Historie: De Tour van 1992

De Tour de France van 1992: 4e etappe
Libourne – Libourne, ploegentijdrit, 63,5 kilometer
De eerste ploegentijdrit in de geschiedenis van de Tour de France werd in 1954 verreden, maar pas sinds 1978 over een flinke afstand. Het was de specialiteit van de TI-Raleigh-ploeg van Peter Post en ze kregen in de jaren zeventig en tachtig ruimschoots de gelegenheid zich te onderscheiden met soms wel twee van die beproevingen per Tour. Hoewel niet zo dominant als in de Raleigh-tijd was ook de Panasonic-ploeg, ook weer van Post, een van de beste formatis in die discipline. 
De langste tijdrit voor ploegen in de geschiedenis werd in 1978 verreden toen er tussen Evreux en Caen ... 
... 153 (!) kilometers moesten worden afgelegd. Daar was deze rit, in en rond het nabij Bordeaux gelegen stadje Libourne, een peulenschil bij en het werd al weer een zege voor de mannen van Post, de twaalfde in de geschiedenis. Dit maal geen ploeg met overwegend Nederlanders, maar eentje met slechts één landgenoot, in de persoon van Eddy Bouwmans. 
Ze raffelden de afstand af met een gemiddelde van 52,013 kilometer per uur. Daarmee waren ze zeven seconden sneller dan de Italiaanse ploeg met Claudio Chiapucci in de gelederen. Van de klassementsrenners deelde Gianni Bugno een tikje uit aan concurrent Miguel Indurain. De ploeg van de Italiaanse kopman reed 24 seconden sneller dan Big Mig en zijn mannen. In het algemeen klassement passeerde Bugno zijn rivaal dan ook en dat feit zal in het Spaanse kamp met enige zorg zijn ontvangen. Zo’n half minuutje voorsprong lijkt na de eerste schermutselingen van proloog, bergjes en ploegentijdrit niet zo belangrijk, maar in het zicht van de eerste serieuze individuele krachtmeting, de individuele tijdrit op 13 juli, een psychologisch voordeel. Vooralsnog bleef Pascal Lino drager van de gele trui.
 
Tot morgen!
 
Jan Houterman 
De uitslag:
1. Panasonic (Maurizio Fondriest e.a.) 63 km. In 1u13’15”
2. Carrera (Claudio Chiapucci e,a,) op 7”
3. Gatorade (Gianni Bugno) op 21”
Algemeen klassement: 
1. Pascal Lino (Fr) 18u34’51”
2. Richard Virenque (Fr) op 1’54”
3. Gianni Bugno (It) op 5’6”
Beste Nederlander: 8. Eddy Bouwmans op 5’40”
Puntenklassement: Richard Virenque (Fr) 49 punten
Bergklassement: Richard Virenque (Fr) 80 punten
Jongerenklassement: Richard Virenque (Fr) 18u36’45”
Ploegenklassement: RMO 55u53’13” 
Door Fred van Slogteren, 8 juli 2015 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web