Herinneringen bij een foto …

Het is deze week een heel verse herinnering, want slechts twee dagen geleden is deze foto gemaakt. Tijdens de laatste fase van Gent-Wevelgem. Normaal een koers die in een massasprint eindigt, met naast de nodige toppers ook nogal was subtoppers op de erelijst. Met alle respect overigens. De Kemmelberg is allang geen scherprechter meer, omdat ook mannen als Cavendish en zeker Degenkolb er in dat klimmetje niet worden afgereden. Afgelopen zondag was het echter smullen voor de ware liefhebbers, want de weersomstandigheden waren bar en boos. Nog niet eens de striemende regen, maar vooral de stormachtige wind zorgde ervoor dat het veld werd geteisterd. Renners werden van hun fiets geblazen, met soms een ... 
... duik in een sloot tot gevolg. Het gemiddelde lag lang op 33 in het uur vele, vele coureurs kropen rillend in de bezemwagen.
In zulke omstandigheden komen de besten altijd bovendrijven, zoals ook in deze editie van de semi-klassieker, die vele jaren een klassieker was. Tot genoegen van alle Nederlanders was ook onze man voor het voorjaar erbij. Niki Terpstra en hij was niet de minste van de zes die in de laatste kilometers nog bij elkaar waren. Tot Luca Paolini, de Italiaanse veteraan, liet zien waarom hij gezichtsbehang draagt. Om net als Jan, Piet, Joris en Corneel mee te varen tegen Engeland, in de kopgroep vertegenwoordigd door Geraint Thomas, de man in vorm. En niet alleen mee te varen, maar hem en de anderen ook de loef af te steken. 
Die ouwe taainagel uit Milaan had nog wat reserves toen bij de andere vijf het licht uitging. Ik had nog wat verwacht van Sep Vanmarcke, de man die altijd weer terugkomt, maar ook die was op deze verschrikkelijk dag tot op de draad versleten. Net als Stijn, de Belgische ploegmaat van Niki. Logisch die hadden zoveel werk verzet, niet normaal meer. Niki zelf ook natuurlijk, die in de slotfase nog van fiets moest wisselen, maar snel weer vooraan terug was. 
Het moment van Paolini was goed gekozen. Als vissen op het droge hapten zijn medevluchters naar adem, toen hij op z’n Zoetemelks gewoon ietsje harder ging rijden. Toen Niki zich herpakte was Il Vecchio al uit zicht en alleen Thomas kon de Noord-Hollander in zijn ultieme poging volgen. Ze reden voor de tweede plaats. Aan de koppen op het erepodium kun je zien hoe zwaar het was geweest.
Ik heb zelf de pest aan het weer dat ons nu al dagenlang teistert, maar hoop in stilte dat het de komende twee zondagen net zo is. De verwarming een streepje hoger en dan languit op de bank genieten van een natte editie van Vlaanderens Mooiste en vooral een kletsnatte Hel van het Noorden, met plassen op de kasseistroken en een gemene rot wind op kop. Als een hommage aan Hennie Kuiper die in 1983 zo’n dag beleefde en voorgoed mijn held werd. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 31 maart 2015 8:00

Gent - Wevelgem

Zondag j.l. genoten van de klassieker Gent- Wevelgem, uiteindelijk eens een koers waar de sterken overbleven, en de sprinters ( profiteurs ?) het met oortjes en al, niet bol konden werken tegen de noeste strijders die de sterke storm doorstonden en letterlijk en figuurlijk hun achterste lieten zien aan de (spurters). Luca Paolini was niet alleen slim maar kan ook terugzien op deze door hem gewonnen klassieker. Ook Niki Terpstra als 2e en Gerain Thomas kunnen terugzien op een geweldige wedstrijd, ook Maarten TJalinghi, Sep Vanmarcke,en enige anderen reden een perfecte koers echter de Belgische Kampioen wiens naam mij nu even ontschoten is, won gelukkig niet, om reden dat hij slechts kopwerk deed, indien er een vluchtpoging was van een concurrent. Ik hoor U al denken, ja dat is ploegenbelang, zo zie ik het niet heb veel meer bewondering voor de renners die het kopwerk niet schuwen. Uiteindelijk eens een wedstrijd waar ik van heb genoten, en een ieder voor zijn eindtresultaat moest knokken in deze zware klassieker, het was een ware hel!, met een geweldig erepodium met echte klasbakken. Ik hoop dat het Zondag net zulk een weer is, dan helpen oortjes en andere hulpmiddelen niet, en dan pas zie je echte wielersport! Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 31 maart 2015 14:09:08

Theo ten Dam

Jens Debusschere is de naam van de Belgische Kampioen.

Geplaatst door Bert Visser, 01 april 2015 10:35:42

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web