Herinneringen bij een foto …

Na een zeer spannende aflevering van de Ronde van Vlaanderen op Eerste Paasdag, wacht ons aanstaande zondag Parijs-Roubaix, ook wel bekend als de Hel van het Noorden. Beide klassiekers zijn rijk aan tradities en een van de mooiste van Parijs-Roubaix is de antieke doucheruimte waar de renners na afloop met z’n allen verblijven om alle modder of stof van zich af te spoelen en haren, neus, oren en de rest eens lekker uit te soppen. Het mooie is dat fotografen er toegang hebben, want ik heb in de loop der tijd al heel wat douchende renners voorbij zien komen in de media. Altijd discreet gefotografeerd want slechts de koppen steken ... 
... boven de stenen muurtjes uit, maar het is desalniettemin een intiem kijkje in het rennersleven. 
Ik ben wel eens bij een rondleiding in de kleedkamers van een grote voetbalclub geweest en de luxe die ik daar aantrof doet de vraag rijzen of voetballers bereid zouden zijn om na de wedstrijd zo te moeten douchen. Ik denk het niet en geloof ook niet dat een tennisser als Roger Federer hier genoegen mee zou nemen na een inspannende finale in een Grand Slam toernooi. 
Daarom zijn de douches van Parijs-Roubaix een prachtig icoon van het diepste wezen van de wielrenner. Ondanks alle verfijnde technieken waarmee het materiaal is uitgerust, ondanks alle verworvenheden waarmee de hedendaagse coureur sinds Greg LeMond wordt omgeven, ondanks de vaak vorstelijke beloningen, is de wielrenner in zijn kern altijd de dwangarbeider van de weg gebleven. 
Mensen die nooit zijn vergeten dat ze niet in luxe zijn opgevoed, maar die zelf verdiend hebben en er graag aan herinnerd worden waar ze vandaan zijn gekomen. Daarom mogen die douches van mij tot in lengte van dagen blijven bestaan. Als het water maar lekker warm is. (Foto: © Philip van der Ploeg)
Door Fred van Slogteren, 7 april 2015 8:00

Saai

Ik ben het niet eens met de eerste regel uit bovenstaand artikel.Ik vond deze uitgave van de Ronde,zelfs saai!Urenlang een uitdunnende kopgroep,waarvan je wist,dat ze op een gegeven moment teruggepakt zouden worden,om daarna een demarrage te zien van de uiteindelijke winnaar en de 2de in de einduitslag!

Geplaatst door Harry Hermkens, 07 april 2015 09:42:08

Niki Terpstra

Niki Terpstra is al jarenlang Nederlands beste coureur in ééndagskoersen. Ook in dit nog prille seizoen heeft hij dat overduidelijk bewezen. Merkwaardig is het dan, dat hij in de belangrijkste ééndagskoers van het jaar (WK op de weg) niet opgesteld wordt. Heel vreemd dat in zijn plaats er lichtgewicht “klimgeiten” opgesteld worden die al maanden uit vorm zijn. Coach Lammerts zal wel weten wat hij doet.
Wat ik nog vreemder vond, is dat hij na afloop van vorig seizoen niet gekozen werd tot renner van het jaar. Hij was de enige Nederlander die in 2014 een “monumentale” wedstrijd heeft gewonnen. De derde plaats van Tom Dumoulin in het WK tijdrijden wordt kennelijk hoger aangeslagen dat een overwinning in Parijs-Roubaix. Het komt me voor dat het bestuur van de Club van 48 nog een appeltje te schillen had met Niki Terpstra. Een paar jaar geleden toen Niki wel werd gekozen tot renner van het jaar, kwam hij niet opdagen uit protest tegen de manier van nomineren. Een nominatie kan je een beetje voorkoken. Als Theo de Rooij c.s. schrijven dat Terpstra alleen in april vlamde en Dumoulin het hele jaar in vorm was, dan is de toon gezet.

