De Burgerlijke Stand van 14 januari.

Gerben KARSTENS (1942, Nederland)

Voor Gerben Karstens zijn een heleboel kwalificaties bedacht, maar voor mij is hij in de eerste plaats een natuurmens. Toen hij in de jaren zestig zijn eerste wielerprestaties neerzette, nadat hij eerst met veel passie en talent de schaatssport had bedreven, wisten de journalisten hem direct te vinden. In ieder interview verklaarde hij dat hij na zijn carrière boer wilde worden. Later toen hij een succesvol prof- renner was, belegde hij zijn geld in een stuk grond in de omgeving van Rijen en iedereen vernam via de pers dat hij daar later een boomkwekerij op zou beginnen. Ik geloof dat het ook inderdaad een boomkwekerij is geworden, maar niet voor lang want Gerben is zakenman genoeg om te weten dat je niet moet doormodderen als er met zo’n stuk grond meer is te verdienen. Zo werd die lap een fraai golfterrein, waar hij zelf regelmatig en graag een balletje slaat. Schaatsen, fietsen, golfen in de vrije natuur. Het leven van Gerben in a nutshell, want hij houdt van het buitenleven in het groen. Iedereen kent De Karst als een heel goede wielrenner die naar zijn mogelijkheden gerekend er alles uit heeft gehaald wat er in zat. Hij is nog bekender door zijn grappen en grollen, maar dat is het uiterlijk, het mombakkes voor de buitenwereld. Het is zijn opvatting van je zelf verkopen.
Als je met Gerben over de natuur praat wordt het een gans andere man. Heel betrokken bij de ruimtelijke ordening van Nederland. Hij kan gedreven praten over zijn trainingen als jong rennertje in de duinen en in het groene gebied ten oosten van zijn geboortestad Leiden. Wie hem zo bezig hoort, is verbaasd. Is dit Gerben Karstens? Ja, dit is ook een facet aan deze interessante man die van vele markten thuis is. Met zijn zeiljacht is hij ieder jaar weer maanden onderweg. In de Griekse wateren trekt hij van eiland naar eiland. De mountainbike aan boord om in de prachtigste omgevingen zijn conditie bij te houden en te genieten van de overdadige flora en fauna op zijn weg. In september begint hij met zijn schip aan een uitputtende zeerally. De Vasco da Gama Rally over een afstand van ruim 4000 zeemijlen. Van Kekova aan de Turkse Rivièra naar Goa aan de westkust van India. En vandaag wordt hij 65. Zijn haren zijn wit, maar hij is nog diezelfde kwajongen die lang geleden boer wilde worden. Met drie intensief bereden fietsen in de schuur, de schaatsen in het vet, een zeiljacht aan de steiger en de golfclubs in de garderobe is de notariszoon nog lang niet uitgeraasd. Voorlopig geen geraniums.
(Foto: © T&T Tekst & Traffic)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Gert-Jan THEUNISSE (1963, Nederland)

Een fantastische renner, maar een moeilijk te bevatten mens. Iemand die altijd heel gedreven de grenzen van zijn mogelijkheden opzocht. Het leidde tot grote prestaties, maar ook tot diepe dalen. Een solist, die met iedereen in conflict kwam. Iemand om bovenop een berg te gaan zitten om daar te mediteren en vervolgens met de hartslag ver in het rood met zijn energie te smijten. Hij lijkt in dat opzicht wel een beetje op Fedor, maar dat is een lieve, innemende man die het allemaal via de beginselen van de filosofie kan uitleggen en die de wereld en de mensen innig lief heeft. Gert-Jan daarentegen lijkt wel kwaad te zijn op de wereld met die verbeten blik in die priemende ogen. Alsof hij als Attila de Hun een missie heeft te volvoeren. De lange haren hebben plaatsgemaakt voor een kale kop maar voor de rest is hij nog even raadselachtig. Een medisch wonder die zich veroordeeld tot de rolstoel terugknokte in de topsport. Iemand die zijn doelen stelt en die dan ook bereikt ten koste van alles. Officieel heeft hij afscheid genomen van zijn tweede carrière op de mountainbike, maar ik ben er van overtuigd dat we nog wel eens van hem zullen horen. Want dat heilig vuur fikt nog steeds in zijn binnenste. Als een affakkelpijp op een raffinaderij. Zo als Gert-Jan worden ze niet meer geboren. Made in het onherbergzame deel van Wonderland. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 14 januari geborenen zijn:

