ik altijd zijn stijl, Doodstil op de fiets, alleen de slanke beentjes maalden en dan die licht wiegelende gang. Een prachtige afgetrainde atleet. En dat is hij als 84-jarige nog steeds. Het is niet te geloven hoe fantastisch die man nog fietst op zijn Jan Janssen, die hij van zijn vrienden cadeau kreeg ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Het ravenzwarte haar is allang wit geworden en de gelooide bruine huid verraadt het leven van een buitenman. Hij was een echte beroepsrenner, zo eentje die een gulden doormidden beet, met een voor die tijd rijke palmares. Een heel succesvolle renner. In de jaren vijftig behoorde hij met Wim van Est en Wout Wagtmans tot de top van Nederland. Hij droeg het roze van de Giro en het geel van de Tour en op de Olympische Spelen van 1948 behaalde hij een zilveren medaille in de wegwedstrijd. Toen ik eens bij hem thuis was om over die wedstrijd te praten, vroeg ik of ik die medaille mocht zien. Hij had hem niet meer. Een neefje had hem eens geleend en nooit meer teruggebracht. Maar Gerrit zat er niet mee, hij kan alles perfect relativeren. Wat ik ook altijd in hem heb gewaardeerd is het feit dat hij altijd zegt waar het op staat. Hij is geen ruziezoeker, maar als hij vindt dat hij door iemand tekort is gedaan dan windt hij er geen doekjes om. Vierentachtig jaar en nog altijd een sieraad voor de wielersport. (Foto: © Henk Theuns)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Pim KIDERLEN (1868, overleden 13.09.1931, Nederland)

Jaap Eden en Mathieu Cordang gelden als de eerste grote Nederlandse wielrenners, maar die twee hadden nog een voorganger. De allereerste Nederlandse wielrenner die aansprekende prestaties leverde, was Pim Kiderlen. In het boek ‘Wielerhelden van Oranje’, waarin de geschiedenis van de Nederlandse wielersport is opgetekend, staat over hem: ‘Met de organisatie van de eerste wedstrijden verscheen ook de eerste Nederlandse wielerster aan het firmament. Zijn naam was Emile Kiderlen en omdat zijn vader ook zo heette werd hij Pim genoemd. De in 1868 in Delfshaven geboren Kiderlen was een ware mannetjesputter die zowel wedstrijden reed op de hoge bi als op de driewieler. Met deze vehikels werd hij vijf keer kampioen van Nederland, twee keer kampioen van het Europese continent en één keer in 1887 kampioen van Engeland. De Britten, als koloniale heersers over grote delen van de wereld, bepaalden hooghartig dat het open kampioenschap van hun land dus in feite het wereldkampioenschap was. Voor wie zich in deze redenering kan vinden is Pim Kiderlen dus eigenlijk de eerste Nederlandse wereldkampioen geweest. Het bekendst is hij echter geworden door zijn wereldrecord lange afstand. In een weekend in 1885 reed hij in zijn eentje op een driewieler in zestien uur en zesenveertig minuten van Rotterdam naar Leeuwarden. Gewapend met een geweer om zich onderweg de struikrovers en anti-wielerfanaten van het lijf te houden. Pim Kiderlen beëindigde zijn loopbaan noodgedwongen in 1888 als gevolg van een ernstige knieblessure, veroorzaakt door een botsing met een rijtuig. Het verlies voor de prille wielersport was groot, maar zoals in de toekomst zou blijken zou er altijd weer een nieuwe koning opstaan zodra de oude was gestorven.’

