Uit de wasserette van Henk …

Dit truitje is ooit gedragen door Johan van der Velde. Een leiderstrui in de Ronde van Zwitserland, vertelde hij. Meer niet. Johan heeft aan zijn opmerkelijke carrière talloze truitjes overgehouden en het is daarom begrijpelijk dat hij niet alles meer weet. Laten we het daarom als een symbool beschouwen voor zijn rijke carrière vol hoogte- en dieptepunten. Met de erelijst van een toprenner, want dat was Johan. Als hij een iets betere tijdrit in de benen had gehad dan had een zege in een van de drie grote rondes zeker tot de mogelijkheden behoort. Maar tijdrijden is niet alleen ...  
... heel hard fietsen, maar ook een kwestie van opperste concentratie die je gedurende de hele afstand van het parcours moet kunnen vasthouden. En daar zat hem nu juist de pijn. Dat kon Johan niet en dat is ook niet te leren, volgens mij. 
Het hoogtepunt van zijn carrière was voor mij toch die dag dat hij in de Tour van 1980 in de koninginnenrit de sterkste van allemaal was. Hij reed drie cols achter elkaar van onder naar boven op kop en genoot van de kreten achter hem. “Hoho Johan”, riepen ze allemaal, ook Joop, en Johan genoot, want er is in de wielersport geen groter genot dan anderen pijn te doen. Dat hij in een onbewaakt ogenblik Joop ten val bracht is achteraf niet van belang geweest. Daar had Joop de Tour kunnen verliezen als hij iets gebroken had. Dat had hij echter niet, want hij was zo weer van voren en sterker dan ooit. Zijn concurrenten konden niet van die val profiteren. “Ze konden niet, want ik had ze gesloopt, Allemaal.” Ik heb Johan dat een keer horen zeggen en zal de blik in zijn ogen niet vergeten. Als van een renner die het over het hoogtepunt van zijn carrière heeft.
Tot volgende week!
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 15 april 2015 8:00

T.D.R. duidt op Tour de Romandie niet Tour de Suisse.

Geplaatst door Jan Soens, 15 april 2015 08:34:43

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web