Herinneringen bij een foto …

Ik schreef ruim een week geleden op deze plaats een stukje over de vroegere voorzitter van de KNWU mr. J.P.A. van Ballegoijen de Jong. Er kwamen enkele reacties waarmee zoon Paul bijzonder verguld was, zo mailde hij mij. Hij deed er deze foto bij. Zijn vader staat geheel rechts, maar hij was geen man die bij bijzondere gelegenheden, als een wethouder Hekking, snel aanschoof om met de hoofdpersonen op de foto te gaan. Nee, hij hoorde er bij, net als bondscoach Middelink, geheel links.
Die hoofdpersonen waren in 1964, tijdens de Olympische Spelen in Tokyo, de vier Nederlandse amateurrenners die ... 
... goud hadden behaald op het loodzware nummer honderd kilometer ploegentijdrit. Toen nog prinses Beatrix kwam het kwartet feliciteren en vol trots staan Evert Dolman, Bart Zoet, Jan Pieterse, en Gerben Karstens om haar heen. Ze vonden hem geen arrogante bobo, maar beschouwden meester Juuf (afgeleid van Juvenus, Latijn voor de eeuwig jeugdige) als een vriend van de renners. 
Hij vertegenwoordigde weliswaar een andere wereld, maar was niet het type dat zich alleen bij huldigingen vertoonde. Voor hij de preses van de KNWU werd, was hij jarenlang voorzitter van de sportcommissie en chef d’équipe bij internationale wedstrijden als WK's en Olympiades. Dan had hij de gewoonte altijd met de ploeg mee te trainen. Als student in Leiden had hij al een racefiets, heel uitzonderlijk in die dagen, waarmee hij zich verplaatste. Niet met de handjes op het stuur, maar meestal diep in de beugel. 
Toen KNWU-hoofdbestuurslid Arie van Vliet vanuit de auto aan de vooravond van een WK de Nederlandse afvaardiging op het parcours zag trainen, zei hij tegen zijn passagiers: “Kijk die in derde positie, dat is een goeie dat zie je aan zijn poten.” Als oud-wielrenner keek Van Vliet altijd naar de benen, want had hij zijn blik hoger gericht dan had hij gezien dat het meester Juuf himself was, die geen enkele moeite had het tempo bij te houden.
Ik zie het Marcel Wintels, met alle respect, niet doen. Toen Juuf mij dat op 94-jarige leeftijd vertelde, glom hij van trots en glinsterden zijn ogen. Nogmaals, hij was een bijzondere man. (Foto: archief Paul van Ballegoijen de Jong)
Door Fred van Slogteren, 28 april 2015 8:00

De foto is gemaakt door Gerard Koel, dat mag ook wel eens vermeld worden.

Geplaatst door Bap van Breenen, 01 mei 2015 08:00:28

Dat de foto is gemaakt door Gerard Koel ("Koeltje") wist ik niet. Dank Bap van Breenen voor deze aanvullende informatie.

Geplaatst door Paul van Ballegoijen de Jong, 04 mei 2015 09:51:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web