De andere op 18 januari geborenen zijn:

BELLENGER, Romain (1894, overleden 25.11.1981, Frankrijk)
HOFMAN, Charles (1921, Nederland)
HUSHOVD, Thor (1978, Noorwegen)
KOOLS, Adrie (1964, Nederland)
NAGENGAST, Rudy (1968, Nederland)
NAZON, Jean-Patrick (1977, Frankrijk)
POPPEL, Boy van (1988, Nederland)
SCHOENMAKERS, Harrie (1916, overleden 18.01.1999, Nederland)
TALEN, John (1965, Nederland)
VALLET, Bernard (1954, Frankrijk)
VAN PETEGEM, Peter (1970, België)
VERSCHUERE, Pol (1955, België)
ZBERG, Luzia (1970, Zwitserland)

Door Fred van Slogteren, 18 januari 2007 0:00

Gerrit Voorting

Ik heb al jaren het voorrecht en genoegen om als lid van het Tacxteam op Mallorca, Gerrit Voorting van nabij mee te maken als fietsend(!) lid van het team. Op 20 mei a.s. vertrekken we weer met een twaalftal ex-renners en ook Gerrit is daar weer bij. Men moet het van nabij hebben meegemaakt, om te kunnen geloven hoe strak en scherp sturend Gerrit nog tussen de wielen (en soms zelfs op kop) rijdt. Een heel bijzonder en onderhoudend mens, die smakelijk kan vertellen onder het genot van een glaasje pernod. Wielerjournalist Edward Swier is namens de GPD op het komende Mallorcafeest aanwezig, om 'het wonder Gerrit Voorting' van nabij mee te maken.

Geplaatst door Jan Zomer, 18 januari 2007 14:05:16

Gerrit Voorting

Gerrit Voorting behoort niet alleen tot de beste Nederlandse wielrenners uit de jaren vijftig, hij kan gerekend worden tot de de absolute top van ruim 100 jaar Nederlands wielrennen. Hij was de derde Nederlander die de gele trui bemachtigde (Wim van Est en Wout Wagtmans gngen hem voor), hij was de eerste Nederlander die de roze trui in de Giro droeg, volgens mij was hij ook de eerste Nederlander die een medaille won op de Olympische wegwedstrijd. Hij behoort tot het zeer selecte groepje van drie Nederlanders die zowel in het geel als in het roze gereden hebben. De andere twee zijn Wim van Est en Eric Breukink. Hij was (voor zover ik kan nagaan) de eerste renner in de geschiedenis van de Tour de France die alle starts van een bepaald decennium (in zijn geval de jaren vijftig) heeft meegemaakt.Later deden Lucien van Impe, Henk Lubberdink, Guy Nulens en George Hincapi hem dat na.
Gerrit Voorting is nogmaals gezegd één van de beste en tegelijkertijd één van de meest onderschatte Nederlandse wielrenner ooit.
Jan Zomer, bekend van het inmiddels niet meer verschijnende blad Wielerexpress, heeft in 1997 een stuk geschreven over Gerrit Voorting. Hierin wordt een prachtig beeld geschetst van Gerrit Voorting en het wielrennen in de jaren vijftig.

Geplaatst door Piet vd Meer, 18 januari 2012 20:16:04

Gerrit Voorting

Ik moet het toch even opnemen voor opa: Wim van Est was naast de eerste Nederlander in de gele trui ook de allereerste drager van de roze trui in de Giro d'Italia.
Hij was tevens de eerste Nederlandse winnaar van een etappe in de Giro (1e etappe 1953)

Geplaatst door William van Peer, 19 januari 2012 10:43:52

Gerrit Voorting

Leuk te vernemen dat Gerrit Voorting nog steeds onder ons is en 84 jaar geworden is, gefeliciteerd bij deze, wat ik van Gerrit herinner is dat hij als cyclecrosser zijn mannetje stond, als jong ventje stond ik hem aan te moedigen op 1 Januari als de Katerkoers gehouden werd op Duindigt, deels over de paardenrenbaan, alwaar hij de strijd aanbond metManus Brinkman, en Andre de Korver, beide uit Rotterdam, de een lid van RRC Feijenoord,( André) de ander Manus van RRC de Pedaalridders, zo ook Carel Hamelink en Henk de Vos van de toenmalige HWV de Spartaan, die met elkaar om de overwinning streden, ja de nostalgie slaat toe, ik zie het nu nog voor mij, ook als het parcours van ca. 4 km. door Henk Ammerlaan met zijn medewerkers uitgezet, wat een klus was dat, en jaren hield deze wedstrijd genoemd naar de Kattekoers ( Gent- Ieperen ) als Katerkoers werd vernoemd uit het brein gekomen van Cees Kouwenhoven, ja waar blijft de tijd, het lukt nu wel vanuit Tenerife een stukje over te sturen naar deze leuke rubriek, ik groet U met tot de volgende keer, Theo.ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 19 januari 2012 16:32:42

