De Burgerlijke Stand van 15 januari.

Maurizio FONDRIEST (1965, Italië)

Ik heb eens ergens gelezen dat de wereldkampioen van 1988 van Nederlandse afkomst is. Met de familienaam Van Driest vestigde een van zijn voorouders zich in Zuid-Tirol, ook wel bekend als Trente, en in de loop der tijd is Van Driest in Fondriest veranderd. Ik heb het nooit ergens bevestigd gezien, maar Maurizio Fondriest is wel een van de weinige Italiaanse renners – misschien wel de enige - geweest die in Nederlandse dienst (Panasonic) tot uitstekende prestaties kwam en door ploegleider Peter Post als een voorbeeld voor de hele ploeg werd gezien. Post trok hem in 1990 aan, omdat de UCI punten ging toekennen aan uitslagen. Met de verzamelde punten van hun renners waren ploegen gerechtigd aan bepaalde wedstrijden deel te nemen. Post had punten nodig en zowel de wereldkampioen 1988 als die van 1990 (Rudy Dhaenens) tekenden voor de miljoenenformatie van De Lange. Onder het strenge regime van Post kwam de snelle Italiaan tot volle wasdom en met een hele reeks knappe uitslagen won hij in 1991 de wereldbeker. Zijn wereldtitel was een grote verrassing, want de Trentijn was toen nog maar net een jaar beroepsrenner. Hij heeft die titel later meer dan bevestigd. In 1993 won hij drie klassiekers (Milaan-San Remo, De Waalse Pijl en het Kampioenschap van Zürich), almede de Tirreno Adriatico. Die reeks was meer dan voldoende voor zijn tweede wereldbeker. Voor de grote rondes had Maurizio van Driest wellicht te weinig in huis, maar een 15e plaats in de Tour en een 8e in de Giro bewijzen dat hij niet louter een meerijder was. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Sjaak van Egmond (1908, overleden 09.01.1969)

Bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam zag deze Haarlemse bakkersknecht de beroemde Finse atleet Paavo Nurmi aan het werk. Hij vond het schitterend en hij besloot ter plekke om bij de spelen van 1932 van Los Angeles deelnemer te zijn. Dat is hem nog gelukt ook, echter niet als atleet maar als wielrenner. Een sprinter die in die discipline goud won en op het onderdeel kilometer tijdrit zilver. Er had nog een derde medaille ingezeten, want ook in het tandemnummer bereikte hij de finale samen met de Hagenaar Bernard Leene. Hij moest dat nummer noodgedwongen laten vallen omdat alle drie die finales op één dag werden afgewerkt en dat was zelfs voor een krachtpatser als Van Egmond teveel van het goede. Het moet heel sneu voor Leene zijn geweest, want die liep een zekere medaille mis. Van Egmond werd een jaar later ook nog wereldkampioen. Bij de beroepsrenners werd het niet veel met de Haarlemmer, omdat zijn simpele strijdwijze door de tactisch beter geschoolde profs meestal werd afgetroefd.
De man die de jonge Van Egmond tot de wielersport bekeerde heette Douwe Houweling, een collega in de bakkerij waar Lange Sjaak als jong broekie in dienst was. Die Houweling was wielrenner en gespecialiseerd in het sprinten. Hij had een redelijke snelheid, maar ook een handicap. Hij miste een oog en de chirurg had in plaats daarvan een glazen exemplaar in de oogkas geplaatst. Het was nauwelijks te zien, maar zijn tegenstanders wisten dat het zijn rechteroog was. Zo werd Houweling keer op keer verslagen, omdat iedereen hem rechts passeerde. Hevig teleurgesteld stopte hij met de wielersport en schonk zijn materiaal aan zijn jonge collega met het bovengenoemde gevolg. Sjaak van Egmond is geen bakker gebleven, want hij begon na de tweede wereldoorlog een café. Van Egmond is nog steeds een weldoorrookte bruine kroeg en nog altijd een begrip in Haarlem, hoewel de naamgever al bijna veertig jaar dood is.

De andere op 15 januari geborenen zijn:

CONTINI, Silvano (1958, Italië)
FERNANDEZ BLANCO, Alberto (1955, overleden 14.12.1984, Spanje)
KLIER, Andreas (1976, Duitsland)
MAENEN, Jules (1932, Nederland)
NOÉ, Andrea (1969, Italië)
VALKENBURG, Reinier (1962, overleden 04.12.1987, Nederland)
WAL, Eelke van der (1981, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 14 januari 2007 23:00

15 januari

Pellizotti, Franco (1978, Ita)
Ljungblad, Jonas (1979, Zwe)

Geplaatst door Philip, 15 januari 2007 16:53:07

Van Egmond

Volledigheidshalve: Jacques van Egmond was natuurlijk ook de schoonvader van Gerard Peters.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 15 januari 2013 16:07:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web