Herinneringen bij een foto …

Jongeren zullen de beide heren op de foto waarschijnlijk niet herkennen. Dat is begrijpelijk want het is een opname uit de jaren zestig. De linkse is een fabrieksdirecteur en de rechtse een Nederlandse tennisser uit de toenmalige wereldtop. Misschien wel de beste Nederlandse tennisser uit de geschiedenis. Tom Okker was in zijn sport een kanjer. Die fabrieksdirecteur kon trouwens ook een aardig balletje slaan. Omdat hij dat spelletje goed begreep werd hij later non-playing captain van het Nederlandse Davis Cup-team. 
Van Slogteren, wat maak je me nou? Zullen jullie uitroepen, dit is een wielerblog. Helemaal gelijk mensen en ik ga al een stukje terug naar ... 
... mijn leest als ik verklap dat die fabrieksdirecteur Breukink heet. Of heette, want deze bijzondere man is niet meer onder ons. Wim Breukink was de vader van Erik en bovendien directeur/grootaandeelhouder, kortweg DGA, van de Gazelle Rijwielfabrieken te Dieren. Dat was hij tot hij de hele tent kon verkopen aan Tube Investments, de Britse houdstermaatschappij van grote rijwielmerken als onder veel meer Raleigh en fabrieken van onderdelen zoals Sturmey Archer, Brooks, Reynolds en noem maar op. Een wereldconcern en ten tijde van de Raleigh-ploeg het grootste concern op fietsgebied in de wereld. 
Dat is allemaal verleden tijd, want het Verre Oosten domineert nu de mondiale fietsenindustrie en Raleigh is niet meer dan een merknaam met meer traditie dan omzet en een rijke vleug nostalgie. Gazelle is nu eigendom van de familie Pon in Amersfoort, importeurs van automerken als Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda en nog zo wat merken. Maar dat is voor dit stukje allemaal bijzaak, want Wim Breukink is vooral de geschiedenis ingegaan vanwege zijn daden in de wielerwereld. 
Samen met Ton Vissers was hij als materiaalsponsor verantwoordelijk voor de oprichting van de Willem II-Gazelle ploeg met renners als Peter Post, Rik van Looy, Jo de Roo, Rini Wagtmans. Hij was ook, onafhankelijk van elkaar, samen met de Engelse wielerjournalist David Duffield de man die Peter Post zo ver heeft gekregen zijn handtekening onder een contract te zetten met TI-Raleigh. 
Toen Breukink in 1973 in Amstelveen bij zijn vriend binnenstapte en Post met toenemende scepsis het voorstel had aangehoord, zei de zesdaagsekeizer smalend, zoals alleen Peter dat kon: “Je denkt toch niet dat ik in een auto als een gek achter renners ga anrije?” Aan het feit dat Wim Breukink zich niet door dit antwoord uit het veld liet slaan, danken wij de mooiste periode uit de geschiedenis van de Nederlandse wielerhistorie. Postuum dank, meneer Breukink! (Foto: archief Wim van Eyle)
MELD JE AAN VOOR DE SLOGBLOG TOURKWIS.
Aanmelding uitsluitend op advdl_nlukde@hotmail.com tot uiterlijk maandag 6 juli vóór 12.00 uur. 
Door Fred van Slogteren, 30 juni 2015 8:00

Tom Okker

En de man naast Breukink is Tom Okker.

Geplaatst door Harry Hermkens, 30 juni 2015 08:43:57

Genoemd

In het verhaal reeds genoemd!

Geplaatst door Harry Hermkens, 30 juni 2015 08:45:06

Breukink / Okker

Plaatje uit de vroege jaren 80 denk ik.
1984?

Geplaatst door Harrie Hofstede, 01 juli 2015 10:27:18

afzien

zo te zien zit Breukink te genieten en Okker af te zien.

Geplaatst door Michel van Vuren, 01 juli 2015 11:02:08

Halve toeclips

Let op de halve of misschien wel kwart toeclips van the flying dutchman.
Rijdt hij met tennisschoenen?

Geplaatst door Marius engelsman, 01 juli 2015 20:16:14

halve toeclips

niet voor halve zolen, maar wel zoiets van: "ik wil wel, maar ik kan niet"... ;-)

Geplaatst door marcoV, 02 juli 2015 09:45:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web