Het was me het Tourdagje wel …

De kasseien geliefd door de wat zwaardere stoempers met eelt op hun kont en gehaat door pocketklimmers, waarvan trui en broek wordt geleverd in kindermaten. Wat schetste echter mijn verbazing toen er een peloton met 33 renners na de laatste strook voor de etappezege ging, met coureurs uit beide categorieën en alles daar tussen in. In plaats van mannen als Boom, Vanmarcke, Sagan en ook Nibali, alsmede nog wat van die kasseispecialisten afgescheiden van de rest zag ik snelle mannen als ... 
... Boasson Hagen, Bouhanni, Coquard, Cavendish en nog wat van dat garnituur die je daar op zo’n dag niet verwacht. Net zo min als grote favorieten als Contador, Froome en Quintana. Ook Gesink en Mollema had ik niet in de voorste linies verwacht. 
Maar ze waren er, net als Tony Martin, de beste tijdrijder van de wereld, die een dag eerder zijn grootste concurrenten in die discipline de Tour zag verlaten. En die Duitser was iedereen ook nog te slim af in een zinderende finale waar je voor naar het puntje van je stoel schoof. 
Wat werd er geweldig gekoerst alsof het een groep nieuwelingen betrof. Ze doken met doodsverachting in de kleinste gaatjes, equilibreerden op de smalste strookjes en gaven elkaar geen duimbreed toe, terwijl specialisten als Lars Boom en Sep Vanmarcke lek reden. Ik heb enorm genoten, net zoals ik tot nu alle dagen in deze Tour mooi heb gevonden. Met uitzondering natuurlijk van die vreselijke val van gisteren. 
Laten we als ‘wielerliefhebbers united’ hopen dat er een nieuwe geest door het professionele wielrennen waart, die de heren heeft ingefluisterd dat ze bezig zijn de kip met de gouden eieren te slachten als ze het in de koers op een akkoordje blijven gooien en pas in de laatste kilometers gaan koersen. Als dat zo is dan is deze sport niet kapot te krijgen. 
De foto van de dag is voor Nairo Quintana, dat kleine Colombiaantje dat op de kasseien alle kanten op zou stuiteren. Maar hij ging zonder tijdverlies als 23ste over de finish. In de twee Tourkwissen waar ik aan mee doe heb ik hem als winnaar van de Tour van 2015 getipt en mijn kansen zijn vandaag zeker toegenomen. Maar ik ben niet goed in voorspellen. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 8 juli 2015 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web