BIEMANS, Ad (1939, Nederland)
COGAN, Pierre (1914, Frankrijk)
LANGERIJS, Hans (1953, Nederland)
MASPES, Antonio (1932, overleden 19.10.2000, Italië)
MOORE, James (1849, overleden 17.07.1935, Groot Brittannië)
NIESKENS, Jacques (1932, Nederland)
RUMSAS, Raimondas (1972, )
VAN LOO, Herman (1945, België)
VAN MEENEN, René (1931, België)
VANTHOURENHOUT, Sven (1981, België)

Door Fred van Slogteren, 13 januari 2007 23:00

Gerben Karstens

In Wielerexpress 2007 (verschijnt begin februari) vertelt Gerben uitvoerig over zijn ervaringen met Leo Duyndam en worden ook zijn avonturen als zeezeiler uitvoerig belicht. Zaterdag 20 januari a.s. zal Gerben weer zijn 'kunstje' doen tijdens de Avond van de Poezie in het Kiprestaurant van Herman en Olga van der Dussen te Scheveningen, waar veel wielermensen voor een select wielerpubliek 'voordragen uit eigen werk'. Ook Wielerexpress verhaalt daar over 'herinneringen aan Leo Duyndam'zoals anderen dat vertelt hebben.....

Geplaatst door Jan Zomer, 14 januari 2007 09:55:21

Karstens

67 jaar inmiddels,een groot
renner met een prachtige erelijst en een grote staat van dienst.Reed met veel bra-
voure en heeft een klein hart.
Wordt onterecht niet in het rijtje van beste Nederlandse
renners ooit, genoemd. Welke
wielerliefhebber durft het aan
om de biografie van Karstens
te gaan schrijven, het wordt
hoog tijd!

Geplaatst door Bap van Breenen, 14 januari 2009 09:09:29

Karstens

Volgens mij heeft Jan Zomer al eens uitvoerig over Karstens geschreven. Persoonlijk zit ik niet zó te wachten op een biografie van d'n Karst, bang dat het dan vol staat met s'mans zogenaamde grappen. Wat mij véél interessanter lijkt is de psyche en het verhaal van Gert-Jan Theunisse, die als renner én als mens mij altijd geintrigeerd heeft....

Geplaatst door André Stuyfesant, 14 januari 2009 11:57:34

Theunisse

Waar wacht je nog op André?
Lijkt me mooi, de levenswandel
van Gert Jan Theunisse.

Geplaatst door Bap van Breenen, 15 januari 2009 08:37:29

theunisse

jeroen wielaert heeft een boek geschreven over theunisse waarin theunisse zelf ook uitgebreid aan het woord komt. de fiets de fiets en verder niets van een jaar of tien terug. maar inmiddels is er alweer meer dan genoeg stof voor een eventueel vervolg. theunisse is inderdaad een intrigerende persoonlijkhied. een jaar terug of zo was er bij omroep brabant tv een aardige documentaire te zien over het leven van theunisse nu.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 15 januari 2009 16:51:21

Karstens

Gerben Karstens heeft me meer te vertellen dan Gert Jan Theunissen. Als je de uitslagen lijst naast elkaar ligt zal je begrijpen waarom.

