Het was me het Tourdagje wel …

Ik schreef gisteren in het Tourdagje dat ik hoopte dat na vier tumultueuze en spannende Tourdagen de karavaan niet weer zou terugvallen in de taktiek van de voorjaarsklassiekers. Rustig aan tot veertig kilometer voor de streep en dan de duvels ontbinden. Het leek er gisteren op, maar daar waren wel redenen voor. De ploegen van de gele en de groene trui en van de belangrijkste klassementsrenners konden alleen maar slechter worden als in deze ‘vlakke’ etappe de knuppel in het hoenderhok zou worden gegooid. De belangen waren te groot. Ze lieten een eenzame Fransman lang voorop rijden en toerden voorzichtig de kilometers weg in een ... 
... straf tempo en zonder spatsies. Dat dat met al die regen en wind niet zonder gevaar was, toonde de valpartij, waar niemand schuld aan had. Als je wiel onder je weg glijdt, kun je weinig doen. 
Het werd uiteindelijk een fascinerende massasprint, waarin ik andermaal meende te zien dat de sprint van Cavendish niet meer die scherpte heeft van enkele jaren geleden. Misschien is hij, vanwege het fenomeen Kittel, anders gaan trainen of is hij vanwege die Duitser zijn zelfvertrouwen een beetje kwijt geraakt, maar hij sprintte als een beginneling. Drie jaar geleden zou hij nooit het wiel van Renshaw zijn kwijtgeraakt, nu wel en ook zondag ging het al helemaal mis. 
Daar heeft André Greipel geen last van. De Duitser leek opgesloten te zitten en had bijna de naam van Kristoff opgeschreven, toen hij het gaatje zag en helemaal buitenom alsnog de zege pakte. Hij had daarbij wel het geluk  dat Peter Sagan net te laat kwam. Wat een jump. Kortom, het was geen boeiende etappe, maar de laatste kilometers maakten een hoop goed. 
Voor de foto van de dag kunnen we natuurlijk niet om Greipel heen. De Gorilla, maar vanwege al dat groen kunnen we hem beter de Hulk noemen. Er was al eens eerder een renner die we zo noemden, maar er zijn ook meerdere keizers en koningen geweest. Hopelijk loopt het met Greipel beter af, dan met Michel Zanoli. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 9 juli 2015 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web