Uit de ordners van Jan …

Gisteren waren ze er weer, de echte Flandriens in de enige echte Ronde van Vlaanderen. Voor menige Vlaming is De Ronde veel meer dan een wielerwedstrijd. Het is een Hoogmis, het grootste Vlaamse sportevenement. Om hier optimaal op in te spelen komt Het Nieuwsblad telkenjare gratis met een volledige gids, waar alles in staat dat de ware wielerliefhebber op die dag wil weten om maar niets te hoeven missen. Niet alleen over het heden van Vlaanderens Mooiste, maar ook in heerlijke terugblikken op het roemruchte verleden. Dit exemplaar van 2011 werd gemaakt dooe een redactieteam onder leiding van Guy Fransen en Geert Dewaele en ... 
... samengesteld door Werner Bourlez.
Met deze uitgebreide gids op schoot kun je De Ronde niet beter volgen. De hellingen worden besproken, de kasseistroken geduid, de evenementen die als randversiering worden georganiseerd opgesomd, de magie van de Hoogmis geanalyseerd en de visie van tweevoudig winnaar Peter Van Petegem weergegeven in De Blik van de Peet, een column waarin De Zwarte van Brakelzijn verbondenheid toont. Mijn aandacht werd meteen getrokken door korte verslagjes van een aantal onvergetelijke edities. Over de eerste winnaar Paul Deman in 1913, de derde zege van Fiorenzo Magni in 1951, de vreugdetranen van Edwig Van Hooydonck in 1989 en die van 1998 toen Johan Museeuw tot de enig echte Leeuw van Vlaanderen werd gekroond. 
Jo de Roo
In deze boeiende caleidoscoop paste voor de redactie helaas geen Nederlandse zege. Daarom heb ik er zelf één gekozen uit de negen rondes waarin een landgenoot triomfeerde. Het werd 1965 toen Jo de Roo op 17 april de tweede Nederlandse renner werd die deze prestigieuze klassieker op zijn naam schreef in beestachtige weersomstandigheden. In zeer slecht, winderig weer met veel regen triomfeerde de Zeeuwse stilist door pas in de slotfase zijn duvels te ontbinden. Daarvoor had vooral Raymond Poulidor de koers kleur gegeven, maar de kunst van het wielrennen is wachten op het juiste moment. Dat kwam voor De Roo toen Ward Sels Poupou achterhaalde om solo op de overwinning af te gaan. Leek af te gaan, want in Erwetegem achterhaalde De Roo de Belg en klopte hem in Gentbrugge waar destijds de finishlijn was getrokken. 
De records
Voor de liefhebbers haal ik nog wat statistische gegevens uit dit mooie blad. In 1948 stond met 265 vertrekkers het grootste pak aan de start. Een enorm verschil met 1913 toen er slechts 37 coureurs brood zagen in het bedenksel van Kaorle Van Wijnendaele. De langste ronde staat met 324 kilometer eveneens op naam van de eerste editie in 1913. Dat is 126 kilometer meer dan de kortste afstand die in 1941 werd afgelegd. De snelste editie werd in 2001 verreden, toen winnaar Gianluca Bortolami De Ronde won met een uurgemiddelde van 43 kilometer en 580 meter. Tegenover de snelste staat de langzaamste editie op naam van René Vermandel in 1921. Zijn uurgemiddelde bedroeg 25 kilometer en 168 meter. 
Meer parafernalia
De jongste winnaar in de ruim honderdjarige geschiedenis van De Ronde was in 1944 Rik Van Steenbergen. Deze fantastische coureur was nog maar negentien jaar, zes maanden en 24 dagen toen hij in 1944 zijn landgenoten Briek Schotte en Jef Moerenhout achter zich liet. Andrei Tchmil was bijna twee keer zo oud toen hij in 2000 op de leeftijd van 37 jaar, twee maanden en tien dagen naar de zege soleerde door als een veldrijder bij rotondes dwaars door de bloemperken steeds de kortste weg te kiezen. Henri Van Lerberghe realiseerde in 1919 met veertien seconden de kleinste voorsprong en de grootste kopgroep die in de geschiedenis van De Ronde voor de overwinning sprintte was in 1949, toen achttien renners op de streep afdaverden. De winnaars met de langste solo op hun naam waren Henri Van Lerberghe in 1919 en Leon Devos in 1922, die allebei 120 kilometer alleen reden om de zege te bemachtigen.
Er zijn gisteren geen records gebroken, maar we zagen wel een bewonderenswaardige Niki Terpstra en een nog meer bewonderenswaardige Noor. Alexander Kristoff bezit volgens mij alle eigenschappen om de Cancellara van het komende decennium te worden. Een geweldige inhoud en rap als de brandweer.
Tot volgende week!
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 6 april 2015 8:00

Karel Van Wijnendaele

Lees meer over het leven van Karel Van Wijnendaele op http://karelvanwijnendaele.be
Geplaatst door Filip Walenta, 06 februari 2016 12:10:22

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web