Het was me het Tourdagje wel …

Na de grote valpartij eerder deze week waardoor de karavaan zowel de gele als de witte trui verloor, kun je aan alles merken dat stress het peloton beheerst. Iedereen is zich bewust dat het zo weer kan gebeuren. Eén verkeerde manoeuvre, één moment van onoplettendheid is genoeg om iemand en vervolgens een onbekend aantal renners te doen vallen. Verder dreigt in het glooiende landschap en door de westenwind het permanenete gevaar dat het peloton in stukken kan vallen en het gat vaak moeilijk te dichten is als de ploegmaten over de brokken verdeeld zitten. Daarom is het constant zaak om de kopmannen voorin te houden en als ze door de een of andere oorzaak in de achterste regionen zijn beland, ze weer ... 
... naar voren te brengen en te houden. Dat vereist opperste concentratie en dat is hard werken. 
Gelukkig zien we onze klassementsmannen Mollema en Gesink steeds goed voorin zitten en de grote vier (Nibali, Froome, Contador en Quintana) zijn eveneens alert. Het leek de hele dag goed te gaan, tot in de laatste kilometer het ineens mis ging met niemand minder dan de gele trui. Tony Martin zelf maakte een rare beweging, raakte de renner naast hem, en ging tegen de vlakte. Er gingen er nog een paar dominoënd naar de grond, onder wie Nibali, terwijl Froome maar ternauwernood overeind bleef. Uit de manier waarop Martin bleef zitten, wist iedere kenner dat het een gebroken sleutelbeen was. Het duurde lang voor het bevestigd werd, maar uiteindelijk werd bekendgemaakt dat de Tourkaravaan morgen verder gaat met een nieuwe klassementsleider. Chris Froome zal naar traditie de gele trui niet aantrekken. 
Voor de Etixx-QuickStep-ploeg was het een merkwaardige dag. Enerzijds droevig vanwege het uitvallen van Martin, maar anderzijds vol vreugde vanwege de overwinning van Zdenek Stybar, de voormalige wereldkampioen veldrijden, die op verrassende wijze de etappe won. De arme Peter Sagan kwam al weer te kort en het wordt tijd dat deze attractieve renner eens een ritje pakt. Misschien morgen.
Nu er al een aantal spraakmakende coureurs naar huis zijn, wordt de ploegentijdrit van zondag steeds meer een kansspel dat het algemeen klassement behoorlijk door de war kan gooien. Wie heeft nog voldoende fitte renners om er een echte wedstrijd van te maken. Giant-Alpecin, Trek en Etixx-QuickStep zijn gehandicapt door het uitvallen van respectievelijk Dumoulin, Cancellara en Martin. Orica-GreenEdge heeft nog maar zes renners en dan is er ook nog het dilemma voor Lotto/Jumbo. Kiezen ze voor het belang van Gesink en gaan ze alles geven óf doen ze een tandje minder om de aangeslagen, maar nog niet verslagen Ten Dam en Kelderman in koers te houden? Een vraag waar Nico Verhoeven en Frans Maassen moeten zien uit te komen. 
Voor de foto van de dag moeten we kiezen tussen de ongelukkige Tony Martin en de dolgelukkige Eritreeër Daniel Teklehaimanot, die als eerste Afrikaan in de geschiedenis de bolletjestrui mocht aantrekken. Optimist als we zijn kiezen we voor het kinderlijke geluk van de renner die afgelopen zaterdag in Utrecht het Tourbal opende. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 10 juli 2015 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web