Historie: De Tour van 1992

De Tour de France van 1992: 2e etappe
Pau – Bordeaux 218 kilometer
Maximaal veertien minuten kregen de tien vluchters in deze etappe tussen twee steden met een historische Tourklank. Met Gerrit de Vries, Martien Kokkelkoren en Rob Harmeling zat er Nederlands succes in de lucht. Verder bestond de kopgroep uit de Belgen Noël Segers, Sammy Moreels en Eric Van Lancker, de Fransen Jérome Simon en Pascal Lino, de Australiër Alain Peiper en de Italiaan Mauro Ghirotto. Drie man van Buckler en de rest allemaal eenlingen. Niemand verzaakte al droegen de Bucklers de grootste verantwoordelijkheid.
TVM-assistent Guido Van Calster kwam Harmeling op vijftig kilometer voor de streep meedelen dat hij geen trap te veel meer moest geven, omdat hij al zijn energie moest reserveren voor een laatste demarrage op vijf kilometer voor de finish in Bordeaux-le-Lac. 
“Man, ik zat te trillen op mijn fiets. Ik wist dat we weg gingen blijven ik voelde gewoon dat ik zou ... 
... winnen, maar hoe hou je jezelf in toom”, vertelde de Nijverdaller na afloop. Van die slotdemarrage trok hij zich niets aan. Hij gokte alles op de sprint. Peiper demarreerde, Kokkelkoren ging er achter aan en Harmeling ging met 53x12 de laatste driehonderd meter in. “Ik ben wel vaker in zo’n soort positie gekomen maar dan werd ik toch nog geklopt. Nu prentte ik mezelf in dat ik mijn poten pas stil moest houden tot na de streep. Het deed verschrikkelijke pijn maar ik had hem.” 
Buckler-renner Gerrit de Vries gokte op ploeggenoot Segers. “Noël zei dat hij zich spaarde voor de finale. Ik ben een paar keer gedemarreerd. Toen ik steeds iemand meekreeg, hebben we op de sprint gegokt. Die gok pakte in de laatste kilometers verkeerd uit, doordat Alan Peiper als eerste versnelde. Hij werd teruggepakt, waarna Harmeling als een schicht voorbij vloog. Alleen de snelle Moreels kon nog volgen, maar die had de grootste moeite om zijn ketting op de twaalf te leggen.”
De zwaar teleurgestelde Moreels dacht dat hij de zege in de tas had: “Ik kon onmogelijk verliezen. Normaal gesproken was ik de sterkste sprinter. In de Tour van dit jaar is echter niets meer normaal.” Daar had de Belg gelijk in, want op de proloogzege van Indurain na, gingen de dagsuccessen steeds naar de categorie der onbekenden. En de gele trui ook. In Bordeaux mocht de Fransman Pascal Lino het felbegeerde tricot overnemen van zijn ploeggenoot Virenque.
De uitslag:
1. Rob Harmeling (Ned) 218 km. In 5u45’17”
2. Sammy Moreels (Bel) z.t.
3. Mauro Ghirotto (It) z.t. 
Algemeen klassement:
1. Pascal Lino (Fr) 17u19’51”
2. Richard Virenque (Fr) op 1’54”
3. Miguel Indurain (Sp) op 6’28”
Beste Nederlander: 9. Erik Breukink op 7’
Puntenklassement: 1. Richard Virenque (Fr) 49 punten
Bergklassement: Richard Virenque (Fr) 80 punten
Jongerenklassement: Richard Virenque (Fr) 17u21’45”
Ploegenklassement: RMO 52u08’13”
Door Fred van Slogteren, 7 juli 2015 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web