De Burgerlijke Stand van 6 maart

Servais Knaven (1971)

Ik word altijd een beetje vrolijk van die jongen als ik hem zie. Bepaald geen chagrijn, maar iemand die gewoon van zijn vak geniet. Hij heeft mooie wedstrijden gewonnen, met als hoogtepunten zijn Nederlands kampioenschap in 1995, zijn zege in Parijs-Roubaix in 2001 en zijn etappeoverwinning in de Tour van 2003. Er had meer in gezeten, maar Servais geeft er al jaren de voorkeur aan zijn beste krachten in dienst te stellen van anderen. Museeuw en Boonen hebben veel aan hem te danken. En als hij er gelukkig mee is om zo af en toe een hoofdprijs te pakken, wie zijn wij dan om daar kritiek op te hebben. Het absolute kopmanschap is een zware druk waar menig talent aan kapot is gegaan. Types als Armstrong, Hinault, Merckx, Janssen en ook Boonen zijn met de maarschalkstaf geboren en hebben daar geen enkele moeite mee. Aangeboren leiderschap is voor een kopman onontbeerlijk, want er bestaat geen opleiding voor. Servais wordt vandaag 35 en ik hoop dat hij nog een paar jaar doorgaat. Als is het alleen maar om zijn aanstekelijke lach als hij weer eens geïnterviewd wordt. (© Cor Vos)

Wie vermeldt het geboorteregister nog meer?

Piet Gommans (1914, overleden 27.11.1998)

Voor de tweede wereldoorlog werd het wegkampioenschap van Nederland nog verreden als een soort open wedstrijd waarin zowel professionals als de sterkste amateurs van Nederland aan het vertrek stonden. Meestal werd een beroepsrenner winnaar, maar in 1936 versloeg de Limburgse amateur Piet Gommans de toen al beroemde beroepsrenner Kees Pellenaars. Pel werd kampioen van Nederland bij de profs en de talentvolle renner uit Heer kreeg het roodwitblauw aangetrokken als kampioen bij de amateurs. Dat heeft Pellenaars nooit lekker gezeten. Nog datzelfde jaar werd Piet Gommans professional maar de kansen die hij kreeg waren beperkt. De oorlog onderbrak pijnlijk zijn carrière en zijn beste jaren als atleet gingen verloren met overleven. Zijn carrière eindigde in 1948 na een val in de Ronde van Blerick, waarbij hij een schedelbasisfractuur opliep. Daarna werd hij mekanieker en begeleidde hij jong talent. De vermaarde Limburgse tijdrijder Jan Hugens was één van zijn pupillen.

Jan Serpenti (1945)

Hij startte in 1970 in het shirt van Willem II-Gazelle zowel in de Vuelta als in de Tour. In Spanje won hij een rit en werd hij 51e in de eindstand, maar in de Tour ging het aanmerkelijk minder goed. Hij was uit vorm en werd in de achtste rit uit de strijd genomen wegens tijdoverschrijding. Jan Serpenti was vooral criteriumcoureur en hij heeft een hele waslijst ereplaatsen op zijn palmares staan. Bij de amateurs greep hij twintig keer de bloemen, maar bij de profs stopte de teller bij drie. Ik heb nooit meer iets over deze Noord-Hollander gehoord. Wie wel?

Piet de Wit (1946)

Als zoon van een fietsenmaker groeide Piet op met de wielersport en in 1961 kreeg hij zijn eerste racefiets. Hij kon goed meekomen en hij was een beloftevol amateur die ook veel op de baan reed, want Amsterdam was dichtbij. Daar ontdekte gangmaker Bertus de Graaf zijn talent voor het rolrijden en Piet werd stayer. En wat voor één. Twee keer was hij de beste van de wereld bij de amateurs. In 1967 was dat in Amsterdam en 35.000 Zaankanters zaten in het stadion voor hun Pietje. Hij werd naar de zege gedragen. Een jaar later was hij beroepsrenner, maar daar kon hij de successen uit zijn amateurtijd niet prolongeren. Hij behoorde bij de besten en dat leverde veel zesdaagsecontracten op en dat betekende een goedbelegde boterham. In 1974 stopte hij en hij nam de zaak van zijn vader over en bouwde die uit tot een prachtig bedrijf. In 1995 verkocht hij het spul en sindsdien trekt hij als teammanager van de KNWU de hele wereld door met de baanrenners van bondscoach Peter Pieters. Ik zie Piet geregeld bij allerlei wielergelegenheden en dan valt het op dat die man altijd vrolijk kijkt. Houwen zo Piet, nog vele jaren!