Geplaatst door C.Veerman, 15 januari 2009 17:33:59

gerben karstens

Ik heb het genoegen om Gerben Karstens zo af en toe jaarlijks te ontmoeten en heb zelfs met hem nog gekoerst. Met regelmaat ontdek ik in braakneigende advertenties (Ventoux Challenge, of zoiets) in diverse wielerbladen dat Gerben 'aan het Goede Doel meewerkt'. Dan maakt een aangeboren wantrouwen zich meester van mee. Want hetis onvoorstelbaar dat Gerben hier als 'Goede Doeler'aan meerwerkt, want het enige Goede Doel dat Gerben bedoelt, is zijn Eigen Doel en daar is overigens niets verkeerds mee, dus neem ik hem niets kwalijk, evenals die andere grapjassen(Jeroen Blijlevens, Tristan Hoffman, Michael Boogerd) die als zogenaamde Goede Doelers in de betreffende advertentie worden genoemd. Maar de hysterie over het Goede Doel ( en alle daaromheen goed betaalde ex-sporters van weleer) wordt uitvoerig beschreven in Wielerexpress 2009. De Goede(?) Bedoelingen van Gerben Karstens worden daarbij door mij ook ter discussie gesteld. Lees een willekeurige krant door en een mens wordt kostmisselijk van Alle Goede Doelen, terwijl er straks bij de komende clubcompetities niet of nauwelijks nog iemand beschikbaar is om koffie in te schenken of een rugnummer uit te delen. Goede Doelers zijn gewoon Zakkenvullers en laat ze maar gewoon hun diensten aanbieden bij een wielervereniging. Ook Leontien van Moorsel en Gerben Karstens.

Tony Eyk schreef mij ooit dat Alle Goede Doelers lid zijn van de VEB en hij vertaalde dat als volgt: Vereniging Eigen Belangen.

Lees nu maar de kranten en volg de oproepen in talloze clubbladen voor mensen die 'de club willen steunen'.
U begrijpt dan dat er een maatschappelijke en culturele wig is gedreven tussen Anoniem 'vrijwillgerswerk'( dus geen verhalen en de krant) en Goede Doelers Werk (dus wel verhalen in de krant etc.).

Geplaatst door jan zomer, 15 januari 2009 18:35:43

Zakken vullen...

...woorden uit mijn hart gegrepen. Kunnen jullie nog de de tsunamiramp van vier jaar geleden herinneren? Toen brak er in ons land een soort massahysterie uit. Er moest geld opgehaald worden, middels een Goede-Doelenactie! De zogenaamde bekende Nederlandse artiesten deden daaraan mee. Maar niet voor niks... Ze moesten wel hun gage hebben! En vorige maand werd bekend dat van het opgehaalde geld maar liefst tachtig procent (welliswaar in die landen) aan de welbekende strijkstok bleef hangen. Bovenstaande heeft allemaal niets met onze geliefde wielersport te maken, maar ik hou al jaren mijn hand strak op de 'knip'...

Geplaatst door André Stuyfesant, 15 januari 2009 21:54:32

wij zijn suporters van elkaar...

Toer de France Versaille-Parijs, laatste etap met voor het eerst aankomst op de kans van ellysium. voor.... ?
"S morgens vertrek voor het Hotel. Gerben roept mij...
STAAT WIJDBEENS MET TUSSEN ZIJN BENEN ZIJN ONTPLOFFINGS KARRETJE. Kun je mijn zadel iets hoger stellen... slingert dan zijn fiets tussen zijn benen en zegt... neen iets lager... schuift wederom zijn fiets tussen zijn gespreide benen op en neer... neen iets hoger... lager! hoger, neen nog iets hoger en na 10x is het eindelijke goed en ik zien het zadel langs zijn kloten aan schuiven... prima! en hij rijd naar de start. Een paar uur later staan we met Limburgse suporters aan de finnish en wie komt daar alleen aan... Gerben Karstens ontsnapt aan de meute. Winnaar! Sinds Tokio ben ik zijn fanatiekste stalker suporter. Daar midden in Parijs voelde ook Berend willem Hietbrink zich toen winnaar. Het zadel op de millimeter door mij afgesteld... gaf hem een voorsprong van vele meters. Deed iemand hem dat ooit na... op de champs elysee... ik geloof van Nee! Wie mij niet meer ziet... zal van mij horen...

Geplaatst door berend willem hietbrink, 10 april 2013 01:03:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web