Herinneringen bij een foto …

Wielrenners hebben de naam dat ze zo benaderbaar zijn. Dat is ook zo, zeker in vergelijking met bekende en beroemde voetballers. Als je er over nadenkt is dat ook wel enigszins begrijpelijk. Je kan aardig tegen een balletje trappen en dan is een club bereid je een salaris te betalen, waarvan Marc Rutte slechts kan dromen. Een jongen van 19, 20 jaar kan dat moeilijk relativeren en dan ontstaan er sterallures. 
Wielrenners zullen zelden een afwerend gebaar maken als ze onverwacht worden gefotografeerd. Daarom heb ik lang naar deze foto zitten kijken, die de Grijze Gruit uit Den Haag me onlangs toemailde. Maarten Ducrot is ... 
... allang geen bekende wielrenner meer, maar nog wel een Bekende Nederlander vanwege zijn optredens als tv-verslaggever van grote wielerwedstrijden. Ook hem kun je wel eens in het wild tegenkomen, zoals dat mij gebeurde in 2004 in Luik, waar toen de Tour de France startte. We hadden een leuk gesprek en hij zegde me bij die ontmoeting toe aan mijn boek over Joop Zoetemelk te zullen meewerken. 
Deze foto is jaren later gemaakt en ik vraag me af waarom hij dat afwerende gebaar maakt. De meest voor de hand liggende reden is dat hij niet wenst te worden lastiggevallen. Waar hij als de Koning van Biafra geen last van had, daarmee is de beroemde wielerverslaggever wel besmet. Sterallures? Ik kan het me haast niet voorstellen. Zo ken ik Maarten niet. Maar dat terzijde.
Waarom zou een Bekende Nederlander er bezwaar tegen hebben dat hij in het publieke domein wordt gefotografeerd? Ik zou het niet weten. Op de foto staat er geen fraaie dame aan zijn zijde, waarvan de aanwezigheid voor het thuisfront verborgen moet blijven, hoewel hij op deze foto duidelijk geen trouwring draagt. Het is waarschijnlijk ook niet zo dat zijn werkgever – de NOS – niet mag weten dat hij op dat moment niet was waar hij geacht werd te werken. Het is evenmin zo dat zijn uiterlijk er niet op was voorbereid om op de kiek te gaan. Op wat we van zijn gezicht zien, zijn geen snotjes, ontsierende pukkels of krentenbaarden te zien, noch zit zijn haar niet goed. Maarten heeft haar dat altijd goed zit, want volgens mij hoeft hij het niet eens te kammen. De fotograaf heeft mij voorts verzekerd dat hij de taalvirtuoos uit Zaltbommel niet heeft beledigd of iets provocerend naar hem heeft geroepen. Dus wat dan, beste mensen? Ik zou het niet weten. Wellicht weet een van jullie het antwoord. Ik en de altijd nieuwsgierige fotograaf zouden het graag willen weten.(Foto: © Han de Gruiter)
Door Fred van Slogteren, 21 april 2015 8:00

M. Ducrot

Ik herkende deze vroegere,enigsinds rode coureur meteen. Is weliswaar wereldkampioen geweest op de 100 km ploeg tijdrace, maar overigens als prof. renner maar matige renner, in mijn ogen. Dat de prof. psychologie niet in zijn vak gebleven is begrijp ik niet. Door de Hr. Mart Smeets bij de TV gehaald, nadat aanvankelijk Erik Breukink dit werk veel beter vertolkte dan zijn opvolger, althans in mijn opini, echter het ploegleiderschap bij de Rabobank, lag meer in zijn straatje, en betaalde waarschijnlijk beter.Deze man M. Ducrot, is in mijn ogen een miskleun van de eerste orde, zijn opmerkingen doen je snel naar de Belg overschakelen, ook is dit niet meer, wat het eens was, maar ten alle tijden beter dan het geraaskal wat er uit de mond van de ex-psycholoog komt. Dan indien er een foto van je genomen wordt afwerende gebaren maken, slaat alles! Wanneer komt er eens een nieuwe commentator met goed gefundeerd commentaar, want bij de NOS nemen ze je al snel aan als je eens een matige wielrenner was, echter een titel mogen voor je naam mogen voeren blijkt hier ook wonderen te verrichten. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 21 april 2015 14:05:26

commentaar op TV

ik heb karsten kroon een aantal keren gehoord op eurosport en die doet het heel goed met mooie verhalen vanuit het peloton. Dat wordt een goeie!

