Uit de ordners van Jan …

In 1992, het jaar waar in de komende weken mijn dagelijkse terugblik op een Tour de France uit het verleden over gaat,  werd hij Nederlands kampioen maar reed hij als debuterend profrenner nog geen Tour de France. Dit jaar zit hij tijdens de Tour in een van de ploegleidersauto’s van Tinkoff Saxo Bank. Met die informatie weten jullie als insiders dat ik het over Tristan Hoffman heb, de Gelderlander die zo’n twee decennia geleden een goede wegrenner was. De Tour was niet helemaal zijn ding, hoewel hij twee maal van zijn drie deelnames Parijs haalde, maar als ploegleider gaat hij ... 
... dit jaar met Alberto Contador voor de eindzege.
Net als gisteren werd ook in 1992 op 28 juni om de nationale driekleur bij de broodrenners gestreden. Iedereen was benieuwd wie van de deelnemers al in Tourvorm was. In het bloedhete Meerssen en omgeving richtte de pas 22-jarige renner uit Groenlo een onverwacht slagveld aan. Met de regelmaat van een mitrailleur werkte Hoffman het ene na het andere rondje af om uiteindelijk na 230 kilometer zijn eerste profzege te boeken. Gelijk maar het Nederlands kampioenschap, alstublieft! Van de 69 deelnemers haalden slechts twintig de streep! Op zijn overwinning viel niets af te dingen. Het wedstrijdverloop was om van te smullen. Vanuit het vertrek werd er gedemarreerd. 
Hoop voor Breukink
Cees Priem, ploegleider van TVM, had in zijn voorlopige selectie voor de Tour Hoffman niet opgenomen en de onverwachte titel veranderde daar niets aan. De nieuwe kampioen had er begrip voor: “De Tour is voor mij nog iets te veel van het goede. In Frankrijk zijn de bergen minstens tien keer hoger. Ik ben al blij dat ik als neoprof bij TVM het hele programma mag rijden." Erik Breukink uitgezonderd, gingen de bekendste Nederlandse renners ten onder aan de drukkende hitte. 
Dat lag overigens minder aan de temperatuur, dan aan de koerswijze, waarin vooral op elkaars nederlaag werd aangestuurd. Eddy Bouwmans, Frans Maassen, Gert-Jan Theunisse, Danny Nelissen eindigden niet eens bij de eerste tien. Titelverdediger Steven Rooks verdween geplaagd door een blessure, na tachtig kilometer van het strijdtoneel, terwijl ook Adrie van der Poel en Gerrit de Vries voortijdig afstapten. Het beloofde weinig goeds.
Tot vrijdag, met mijn vierde en laatste voorbeschouwing! 
Jan Houterman
MELD JE AAN VOOR DE SLOGBLOG TOURKWIS.
Aanmelding uitsluitend op advdl_nlukde@hotmail.com tot uiterlijk maandag 6 juli vóór 12.00 uur.
Door Fred van Slogteren, 29 juni 2015 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web