Het was me het Tourdagje wel …

De bovenstaande kop kon voor de etappe van gisteren niet beter gekozen zijn. Was het heel lang een saaie rit op het moment dat de viermanskopgroep werd ingelopen begon het bal. Niet door een splijtende demarrage van een van de kopstukken, maar door zoiets stoms als een valpartij in twee episodes, waarbij zo’n dertig renners kermend op de grond lagen. De meeste konden snel weer opstaan, maar een stuk of tien waren zwaar gehavend. Er werden een aantal per ambulance afgevoerd, maar de grootste slachtoffers waren de gele en de witte trui. De laatste kon niet meer verder en dat was sneu omdat het onze landgenoot Tom Dumoulin was. 
De gele trui kon wel verder, hoewel Cancellara zichtbaar als een beest zat af te zien en de grootste moeite had om zich in de tweede groep te handhaven. Na de twee ... 
... neutralisaties ging de koers weer verder en die was uitermate boeiend. Vooral toen Froome net als twee jaar geleden, het slachtoffer dreigde te worden toen de ploegen van Contador en Nibali de handen ineensloegen en er een waaierkoers van probeerden te maken om de naalddunne Brit een paar enorme ezelsoren aan te naaien. Maar die zag tijdig het gevaar en op zijn tandvlees en dat van zijn ploegmaten sloot hij weer aan. 
De koers voltrok zich vervolgens zoals de Waalse Pijl en een laatste kilometer leek in de maak voor renners als Gilbert, Rebellin, Valverde en Rodriguez. De eerste twee zijn in deze Tour niet van de partij, Valverde heeft niet meer de benen van het voorjaar en dus moest El Purito het doen. Ondanks zijn 36 jaren voerde hij het kunstje weer op, waaraan hij zijn  reputatie dankt en gaf iedereen het nakijken. 
Froome finishte in dezelfde tijd, hoewel het zeker tussen de vijf en tien meter was die hij moest toegeven. Dat was precies voldoende om de gele trui van Cancellara over te nemen. Het klassement begint zich na drie dagen enigszins af te tekenen en de dag van morgen zal dat nog eens extra doen.Het doet deugd dat twee landgenoten keurig binnen de marge staan en als er morgen niets gebeurd, dan blijft dat voorlopig zo.
Ik vind het tot nu toe een zeer boeiende Tour, heel wat beter dan vorige jaren toen de eerste week doorgaans een reeks vlakke ritten te zien gaf die steevast in een massasprint eindigden. Dat heeft de organisatie goed gezien, hoewel ze de valpartij van gisteren vast niet gewild hebben.
De foto boven dit stukje is natuurlijk voor de uittredende geletruidrager: Fabian Cancellara, die gisteravond na een bezoek aan het ziekenhuis bekendmaakte dat het met twee gebroken rugwervels toch verstandiger is om naar huis te gaan. We zullen hem niet meer in de Tour terugzien. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 7 juli 2015 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web