Het was me het Tourdagje wel …

Als het jaar 2015 in zijn laatste week is aangeland, zal Wilco Kelderman misschien nog wel eens terugdenken aan vrijdag 17 juli toen zijn hoop op een etappezege in de Tour de France op driehonderd meter voor de streep in rook opging. Driehonderd meter en dan had hij blijvend in de annalen gestaan als een van de Nederlandse renners die in de Tour de France een rit heeft gewonnen. 
Als hij op oudejaarsavond daarover nadenkt in de huiskamer van zijn schoonouders weet hij dat hij daar niet over hoeft te beginnen. Zijn bonpapa heeft het namelijk gepresteerd om ... 
... wereldkampioen honderd kilometer ploegentijdrit te worden, om twee dagen later in de mondiale wegwedstrijd voor amateurs op zes seconden afstand tweede te worden. Zes seconden staat gelijk aan ongeveer aan tien meter en dat is 290 minder dan de driehonderd van Wilco. Daarmee zou die schoonvader hem om de oren kunnen slaan, als hij uit ander hout was gesneden.  
Het was natuurlijk een saaie etappe, na het vuurwerk van de dag ervoor en eigenlijk vond ik het jammer dat juist Kelderman vandaag in de kopgroep zat en niet bijvoorbeeld Steven Kruijswijk. Het heeft veel energie gekost en die had ik hem liever volgende week in de Alpen zien inzetten. Kelderman is een groot talent die in de bergen tot veel in staat is. 
Maar hij koos er voor gisteren te vlammen en als je die knaap in de finale zag versnellen en de ontsnapping met Thomas De Gendt en Cyril Gautier zag forceren, moet onder de indruk zijn gekomen van dat jongetje met zijn babyface. 
Hij is in deze Tour om te leren en krijgt daar alle ruimte voor. Die ruimte kreeg zijn schoonvader niet toen die beroepsrenner werd. Hij werd na die wereldtitel juichend binnengehaald bij een grote ploeg en kreeg in zijn loopbaan te maken met allerlei zaken die een grote doorbraak in de weg stonden. Hoewel hij best wel wat gewonnen heeft, is zijn profcarrière niet geworden wat zijn talent beloofde. Zijn naam? Wie het weet mag het zeggen. Als prijs stel ik eeuwige roem ter beschikking. 
De foto van de dag is niet die van Wilco Kelderman, want ik heb Greg Van Avermaet gekozen. Waarom? Omdat deze Belg een van de beste coureurs ter wereld is en hij net iets te vaak net mis heeft gegrepen. Bovendien staat hij er altijd, als een van de laatste goede coureurs die een volledig programma rijdt en niet zo eng mager is. Gisteren pakte hij de hoofdprijs die iedereen hem al zo lang gunt. Volgende week nog één als hij vader wordt. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 18 juli 2015 9:00

6 sec. over 10 meter?

Wie in 6 sec. 10 meter aflegt doet dat met een snelheid van 6 km per uur. Ik denk dat 6 sec. en 100 m. beter de realiteit weergeeft, dan is de snelheid 60 km per uur, normaal in een sprint van grote jongens.

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 18 juli 2015 10:13:42

Bedankt Herman ...

... voor de correctie. Ik had het zelf kunnen becijferen, maar nam dit blindelings aan toen de betreffende renner me dat vertelde. Gr. Fred

Geplaatst door Fred, 18 juli 2015 11:22:49

Schoonvader

Dit moet over John Talen gaan.door de pers gebracht als de nieuwe Jan Raas maar dat hoge verwachtingspatroon nooit heeft kunnen waarmaken.

Geplaatst door Gerard Struik, 18 juli 2015 11:33:29

Eeuwige roem

Gefeliciteerd Gerard Struik. De eeuwige roem is jouw deel. Gr. Fred

Geplaatst door Fred, 18 juli 2015 12:33:57

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web