Jubileumboek HSV De Kampioen

Beste Jan van der Horst,

Je boek is vandaag veilig en wel gearriveerd. Hagstikke bedankt, ook voor het bijgesloten stukje papier. Maandag moet het manna van de AOW weer uit de hemel neerdalen, waardoor mijn saldo zijn maandelijkse uurtjes groen gaat beleven en de Rabo eindelijk weer wat voor me kan doen, als je begrijpt wat ik bedoel. Je bent een gouwe gozer. Groet van Grijze Gruit.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter (77), 19 januari 2012 20:11:51

Gerrit Voorting

William van Peer, je hebt gelijk. Wim van Est was in 1953 roze truidrager en gerrit Voorting in 1954

Geplaatst door Piet vd Meer, 19 januari 2012 20:12:16

Gerrit is inmiddels 89

Ter verduidelijking(speciaal voor Theo ten Dam): dat Gerrit 84 jaar was stond bij het artikel uit 2007 waarbij hij poseert in die mooie trui.Tel maar uit dus.....

Geplaatst door Albert van de Donk, 19 januari 2012 20:42:14

Gerrit Voorting

Geachte Heer Albert van der Donk,excuses voor de genoemde leeftijd van Gerrit Voorting, ik heb klakkeloos de leeftijd overgenomen van het hoofdartikel van deze ( oud ) renner daarin staat expliciet vermeld dat de 84 jarige Gerrit Voorting, en ben vergeten dat dit geplaatst werd in 2007,dus dat is inderdaad 5 jaar geleden, ik ben toch van mening, dat deze fout? mijnerzijds toch een positieve is geweest, want deze man verdient het nu na weer een lustrum ,weereens in het zonnetje gezet te worden, ja ik heb dit niet nodig, daar ik van begin Oktober tot eind April op het nog steeds zonnige eiland Tenerife vertoef, alleen de laatste 3 dagen was het koud. lange broeken weer, maar vandaag schijnt de zon weer zoals het hier gewoon is, en dat moet Gerrit Voorting in ons koude kikkerland ontberen, zodat om met Johan Cruyff te spreken, ieder nadeel ook weer een voordeel heeft, ik reken erop dat U mijn excuses aanvaard en zal trachten deze onvolkomendheid in de toekomst niet meer te maken, ja er schijnt tocht enige sleet in de grijze massa te zijn ontstaan, maar het zij zo!, ik groet U allen weer tot een volgende maal. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 24 januari 2012 13:45:46

Mooie trui

Beste Theo,

Jouw excuses zijn niet nodig. sterker nog eigenlijk zijn mijn excuses op z'n plaats. Jouw opmerking gaf mij namelijk de gelegenheid om nog een keer op die mooie trui te reageren. Of dat deze trui in esthetisch opzicht mooi weet ik niet, daar heb ik geen verstand van; mij gaat het meer over de gevoelswaarde. Het is namelijk de enige trui in de wereld die ooit gedragen is niet alleen door Gerrit Voorting maar ook door Peter Post, Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Gerben Karstens, Gerard Koel, Jos van der Vleuten, Keetie van Oosten-Hage, Tineke Fopma,Jules Bruessing, Alessandra Cappellotto, Frits Barend, Gré Knetemann en Leo van der Eijnde.

Geplaatst door Albert van de Donk, 24 januari 2012 17:56:04

Gegevens?