Geplaatst door Piet van der Meer, 07 april 2015 10:02:45

Parijs-Roubaix

Dat de hedendaagse renners, ook na Parijs-Roubaix, zich discreet douchen, wat zij overigens dubbel en dwars verdient hebben, vooral als zij de koers uitgereden hebben. Ik denk niet dat het hun wat interesserd hoe en in wat voor omstandigheden dan ook, een warme douche doet immers wonderen na zo´n zware koers. Ook wanneer het goed en zonnig weer is blijft het een grootse prestatie zulk een wedstrijd uit te rijden. Ja ik kan zelf nog uit mijn jongensjaren herinneren, dat wij bij ¨de Spartaan ¨s clubhuis Cafe- Restaurant ¨de kleine Renbaan ¨gelegen aan de Buurtweg te Wassenaar konden wij ons wassen, ja elke deelnemer in een grote teil met koud water, en daar werd in het voor-en najaar toch veelvuldig gebruik van gemaakt, van groot tot klein gebruikte deze badkuip! Wat een luxe was het dat wij enige jaren later naar de door Mr. Herbert Jochems ge bouwde wielerbaan met accomodatie gebruik konden maken van een warme douche, via een automaat,echter dat was niet voor niets voor 10 centen mocht je 3 minuten je wassen met heerlijk warm water. Dus toen was het bijna voor een ieder mogelijk, een enkele armoedzaaier daargelaten, die waren er ook, die profiteerden van de personen die goed bij kas zaten, en de laatste warme druppels waren dan voor hen. Ja zo ziet U maar weer dat ondanks dat wij nu dik 50 jaar later leven nog weinig op dat gebied verandert is, Ik wens U allen a.s. een mooie wedstrijd, wat mij betreft mag het echt wel waaien, maar regen daar ben ik geen voorstander van, dat brengt alleen maar valpartijen en ellende met zich mee! een fijne Zonag toegewenst. Theo ten Dam

Geplaatst door Theo ten Dam, 07 april 2015 14:08:25

Teil met koud water

De Bossche wielerprof Frans Vos, die nauwelijks met een zogenaamde zonnesteek terug was van de Tour de France, behoorde in 1950 tot de deelnemers aan de Acht van Chaam voor profs, toen nog over maar liefst 150 km. met kasseien en koolaspaden. Zelfs hij als beroepsrenner moest zich toen in een schuur omkleden na zich in een teil met koud water te hebben gewassen. Ik heb er naast gezeten en het dus niet van horen zeggen. De huidige profs lijken soms watjes met hun vaste maandsalarissen en luxe ploegbussen met warme douches.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 09 april 2015 10:07:46

huisje zoeken

Och welke wielrenner is er niet groot geworden met het fenomeen "huisje zoeken". Op ene gegeven moment kom je elk jaar bij dezelfde mensen weer over de vloer. Ik vond het altijd wel wat hebben. Maar tegenwoordig hebben de junioren al de beschikking over een camper. Terecht, watjes....

Geplaatst door marcoV, 09 april 2015 10:14:11

Vlaanderens Mooiste?

Ik ben het volledig eens met Harry Hermkens. Ik heb me uren lang stierlijk verveeld bij die Ronde van Vlaanderen. Maarten Ducrot, die ik al zappend eens hoorde, sprak mijns inziens niet ten onrechte van "De processie door Vlaanderen". Wat is er in vredesnaam nog over van die ooit zo heroïsche koers? Op de naam alléén kunnen we toch niet blijven teren. Geen Muur meer, aankomst op de snelweg, hoe verzinnen ze het?

Tijd voor verandering

Zou het geen tijd worden voor een herziening van parcours en aantal kilometers? Hoewel ik een buitengewoon nostalgisch mens ben, ontgaat de noodzaak van verandering en aanpassing me niet. Zelfs de 10 km. van de schaatsers loopt gevaar. De huidige mens eist snelheid en spanning. Wielerkoersen als Parijs-Brest v.v. en Bordeaux-Parijs zijn niet voor nop op de schroothoop beland. Het is bezopen dat Milaan-Sanremo nog altijd zo'n naam heeft, hoewel er de eerste 250 km. vrijwel niks in gebeurt. De Ronde van Vlaanderen lijkt diezelfde kant op te gaan. Wat heeft die hele aanloop van 200 km. naar de Vlaamse Ardennen nog voor zin wanneer zich daar een peloton van tachtig man aandient? Hoezo selectie? Wat is er dan uitgedund?

Compacter maken, die koers!

Pak het anders aan. Schrap die relatieve slaapwandeling en begin vel dichter bij de heuvelzone. Paar bergjes om op temperatuur te komen en meteen de combinatie Kwaremont-Pater. Laat dat duo tienmaal fietsen en de coureurs krijgen óók twintig hellingen voor de boeg, net als nu. Maak er een afgesloten circuit van, dan heb je extra inkomsten, zeker met tribunes langs de Oude Kwaar. Dan is de kans op vuurwerk stukken groter en de samenleving bevrijd van al dat gejakker van zogenaamde volgers die de route proberen af te snijden. En alsjeblieft geen finish meer op de snelweg. Sfeerlozer aankomst is nauwelijks denkbaar.

Nou luitjes, kom maar op met je kritiek. Het is een eerste poging om wat discussie los te maken, want als we niet gaan nadenken over de toekomst van onze wielersport en tijdig ingrijpen, is het straks over en uit. Wie durft?

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 09 april 2015 10:42:12

douche

fotografen hebben al enkele jaren geen toegang meer tot de douches. Tenminste, dat mocht niet meer vanaf ergens iets voor 2010. Hoe het de laatste jaren is weet ik niet. Denk dat privacy nu wat beter beschermd is.

Geplaatst door Philip, 14 april 2015 22:02:11

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web