Historie: De Tour van 1992

De Tour de France van 1992 – 5e etappe
Nogent-sur-Oise – Wasquehal 196 kilometer
Guido Bontempi ontsnapte na een vlakke rit vijf kilometer voor de finish uit een kopgroep van tien renners. De beste Nederlander was Frans Maassen op de zevende plaats en de Fransman Pascal Lino behield de gele trui. Dat zijn de belangrijkste feiten van deze rit, waarin weinig gebeurde. De bijnaam van Bontempi was de buffel, een uitstervende diersoort, als symbool voor het sombere toekomstperspectief van het ras der sprinters, nog onbekend met het feit dat er binnen tien jaar onder aanvoering van Mario Cipollini weer een hele dynastie topsprinters zou zijn. 
De Italiaan wist dat hij koning eenoog was in het land der blinden. Daarom viel hij ver voor de rode driehoek van de laatste kilometer aan. Als jong renner had hij geen angst voor het geweld in de laatste meters, maar toen hij ouder werd koos hij steeds vaker voor een uitval in de laatste kilometers. En in het Noord-Franse Wasquehal werd hij weer eens ... 
... beloond voor zijn strijdlust en mocht hij als beloning de vijfde etappe op zijn erelijst bijschrijven. 
Peter Post, ploegleider van de als derde geëindigde Duitser Olaf Ludwig, zei na afloop: “Er waren tien ploegen in die kopgroep vertegenwoordigd. Het klassement was gemaakt. De favorieten hadden geen belang in etappes als vandaag. Je zult het de komende dagen naar Brussel en Valkenburg weer zien dat er een groep ontsnapt en dat er daarachter om onbeduidende plaatsen wordt gesprint.”
Tot morgen!
Jan Houterman
De uitslag:
1. Guido Bontempi (It) 196 km. In 4u06’01”
2. Dimitri Konisjev (Rus)op 30”
3. Olaf Ludwig (Dui) op 36”
Beste Nederlander: 7. Frans Maassen z.t. 
 
Algemeen klassement:
1. Pascal Lino (Fr) 22u44’25”
2. Richard Virenque (Fr) op 1’54”
3. Steve Bauer (Can) op 3’11”
Beste Nederlander: 11. Eddy Bouwmans op 5’40”
Puntenklassement: Johan Museeuw (Bel) 68 punten
Bergklassement: Richard Virenque (Fr) 80 punten
Jongerenklassement: Richard Virenque (Fr) 22u46’19”
Ploegenklassement: Carrera (It) 68u18’46”
Door Fred van Slogteren, 9 juli 2015 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web