Geplaatst door jaap kiela, 21 april 2015 16:37:37

Maarten Ducrot

Hij geeft gewoon als antwoord "10" op een vraag die wij niet kennen. Misschien toen hem werd gevraagd welk cijfer hij aan slogblog zou geven.

Geplaatst door Rob Steinweg, 21 april 2015 18:36:20

Commentaar

Ik vind Karsten Kroon helemaal niets als commentator.Geef mij dan maar Danny Nelissen!Stukken beter!!

Geplaatst door Harry Hermkens, 21 april 2015 18:36:35

commentaar ...

Commentaar op commentatoren. Kan... Smaken verschillen (gelukkig). Persoonlijk vind ik Maarten Ducrot vooral samen met Herbert Dijkstra een heel leuk koppel. En ervaringsdeskundigen. Bovendien gezellige en soms leuke achtergrondinfo. Die Smeets is veel erger. Matige basketballers hebben niks te zoeken bij het wielrennen. Zo matig was Maarten niet. Maar wellicht is het Theo ten Dam ontgaan dat in de organisatie van een professionele wielerploeg ook knechten met minder roemrijk vertoon hun werk doen. Snap niet waarom ze die Smeets (met zijn eeuwige ge-"Martijn", bah) weer onder het stof vandaan hebben getrokken met de laatste AGR. Wel vond ik de commentator op de motor tijdens die laatst genoemde race een opfrisser bij de NOS.
Maar ook de Eurosport-combi José Been en Karsten Kroon vind ik zeker klasse en kunde vertegenwoordigen. De "Belg" is inderdaad niet altijd meer wat het geweest is, en José de Cauwer (ook 'n knecht) en Eddy Planckaert worden een dagje ouder en gezapiger.

Geplaatst door marcoV, 21 april 2015 18:36:54

Matige basketballer

Ik was ook een matige basketballer, Marco.

Geplaatst door Fred, 21 april 2015 19:47:49

Marten Ducrot

Waarom al dat gifkikkergedoe hier. Het afgeven op mensen, die gewoon hun best doen en soms misschien de plank mis slaan, is nogal puberaal. Het is ook aanstekelijk. Voor je het weet zit je iemand te beledigen. Zoals ik ook dus nu.

Geplaatst door karel wellinghoff, 22 april 2015 07:03:05

prachtige taal

In deel 2 van het boek van Fred lees ik: "Renners zijn voor hem geen renners, maar mijnwerkers, koekwausen, washandjes of knakworsten, die door de tegenstanders worden opgerookt of geroosterd. Hij ziet ze rijden als een drol, of als een Zeeuwse knol, dan wel als een trut door de bocht. Hij schroomt niet lichamelijke afwijkingen te benoemen als hij renners ziet met ogen achterstevoren in het hoofd, met een ingeslikte brommer in de keel, klapkuiten waar splijtende demarrages uitkomen, neuzen als zinksnijders of zonder scheur in het staartbot. Ook over hun rijstijl heeft hij een oordeel als hij ze ziet harken als een aal, stoempen als een dragonder, hun fiets in het snot trappen, in de wind boren of het peloton op de kant zetten. Hij kan ervan genieten als een renner druistig uit de ogen kijkt, maar ergert zich blauw als ze niet meer vooruit komen en achterstevoren op de fiets zitten. Dan komt de bedrijfspsycholoog in actie met teksten als: "Mijn moeder met twee fietstassen en een broodmandje voorop gaat nog harder", of hij adviseert zo'n renner bij zijn eigen moeder aan de melk te gaan hangen. Soms valt hij even stil, heeft hij geen tekst meer, maar dan is er altijd die trouwe Herbert naast hem die mag overnemen na de vraag: "Herbert, heb je nog een kasteel?" Dat is toch prachtig!

Geplaatst door Michel van Vuren, 22 april 2015 08:55:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web