Gerrie Knetemann (1951, overleden 02.11.2004)

Vandaag precies acht jaar geleden was Gerrie bij mij thuis. Ik was bezig met mijn boek over Peter Post en hij had hem goed gekend. Hij ging die dag met Gré naar het ABN Amro Tennistoernooi in Ahoy’, dus lag de locatie voor de hand. Het werd een emotioneel gesprek, want De Kneet had jaren lief en leed gedeeld met De Keizer en dat had toch hier en daar wat littekens opgeleverd. Op een gegeven moment werd het teveel en kwamen de waterlanders. Toen ik hem later eens vroeg waarom hij zo makkelijk huilde, antwoordde hij: “Mijn moeder kwam uit de Jordaan en daar huilen ze elke dag. Van vreugde, van verdriet en omdat het bij het leven hoort. Zo is de Prinsengracht ontstaan.” Dat was Kneet, in wezen een heel serieuze man die overal over nadacht. Maar in zijn geest zat altijd dat relativerende en dan ontstaat humor. (© Cor Vos)

Patrick Strouken (1970)

De zoon van Tonny Strouken, de bekende Limburgse wielerfotograaf. Zo’n vader heeft een netwerk en is daardoor in de gelegenheid om een goed woordje voor zijn kind te doen. Zo kwam Patrick in 1991 bij de Panasonic-ploeg van Peter Post. Het is als jong renner natuurlijk mooi om in zo’n ploeg te rijden, maar je moet wel de kans krijgen om je waar te maken. En dat is een probleem in een wereldploeg met vele vedetten. Na dat ene jaar reed Patrick nog twee jaar bij de Belgische Collstrop-ploeg en dat leverde slechts ereplaatsen o0p in kleinere wedstrijden.

Door Fred van Slogteren, 5 maart 2006 23:00

jan serpenti

Hallo,

jan serpenti is mijn oom.
wat voor verdere informatie zou je graag willen?

groet david

Geplaatst door david, 21 april 2009 16:03:16

jan serpenti

ik heb samen met jan gewerkt hij was toen timmerman in ijmuiden,dat is geweest in de begin jaren 60,
ben benieuwd hoe het met hem gaat en waar hij nu woont.
er is wel een fietsenwinkel in hulst maar betwijfel of hij dit is.

laat eens wat van je horen,
groet Co van der Steen

Geplaatst door Co van der Steen, 28 september 2009 17:38:54

Die is van zijn zoon de fietsenwinkel.
Hij woont zelf ook in zeeand nu.

groeten

Geplaatst door David, 15 mei 2010 12:17:08

Servais Knaven

Vanavond bij Omroep Gelderland op tv (vanaf 18.20, daarna elk uur herhaald) weer een aflevering van Clubgenoten. Servais Knaven wordt herenigt met zijn oude ploeggenoten van RTC Het Gelders Eiland. De ploegleider van Team Sky leert presentatrice Froukje Jansen de fijne kneepjes van het wielrennen als ze in barre weersomstandigheden de dijken rondom Tolkamer en Lobith trotseren. Ze gaan terug naar de plek waar het ooit begon. Een klein houten vakantiehuisje aan de dijk in Herwen, diende destijds als clubhuis. Hier verzamelden de leden zich voor trainingen en wedstrijden en ook Servais was hier kind aan huis. Een houten schuurtje is het enige dat nog herinnert aan die tijd, want de club is inmiddels ter ziele gegaan. En er wordt teruggeblikt op zijn wielertijd, waarbij Parijs - Roubaix central staat.

Geplaatst door Jan, 30 januari 2015 08:57:30

JZN.

Jan zonder naam, alweer bedankt voor de mededeling dat Servais Knaven zicht vertoond in het regio programma van omroep GELDERLAND, 2 weken terug genoten van de reuni met Gert Bongers in de hoofdrol!! Nu weer een Klasbak in de picture. Ik was eens gelegenheidploegleider bij de RWV de Spartaan bij een Meerdaagse klassieker voor Junioren, in de regio Maas en Waal, waarin in toen al Servais Knaven en ook Michael Boogerd en Danny Stam deelnamen, in die wedstrijd demonstreerde Servais Knaven reeds zijn enorme aanleg voor het wielrennen, en voorspelde toen al dat hij een zeer goede carriere tegemoet zou gaan. Afgelopen jaar werd ik hiermede nogmaals aan herinnerd door Patrick Dirk Hack uit Nootdorp/Pijanacker, ook eenmaal Kampioen van NEDERLAND bij de toenmalige bestaande wilde bond, vooral bekend in Noord Brabant.Ja Patrick kon ook aardig overweg op het stalenros, maar kon echt niet in de schaduw staan, van Servais, die alle etappes won, inclusief de tijdrit. Toen was de voorzitter der jury nog de helaas overleden ( Zeeuwse ) Wim Jeremiasse, verdronken in zijn auto, door het ijs gezakt, tijdens een schaatswedstrijd in Oostenrijk, ook daar was hij een jurylid, ja zo ziet U maar weer, hoe je van het ene onderwerp valt in het andere, Jan weer bedankt voor dit bericht en zal wederom kijken, U toch ook ?, een aanrader! gegroet allen uit een nog steeds fris Tenerife,Theo ten Dam

Geplaatst door Theo ten Dam, 30 januari 2015 15:49:02

regionale tv

leuke reportage over Servais knaven na deze tip kunnen bekijken.
Forum, ga vooral door met het geven van tips over wieleruitzendingen op de regionale zenders

Geplaatst door henk kruims, 31 januari 2015 11:28:40

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web