Het kunstje van Gilbert

Met nog maar twee grote voorjaarskoersen voor de boeg zit het klassieke voorseizoen er weer bijna op. Gisteren heb ik uren naar de Amstel Gold Race zitten kijken en ben daar niet vrolijk van geworden. De vijftigste en dus een jubileumuitgave. Leo van Vliet was dik tevreden want het was weer een waar volksfeestje in het mooie Limburgse land met prachtig weer. Ik vrees echter dat aartsvader Herman Krott zich in zijn urn heeft omgedraaid van chagrijn. Zijn geesteskind met hoogtijdagen waarin mannen als Raas en Merckx op de bok zaten, is verworden tot een doorsnee Touretappe. Er gaat vanuit het vertrek een ploegje lopen, dat een grote voorsprong mag nemen om op het eind te worden opgeslokt door de ... 
... ploegen van de sprinters en er vervolgens een groot pak renners op de streep afdendert.
Zo ging het ook gisteren. Het was draaien & keren als vanouds, maar ook eindeloos wachten & pokeren. Ik weet niet wat Smeets & Ducrot er van vonden, maar Wuyts & De Cauwer vonden het prima. Als chauvinistische Belgen vertrouwden zij immers op het kunstje van Gilbert, de ultieme klimsprinter, zoals hij dat op de Cauberg al menige keer heeft opgevoerd. 
Het was Nibali die in de laatste veertig kilometer voor nog wat ouderwetse strijd zorgde, maar Tony Martin gooide roet in het eten door als ballast mee te drijven in dienst van Gilbert nummer II, Kwiatkowski. Ook een aanvaller als Van Avermaet gehoorzaamde de stalorders en hing als een baansprinter die niet op kop wil komen aan het wiel van Fuglsang. Daarachter zorgden de knechten van Gilbert zelf en van de Gilberts nummer III en IV (Valverde & Matthews) dat de Italiaan en de Deen tot de orde werden geroepen.
Toen was het tijd voor het kunstje van Gilbert en het leuke was dat het voor de wereldkampioen van 2012 volledig in de soep liep en niet hij maar Gilbert II, III en IV op het podium stonden. De rest had er kennelijk op voorhand vrede mee dat het zo zou lopen, ook al hadden ze vooraf de mond vol over aanvallen. 
Van het Nederlandse front alleen maar slecht nieuws, want ze waren weer onzichtbaar. Roosen en Terpstra (Mike) muisden wel mee in de lange ontsnapping in het besef dat het tot niets zou leiden en Kelderman sloot aan bij Nibali om vervolgens te demonstreren dat Mathieu van der Poel volgende winter een zware dobber aan hem krijgt. 
Thijs Zonneveld deelde na afloop mijn scepsis, maar kreeg niet echt de kans die te uiten omdat Dionne een type is van we houden de moed erin en we blijven lachen. Natuurlijk moeten we niet bij de pakken gaan neer zitten en hopen op betere tijden, maar na het hoopvolle seizoen van vorig jaar blijven de resultaten van onze landgenoten dit jaar daar tot nu toe ver bij achter. Mijn prognose voor de Waalse Pijl en LBL is: 1. Gilbert 2. Gilbert en 3. Gilbert.
Het is bizar dat we na vijf klassiekers moeten vaststellen dat de minst gereputeerde (Gent-Wevelgem) achteraf de mooiste koers is gebleken. Regen en stormachtige wind zijn kennelijk in staat alle tactische plannetjes in de war te schoppen. Misschien gaat de wielersport wel ten onder aan de opwarming van de aarde. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 20 april 2015 10:00

In slaap gevallen!

Het ergste van alles is nog dat zo'n slaapverwekkende optocht urenlang op TV komt. Hopelijk krijgt Jos de Cauwer nog eens zijn zin: eerste uur uitzenden, omdat daarin vaak nog vuurwerk wordt geboden, vervolgens het scherm op zwart en dan pas het laatste uur weer uitzenden. Ben ik vierkant voor. Net als voor zijn advies om deelnemende ploegen in te korten van acht naar zes of zeven, waardoor de kans dat n team de koers lam legt, kleiner wordt. Laten we het eens proberen. Zoals het er de laatste jaren aan toe gaat, kan het k niet langer. Ondanks mijn wielerhart ben ik rond half vier spontaan in slaap gesukkeld bij de buis en pas op 3 km. van de Cauberg weer tot leven gekomen. Als dat niet genoeg zegt.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 21 april 2015 13:20:56

slaap

ik was ook al in slaap gevallen. Kan er een jaar een Gold Race georganiseerd worden zonder Cauberg?

Parcours net zo saai als de Ronde van Vlaanderen. Of tenminste, het parcours is misschien niet saai maar men gaat telkens wachten tot die laatste zware helling.

Geplaatst door Philip, 22 april 2015 17:09:09

slaap

maar... beste Han. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat toen we nog fris en fruitig waren beter wakker konden blijven. Ook ik sukkel tegenwoordig in slaap, ook bij wel spannende finales. :-) Erger nog vind ik dat ze de klassiekers degraderen tot omlopen bijna iets uit de kluiten gewassen kermiskoersen. 3x de muur van Huy en idem aantla keren de Paterberg. Van mij hoeft 't niet. Vroeger was een klassieker in de ware zins des woord een stad tot stad wedstrijd, toch?

Geplaatst door marcoV, 22 april 2015 20:41:45

Slaap

Ja Marco, het zal ongetwijfeld de leeftijd zijn. Ik val tenminste ook gretig in slaap bij menige voetbalwedstrijd. Al dat voorspelbare geschuif van de achterste linie, vreselijk! Wat te denken van al die tennisduels met dat loeiharde heen-en-weer-gemep vanaf de achterlijn? Van het monotone geschaats op de tien kilometer? Van de eindeloze optocht bij de Formule I? Wat was het vroegh ... nou ja, de bekende verzuchting.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 23 april 2015 09:47:22

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web