Beste Leden en Bestuur,

Mijn vader was in zijn jonge jaren lid van H.W.V. de Spartaan, hij heeft toen, volgens zeggen, veel gewonnen, hij reed samen en tegen Bontekoe, mijn vader was Aart Hagedoorn juli 1921- dec. 2014, hij is jong lid geworden heeft t/m de oorlog gefietst, ook op de toenmalige Rijswijkse wielerbaan.
Heeft er iemand of zijn er nog gegevens van zijn wielerleven of zijn er nog kranten waar wat te vinden is. Alvast bedankt voor de moeite,

met vriendelijke groet,

Harrie Hagedoorn
06-46481351

Geplaatst door H.A. Hagedoorn, 17 mei 2015 20:06:13

gegevens hagedoorn

als je vader ooit prijs reed op de weg, dan staat hij vermeld in het historisch archief van www.fotokoos-info.nl

Geplaatst door jaap kiela, 18 mei 2015 07:44:32

Aart Hagedoorn

Afgelopen nacht van 12.00 uur tot ca. 3.00 uur gezocht op de site van Fotokoos-info.nl, waarom zolang denkt U dan. Ik ben sedert 1949 bij de Spartaan betrokken, echter de naam Aart Hagedoorn heb ik nimmer van gehoord. Ja Uw vader was 16 jaar eerder geboren dan mijn persoontje, en U vermeld dat U vader veel gewonnen zou hebben, zodat dat mijn aandacht trok. Echter na ruim 3 uur speuren ben ik zijn naam nimmer tegengekomem, voor U spijtig. De namen van Gerrit Bontekoe Sr., Gebr. Leene, uiteraard Piet Moeskop, jonkheer Bosch van Drakesteijn ( Ulyses ) zoals zijn schuilnaam was, Simon de Graaf, Toon Krijgsman uit Rijswijk zeggen mij wel degelijk iets, zoals OOk Cees Bijl, Cor Wals komen ook nog spontaan bovendrijven in mijn grijze massa, o, ja ook een Kuis en Willem Krens en zijn Broer Nico niet te vergeten, Willem Krens was in mijn Nieuwelingentijd nog Consul van Zuid-Holland en jurylid, ja die trok je tubes er bijna af om te controleren of zij wel goed gekit zaten. Echter tot mijn spijt kan ik U Mijnheer Harrie Hagedoorn niet gelukkig maken met het bevestigen van zijn verhalen dat hij veel gewonnen zou hebben, welicht kan een andere nog levende oudere wielerliefhebber wel bevestigen dat Uw vader een goed coureur zou zijn geweest, ik heb echter niets kunnen vinden om U blij te maken, helaas!Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 18 mei 2015 15:21:40

Hagedoorn

Op http://www.delpher.nl/nl/kranten/ zijn een paar uitslagen van rond 1940 te vinden. Bijvoorbeeld bij "Uitgebreid zoeken" als tekst "hagedoorn spartaan" invullen.
Veel succes!

Geplaatst door Ad van der Linden, 19 mei 2015 12:36:19

Voor de oorlog

Harrie,
als ik zo mag zeggen voorde oorlog bestond De Spartaan nog niet dus het kan niet dat hij daar lid van geweest is.De wielerbaan in Rijswijk is in de oorlog afgebroken hij is in de Haagse en Rijswijkse kachels opgestookt.
Veel succes met je verdere zoektocht.

Geplaatst door Chris Kipping, 19 mei 2015 22:49:53

Voor de oorlog(2)

Beste Chris, Nu zit je er toch echt naast om reden dat de HWV de Spartaan is opgericht op 29 November 1936 te den Haag. een 35 tal leden, onder leiding van toen al Voorzitter Henk Ammerlaan hadden zich afgescheiden van je vaders en nadien jouw club de RRC Sparta, ook toen was onenigheid de oorzaak.Op 10 April 1937 , mijn geboorte jaar )werd de Koninklijke goedkeuring verleend. Dit alles vermeld in het 45 jarig jubileumnummer van de nu Rijswijkse Wieler Vereniging!, waaruit ik deze informatie haal. Dit is echt de waarheid en niets dan de waarheid, gegroet allen Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 20 mei 2015 00:13:03

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web