Uit de ordners van Jan …

Vanmorgen konden jullie het al lezen in de Burgerlijke Stand van de slogblog en ook ik wil op deze plaats aandacht schenken aan de man die vandaag zeventig kaarsjes op zijn verjaardagstaart mag uitblazen. Harry Steevens is de naam. Hij staat hierboven op de cover van het blad Wielersport van 18 april 1968. Die plaats verdiende hij overigens niet vanwege zijn prachtige overwinning in de Amstel Gold Race van dat jaar, want die wedstrijd stond pas op 21 september op de kalender. Nee, de redactie bedacht hem die prominente plaats toe na de overwinning in de Omloop van de Fruitstreek in België.
De derde editie van de Amstel Gold Race vond dus plaats in september. Het parcours, met start in Helmond en finish in Elsloo, had een lengte van ... 
... 254 kilometer. Er stonden 152 renners aan de start waarvan er 34 de finish bereikten. Deze derde editie werd in plaats van in april in de maand september verreden omdat de UCI op de oorspronkelijk dag in april de voorkeur gaf aan de Grote Prijs van Roeselaere. De finish in Meerssen lukte niet in september, daarom werd uitgeweken naar Elsloo, toevallig ook nog eens de woonplaats van de familie Steevens met drie wielrennende zonen. Ter plekke werden vijf omlopen van elk 6,8 km gereden. Bij de eerste passage van de Snijdersberg ontsnapten Steevens en Roger Rosiers. De Belg werkte niet mee en De Witte moest het werk  alleen opknappen. 
Vliegtuig
Desondanks wisten ze samen de achtervolgers voor te blijven. Op de laatste passage van de Snijdersberg probeerde Rosiers zijn metgezel te lossen. Dit lukte niet waarna de Limburger met twee lengten de sprint won. Daniel Van Ryckeghem werd derde, vlak achter de twee koplopers. Het bijzondere voor de wielerliefhebbers thuis was dat er voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse sportverslaggeving van een vliegtuig en een radiowagen gebruik werd gemaakt. Theo Koomen gaf via de satelliet flitsen van de koers door. Het vliegtuig cirkelde tijdens de koers boven de renners en fungeerde als relais-station tussen de radio-auto en de vaste reportagewagen aan de finish. 
Omloop van de Fruitstreek
Uiteraard heb ik ook nog wat feitjes over de De Omloop van de Fruitstreek die witte Harry in 1968 won. Deze ‘vergeten wedstrijd’ was een koers in en rond het Belgische Alken en Hasselt. Hij werd voor het eerst georganiseerd in 1955 en in 1976 voor het laatst. Van de 22 verreden edities werden er 21 door een Belg gewonnen. De razendsnelle Willy Vannitsen won drie keer en is daarmee recordhouder. Op 13 april 1968 was Harry Steevens alle concurrenten te snel af. De koers over 186 kilometer werd grotendeels beheerst door Nederlanders. Na negentig kilometer in de omgeving van Opglabbeek wipten Piet Braspenninckx (de zoon van Janus) en Leo Duijndam weg. Bij het binnenrijden van Hasselt, waar nog vier ronden waren af te leggen, hadden ze een voorsprong van een minuut. 
De tegenacties vanuit het peloton had als averechts gevolg dat in de eerste ronde Harry het vluchtende duo kwam versterken. versterkte. Later vonden ook de Belg Julien Stevens en Rini Wagtmans nog aansluiting. In de sprint was de jarige van vandaag iedereen te snel af en zijn bijna naamgenoot Stevens werd tweede.  
Tot volgende week! 
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 27 april 2015 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web