Het was me het weekje wel …

De wijze waarop Steven Kruijswijk gisteren in de voorlaatste etappe van de Giro d’Italia met de beste renners van de ronde om de hoofdprijzen streed, was hartverwarmend. Gedurfd, aanvallend en niet bang om zichzelf op te blazen ging hij met Aru, Landa, Hesjedal en Uran Uran omhoog. Hij wilde de bergtrui terug en heeft er alles aan gedaan om dat voor elkaar te krijgen. Waar Contador moest passen voor het geweld van de twee Astana-mannen daar kon de Brabander aanklampen en soms zelfs Hesjedal uitdagen die maar bleef gaan en gaan. Dat hij in de laatste kilometers moest passen, omdat ... 
... de pijp helemaal leeg was, zal niemand hem kwalijk nemen. Hij heeft gestreden voor wat hij waard was en daar houden wij van. Het is niet erg om te verliezen, als je er maar alles aan hebt gedaan om dat te voorkomen. Hij miste de bergtrui, maar staat nu wel op een fraaie zevende plaats in het eindklassement. 
De rest van de week was nogal hectisch. Nadat ik op 19 mei op de slogblog een stukje had geplaatst over de houding van het NOC*NSF ten aanzien van het toekennen van de Fanny Blankers-Koen Trofee aan onze twee
Tourwinnaars, werd het jongstleden maandag opgepikt door André Jansen, opperhoofd van WAF©, een facebookpagina met meer dan tienduizend wielervrienden. Hij nam de blog over en vroeg iedere lezer het te delen. Drie dagen later hadden bijna driehonderd wielerliefhebbers dat gedaan. Dat betekent dat het bericht wordt geplaatst op ieders eigen pagina met ook weer een heleboel vrienden, die dat leuk vinden of het bericht ook weer delen. Een soort kettingbrief, maar dan zonder financiële bijbedoelingen. 
Een niet geauthoriseerde natte-vinger-berekening brengt mij op het gigantische aantal van dertigduizend mensen die vinden dat Jan & Joop die onderscheiding moeten krijgen. En wel nu, althans op de dag dat de Tour de France in Utrecht van start gaat. 
Als een soort Blatter, maar dan zonder kruisje achter onze naam, hebben André en ik de laatste dagen diverse mensen benadert die de zaak een zetje kunnen geven. Of het helpt zullen de komende dagen moeten uitmaken. 
Het gaat om de hoogste sportonderscheiding die je als topsporter in Nederland kunt krijgen. De Willemsorde voor sporters, zeg maar. Reeds veertien namen staan op de gigantische trofee, die in het Olympisch Stadion wordt bewaard, want de laureaten mogen slechts een penning als aandenken thuis bewaren. Wie de namen leest is onder de indruk, maar verwondert zich tegelijkertijd over het feit dat Jan & Joop er niet bij staan. Is een erelijst met daarop de Tour de France, de Ronde van Spanje, het wereldkampioenschap, Parijs-Nice en nog veel meer, niet voldoende? 
Of onze actie iets uithaalt, weet ik niet, de wereld van de sportbobo’s is weinig transparant. So be it, als Jan & Joop het maar worden. Dat is Nederland toch min of meer aan ze verplicht, zoals zij altijd bereid zijn op te draven als het om een goede wielerzaak gaat. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 31 mei 2015 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web